ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Μονόδρομος οι δικαστικές αίθουσες για όσους εντάχθηκαν στο νόμο Κατσέλη και έγιναν συνομιλητές των funds

Τσίχλα Κωνσταντίνα
tsichlakonstantina@gmail.com , Facebook Page
Κοινοποίηση
Tweet

Τι λέει στο thebest.gr ο Βασίλης Μάρκου

Σε μια περίοδο που οι εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων έχουν αναλάβει το μεγαλύτερο μέρος των δανειοληπτών, το ενδιαφέρον τους στρέφεται και σε εκείνους τους πολίτες που έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους με τον νόμο Κατσέλη (νόμος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά).

Έτσι, οι εταιρείες διαχείρισης, που συνηθίσαμε να αποκαλούμε ως “Funds” καταλαμβάνουν πλέον όλη τη γκάμα του ιδιωτικού χρέους μέσω τραπεζικού δανεισμού, λειτουργώντας ως συνομιλητές όσων έχουν ενταχθεί στον νόμο Κατσέλη.

Τα ποσά που καλούνται να καταβάλουν για να πληρώσουν τη δόση του δανείου τους γίνονται υπέρογκα λόγω του επιτοκίου αναφοράς των Πράξεων Κύριας Αναχρηματοδοτήσεως της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ενώ οι δικαστικές αίθουσες γίνoνται μονόδρομος προκειμένου να «κατέβει» το ποσό που πρέπει να καταβάλουν.

Όπως εξηγεί μιλώντας στο thebest.gr ο δικηγόρος Βασίλης Μάρκου, «για να μην βρεθούν εκτός προστασίας όσοι έχουν ρυθμίσει τα δάνειά τους ελέγχονται με δικαστικές αποφάσεις ως προς τη συνέπεια καταβολής των δόσεων τους. Ο τρόπος υπολογισμού κάθε δόσης ορίζει ο νόμος ότι γίνεται εντόκως, με το μέσο επιτόκιο στεγαστικού δανείου αναπροσαρμοζόμενο με επιτόκιο αναφοράς αυτό των Πράξεων Κύριας Αναχρηματοδόσεως της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ήδη όμως, έχουν δημοσιευτεί σημαντικές δικαστικές αποφάσεις, που αναπροσαρμόζουν προς τα κάτω το ποσό που πρέπει να πληρώνουν οι συγκεκριμένοι δανειολήπτες κάθε μήνα».

Πώς αναπροσαρμόζεται προς τα κάτω η καταβλητέα δόση κάθε μήνα μετά από επιτυχή έκβαση μιας τέτοιας δικαστικής διαμάχης;

Μετά από μια σειρά δικαστικών αποφάσεων, που δείχνουν τον «δρόμο» και σε άλλα δικαστήρια της χώρας (Ειρ. Αλεξανδρούπολης 105/2023, Ειρ. Λαυρίου 22/2023 κ.α.), κρίθηκε με απλά λόγια ότι το επιτόκιο της δόσης όσων έχουν ενταχθεί στον Νόμο Κατσέλη, θα υπολογίζεται επί της μηνιαίας δόσης και όχι επί του συνολικού κεφαλαίου. Αυτό σημαίνει ότι, για παράδειγμα, για μία ρύθμιση συνολικής αποπληρωμής κεφαλαίου 60.000 ευρώ, το επιτόκιο της μηνιαίας δόσης αναπροσαρμόζεται από 445 ευρώ το μήνα σε 390 ευρώ το μήνα, με συνολικό όφελος 13.500 περίπου ευρώ για όλη τη ρύθμιση.

Τα δικαστήρια κρίνουν ότι οι γενικοί κανόνες των τραπεζικών ιδρυμάτων για υπολογισμό του επιτοκίου επί του συνολικού κεφαλαίου, δεν θα πρέπει να εφαρμόζονται στους συγκεκριμένους δανειολήπτες, καθώς αυτό αντιβαίνει στο σκοπό του νομοθέτη, που ήταν πρωτίστως η επανένταξη του υπερχρεωμένου πολίτη στην οικονομική και κοινωνική ζωή με την επανάκτηση της οικονομικής ελευθερίας που συνεπάγεται η εξάλειψη των χρεών που αδυνατεί να αποπληρώσει.

Με άλλα λόγια, θεωρούν τα δικαστήρια ότι η ρύθμιση του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά δεν θα πρέπει να αντιμετωπιστεί στο συγκεκριμένο ζήτημα σαν ένας πολίτης να παίρνει από την αρχή ένα νέο δάνειο. Η ρύθμιση του νόμου, μπορεί να έχει μεν επιτόκιο, αυτό όμως δεν την καθιστά νέο δάνειο, ή αναχρηματοδότηση του παλαιού δανείου, όπου θα ίσχυαν οι τρέχοντες κανόνες του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος (υπολογισμός επί του κεφαλαίου), αλλά πράγματι ως ΡΥΘΜΙΣΗ και δη από το κράτος και τα ελληνικά δικαστήρια με απώτερο στόχο την χρυσή τομή μεταξύ αποπληρωμής ενός μέρους του δανείου και επανεκκίνησης του νοικοκυριού στην οικονομία με αναπτυξιακό για τη χώρα όφελος.

Θα μας πείτε λίγα λόγια για το επιτόκιο αναφοράς των Πράξεων Κύριας Αναχρηματοδοτήσεως της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με βάση το οποίο υπολογίζονται οι δόσεις; Τι ακριβώς είναι;  

 Το επιτόκιο αναφοράς των Πράξεων Κύριας Αναχρηματοδοτήσεως της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι ένα μέγεθος που συμπεριλαμβάνεται υπόψη για τον καθορισμό των τελικών εθνικών επιτοκίων. Γίνεται από ένα -λίγο ή πολύ- ανεξάρτητο όργανο, για να αποτυπώνεται το κόστος δανεισμού χρήματος σε διάφορες αγορές, αντανακλώντας κυρίως το κόστος το οποίο επωμίζονται οι τράπεζες μας όταν δανείζονται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα.

Δεδομένης της αυξημένης σημασίας των επιτοκίων αναφοράς, στο κόστος δανεισμού, η αξιοπιστία τους πρέπει να διασφαλίζεται από και διαφανείς μεθοδολογίες, που βρίσκονται ακόμα σε διαδικασία σημαντικής αναμόρφωσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Καθώς είναι ένα επιτόκιο που βαίνει κυμαινόμενο και δη προς τα πάνω εδώ και καιρό, δικαστικές αποφάσεις σαν τις προαναφερόμενες είναι πολύ σημαντικές, ώστε να τηρούνται οι ρυθμίσεις του Νόμου Κατσέλη, ενός νόμου, που κατά τη γνώμη μου εμφανίζει όλο και πιο περίτρανα όσο περνάει ο καιρός το κενό που δημιουργεί η απουσία του.

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις