Υπήρξε Καθηγητής του Τμήματος Μηχανολόγων Αεροναυπηγών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών - Η αίθουσα συνεδριάσεων του Τμήματος θα πάρει τιμητικά το όνομά του
Θεωρήθηκε πως η 17 Νοέμβρη ήταν η πλέον σωστή μέρα σημειολογικά, για να τιμηθεί η Πρωτοπορία, η ανανέωση στα επιστημονικά πεπραγμένα, η ανατροπή στον πνευματικό εφησυχασμό και η έννοια της ελεύθερης σκέψης στο Πρόσωπο ενός ξεχωριστού πρωτοποριακού Ακαδημαϊκού Δασκάλου και κυρίως ενός διανοητή με την ευαισθησία του ποιητή και τη σοφία του φιλοσόφου, εν τέλει ενός Οικουμενικού Ανθρώπου, του αείμνηστου Καθηγητή του Τμήματος Μηχανολόγων Αεροναυπηγών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, Στέφανου Παϊπέτη.
Η εκδήλωση Μνήμης στον Στέφανο Παϊπέτη που πραγματοποιήθηκε σε κλίμα συγκινησιακής φόρτισης το πρωί της 17ης Νοεμβρίου, ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών, Χρήστου Μπούρα ο οποίος επεσήμανε την σημαντική συμβολή του εκλιπόντος στο Τμήμα Μηχανολόγων Αεροναυπηγών Μηχανικών για το οποίο συνέβαλε καθαριστικά στην διεθνή καταξίωση του. Με από καρδιάς λόγο ο γιος του Στέφανου Παϊπέτη, Αλκιβιάδης Παϊπέτης, είπε πως ο πατέρας του ήταν ένα ελεύθερο πνεύμα ένας αναζητητής της αλήθειας που έφυγε νωρίς ….“είχε τόσα ακόμα να κάνει έναν όγκο ανέκδοτου έργου” είπε χαρακτηριστικά.
Β. Κωστόπουλος «Του χρωστάμε την παγκόσμια αναγνώριση»
Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του Τμήματος Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών Βασίλης Κωστόπουλος επεσήμανε μεταξύ άλλων, πως ο Στέφανος Παϊπέτης ήταν εξαιρετικής ευφυΐας, βαθύς στοχαστής με άρτια επιστημονική γνώση και ο πρωτοπόρος που έφερε στο Εργαστήριο Τεχνικής Μηχανικής τα άγνωστα τότε σύνθετα υλικά που απεδείχθησαν τα υλικά του «μέλλοντος» «Δούλεψε με αυτά και εμείς συνεχίζουμε να δουλεύουμε με αυτά και λόγω αυτών το Τμήμα μας είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο».
Παράλληλα είπε πως απενοχοποίησε το ΝΑΤΟ καθότι μετείχε ως επιστημονικός εκπρόσωπος της Ελλάδας εστιάζοντας στην ανάγκη της χώρας για αμυντική έρευνα. Ήταν αυτός που πρωτοστάτησε καλώντας διεθνή ονόματα στην περιοχή της αεροναυπηγικής ώστε αυτή να συμπεριληφθεί στα γνωστικά αντικείμενα του Τμήματος και το Τμήμα να μετονομασθεί σε Τμήμα Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών». Στη συνέχεια ο ίδιος αναφέρθηκε στη δημιουργία του περιοδικού «Πολύπτυχο» «ένα από τα καλύτερα περιοδικά που έχουν κυκλοφορήσει για επιστήμη και τέχνη» που επιμελείτο η κ. Τέτα Γιάνναρου».
Τέλος ανακοίνωσε πως η αίθουσα συνεδριάσεων του Τμήματος θα πάρει τιμητικά το όνομά του.
Δ. Πολύζος «Ήταν ο δεύτερος πατέρας μου»
Στην αρχική επιφύλαξη που μετατράπηκε σε μια σχέση θαυμασμού και αγάπης εστίασε ο Καθηγητής Δημοσθένης Πολύζος που τόνισε «πως ήταν ένα ελεύθερο ανήσυχο πνεύμα που με οδήγησε σε μια άλλη θέαση πραγμάτων και μετά το διδακτορικό μου με «έριξε» στα βαθιά της ενασχόλησης με τα σύνθετα υλικά. Για μένα ήταν ο ιδανικός Δάσκαλος και κυρίως τον ένοιωσα σαν πατέρα και όταν έφυγε ένοιωσα το ίδιο πόνο που ένοιωσα για τον πατέρα μου»
Κατερίνα Παναγοπούλου «Μας ένωσαν οι αρχαιοελληνικές αξίες»
«Το όραμά του και η ενασχόλησή του με τις αξίες που απορρέουν από την αρχαία Ελλάδα ήταν αυτό που μας ένωσε και προχωρήσαμε στην ‘ίδρυση του Διεθνούς Κέντρου Επιστημών και Ελληνικών Αξιών και πραγματοποιήσαμε δύο διεθνή συνέδρια που συμμετείχαν 200διεθνούς κύρους επιστήμονες σε κάθε συνέδριο και επτά Νομπελίστες. Αυτόν τον ακτιβιστή της Επιστήμης και της ζωής, τον εξαιρετικά ευφυή και πολυπράγμονα φιλόσοφο και ποιητή τιμούμε σήμερα γνωρίζοντες πως ο θάνατος αποτελεί μια απλή μετάβαση αφού τα έργα του θα εμπνέουν τις επόμενες γενιές», είπε μεταξύ άλλων η Κατερίνα Παναγοπούλου
Ι. Δελλής: «Φιλόσοφος και ποιητής»
Ο καθηγητής Ι. Δελλής, μιλώντας από καρδιάς, τόνισε την φιλία του με τον Στέφανο Παιπέτη «όταν απευθυνόταν σε μένα έλεγε «Ιωάννη της καρδιάς μου», είπε χαρακτηριστικά διευκρινίζοντας ότι ενώ ήταν διαφορετικών επιστημονικών πεδίων «ο νους του Παϊπέτη ήταν ξεχωριστός και παράλληλα ήταν βαθύς γνώστης της φιλοσοφίας και της γλώσσας ακόμα και των Λατινικών». Ο ίδιος μίλησε για τις εκδόσεις του Στέφανου Παιπέτη στην πεζογραφία και την ποίση και για τις εξαιρετικές μεταφράσεις κορυφαίων ποιητών και του Χάξλεϊ»
Καθηγητές Παπανικολάου, Γρουμπός, Χόνδρος - «Απεριόριστης Έκτασης έργο»
Για την ενασχόλησή του με την αρχαία ελληνική τεχνολογία, τα πειράματα που έκανε μαζί του για τις αντιδράσεις των φυτών και τις μετρήσεις αντοχής της ασπίδας του Αχιλλέα μέσα από την 50ντηκοταετή φιλία τους έκανε λόγο ο Καθηγητής Γιώργος Παπανικολάου, τονίζοντας το πολυσχιδές έργο του που η έκταση του δεν γνώριζε όρια. Ο καθηγητής Γρουμπός αναφέρθηκε στο Ινστιτούτο Πολιτισμού που είχε στο Επιστημονικό Πάρκο, στη θητεία του στην Πολιτιστική 2006 και την πολυσχιδή προσωπικότητά του. Παράλληλα ο Θ. Χόνδρος μίλησε για την διαρκή συνεργασία τους και την σχεδιαστική «κατασκευή» του δούρειου ίππου στα πλαίσια του συνεδρίου του 2016.
Συνέδρια για Παϊπέτη και Παναγόπουλο
Τέλος, η Πολυξένη Νικολοπούλου Καθηγήτρια ΕΚΠΑ βραβευμένη με Νόμπελ συνδιοργανώτρια του συνεδρίου για την Κλιματική Αλλαγή είπε τα εξής:
«Άφησα το μικροσκόπιο της παθολογοανατομίας για να ασχοληθώ με τις επιπτώσεις του περιβάλλοντος στην υγεία «Κάναμε ένα μνημειώδες συνέδριο το 2018 με το Στέφανο με τους πλέον επιφανείς επιστήμονες γιατί η Κλιματική Κρίση είναι η οδύνη του παρόντος μας « Μέσα σε αυτήν την αναταραχή, αληθινή ή virtual δεν έχει καμία σημασία, ανακατεύονται, διαλύονται και λειώνουν αξίες, έννοιες και γνώσεις χιλιετιών, καταφέρνουν όμως να επιζούν μικρές ανθρώπινες σταγόνες, οι σταγόνες αυτές είναι οι άνθρωποι που δεν παρασύρονται από την εικονική πραγματικότητα, ανησυχούν και προσπαθούν να αντισταθούν. Σε αυτούς ανήκει διαχρονικά και ο Στέφανος Παιπέτης».
Από την πλευρά του ο Σταύρος Παπαμαρινόπουλος είπε πως πρέπει να γίνουν δύο συνέδρια ένα στην μνήμη του Παϊπέτη και ένα του Περικλή Παναγόπουλου.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr