Το χρονοδιάγραμμα των επόμενων κινήσεων και το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Τουρκία
Ικανοποίηση επικρατεί στην Αθήνα μετά την επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην χώρα μας και τη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Πρόκειται για μία «συνθήκη» η οποία υπεγράφη 100 χρόνια μετά τη συνθήκη της Λωζάνης με τους δύο ηγέτες να δείχνουν την ικανοποίησή τους και τη βούλησή τους γι’ αυτή την ελληνοτουρκική προσέγγιση μετά από αρκετά χρόνια έντασης.
Σημειώνεται πάντως ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι υπάρχουν «φωνές» που διαφωνούν με τη συγκεκριμένη βούληση, ωστόσο τόνισε ότι ο ίδιος έχει ιστορικό χρέος να προσπαθήσει να φέρει κοντά τις δύο χώρες.
Τι προβλέπει η συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές
Η συμφωνία φιλίας και καλής γειτονίας προβλέπει:
ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας
αποφυγή εχθρικών ενεργειών
ανταλλαγή επισκέψεων σε όλα τα επίπεδα
επίλυση διαφωνιών με φιλικό τρόπο
Στο τελευταίο στέκεται και η Αθήνα, καθώς είναι η πρώτη φορά που υπογράφεται μία συμφωνία για «ήρεμα νερά» με την Τουρκία. Μπορεί αυτή η διακήρυξη να μην παράγει νομικά αποτελέσματα, όμως είναι δεσμευτική για τις δύο πλευρές.
Η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Άγκυρα
Την ίδια ώρα έχει πέσει είδη στο τραπέζι το ζήτημα της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Άγκυρα. Μάλιστα τον Φεβρουάριο το ΥΠΕΞ θα έχει δεύτερη επαφή πάνω στους τρεις άξονες που έχουν ήδη τεθεί από τον πρωθυπουργό και τον Τούρκο πρόεδρο στο Βίλνιους.
Η ανταλλαγή δώρων
Τα παραπάνω επισφραγίστηκαν από την ανταλλαγή δώρων που πραγματοποίησαν οι δύο ηγέτες με τον Τούρκο πρόεδρο να δίνει στον Κυριάκο Μητσοτάκη ένα βιβλίο με όλες τις διπλωματικές ενέργειες και τις πρωτοβουλίες της Τουρκίας για τη λύση στο Παλαιστινιακό.
Από την πλευρά της η Αθήνα έδωσε ένα βιβλίο με όλες τις προσπάθειες και τα έργα που έχουν γίνει για την αναστύλωση των οθωμανικών μνημείων που υπάρχουν σε όλη την ελληνική επικράτεια.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr