ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

ΕΕ: Υπάλληλοι και όχι συνεργάτες οι εργαζόμενοι σε πλατφόρμες τύπου Uber και delivery

Κοινοποίηση
Tweet

Πότε οι πλατφόρμες θα είναι υποχρεωμένες να αναγνωρίζουν πλήρη δικαιώματα

Σε μια σημαντική συμφωνία, που παραχωρεί εργασιακά δικαιώματα σε εκατομμύρια εργαζόμενους σε πλατφόρμες τύπου Uber ή διανομής τροφίμων κατέληξαν οι διαπραγματευτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η προσωρινή συμφωνία θα απαιτήσει από τις πλατφόρμες να δώσουν πλήρες καθεστώς υπαλλήλου στους περίπου 5,5 εκατομμύρια εργαζομένους που πληρούν τουλάχιστον 2 στους 5 όρους, οι οποίοι υποδεικνύουν ότι η σχέση τους με τις εφαρμογές αντιστοιχεί σε αυτή ενός υπαλλήλου και όχι «συνεργάτη» ή αυτοαπασχολούμενου, ανακοίνωσε η ΕΕ σήμερα Τετάρτη (13.12.2023).

Οι όροι περιλαμβάνουν: όρια στις αμοιβές των εργαζομένων, επίβλεψη απόδοσης, έλεγχο της κατανομής των καθηκόντων, έλεγχο των συνθηκών και των ωρών εργασίας και κανόνες σχετικά με την εμφάνιση και τη συμπεριφορά, συμπεριλαμβανομένων των περιορισμών στην ελευθερία οργάνωσης.

«Επαναστατική συμφωνία»

Η κατάσταση των ταχυμεταφορών και των οδηγών που χρησιμοποιούν εφαρμογές, όπως αυτές που προσφέρονται από την Uber Technologies Inc. και την Deliveroo Plc, αποτελεί παγκοσμίως θέμα διαμάχης. Πολλές από τις εφαρμογές υποστηρίζουν ότι προσφέρουν στους οδηγούς τους ευελιξία και ελευθερία στην αυτοαπασχόληση. Ωστόσο, η πραγματικότητα αποδεικνύει ότι οι οδηγοί εργάζονται όπως οι υπάλληλοι με εξαρτημένη σχέση εργασίας.

«Πρόκειται για μια επαναστατική συμφωνία και το πρώτο νομοθετικό πλαίσιο για τους εργαζόμενους στις ψηφιακές πλατφόρμες», τόνισε η Ελιζαμπέτα Γκουαλμίνι, συντάκτρια του Κανονισμού στο Ευρωκοινοβούλιο. «Θέλουμε καλύτερα δικαιώματα για τους λιγότερο προστατευμένους εργαζόμενους στον κόσμο και έχουμε δίκαιο ανταγωνισμό για πλατφόρμες».

Υποχρεώσεις για τις πλατφόρμες

Η συμφωνία θα απαιτεί από τις πλατφόρμες να ενημερώνουν τους εργαζόμενους πότε γίνεται χρήση αλγορίθμων, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη διαφάνειας σχετικά με τον τρόπο λήψης αποφάσεων και τον τρόπο χρήσης των προσωπικών τους δεδομένων.

Επίσης, σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι πλατφόρμες δεν θα επιτρέπεται να επεξεργάζονται ορισμένα είδη προσωπικών δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων προσωπικών συνομιλιών και πληροφοριών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να συμπεράνει κανείς τη φυλή, τις πολιτικές απόψεις ή την κατάσταση της υγείας.

Εκπρόσωπος της Uber είπε ότι η εταιρεία υποστηρίζει τις προσπάθειες για «βελτίωση των συνθηκών εργασίας για τους εργαζόμενους στις πλατφόρμες στην Ευρώπη», αλλά είπε ότι ελπίζει σε «νομική σαφήνεια» που θα προκύπτει στο τελικό κείμενο.

Απαιτείται «πράσινο φως» από Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προτείνει μια έκδοση των κανόνων το 2021 για να παρέχει στους εργαζομένους ισχυρότερη προστασία που σχετίζεται με τις συμβάσεις εργασίας, όπως αμοιβή ασθενείας και επιδόματα ανεργίας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν, οι νέοι κανόνες θα στοίχιζαν στον κλάδο 4,5 δισ. ευρώ ετησίως.

Οι περισσότεροι συμφωνούν στην ανάγκη να υπάρξει ένα πλαίσιο προστασίας των εργασιακών δικαιωμάτων. Κάποιοι ωστόσο εκφράζουν φόβους ότι οι αυστηρότεροι κανόνες απασχόλησης θα ωθήσουν τις πλατφόρμες σε περικοπές. Ένας παρόμοιος νόμος που ψηφίστηκε στην Ισπανία πριν από δύο χρόνια ώθησε την Deliveroo να αποσυρθεί από τη χώρα και άλλες εφαρμογές παράδοσης τροφίμων να περιορίσουν τις δραστηριότητές τους, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η συμφωνία της Τετάρτης σε επίπεδο διαπραγματευτών θα πρέπει να λάβει την έγκριση τόσο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όσο και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στη συνέχεια, τα κράτη μέλη θα έχουν δύο χρόνια για να ενσωματώσουν τους κανόνες στην εθνική νομοθεσία, ανέφερε η ΕΕ.

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις