Το ζευγάρι που «ανάστησε» το χωριό
Ένα χωριό της βόρειας Κέρκυρας στέκει ως μοναδική περίπτωση ανοικοδόμησης και αξιοποίησης, αφού κατάφερε να επανέλθει από την εγκατάλειψη, ενώ έλαβε τιμητικά σχόλια σε άρθρο του Guardian πριν από δύο χρόνια.
Σε απόσταση περίπου 40 χλμ. από την πόλη της Κέρκυρας, η Παλιά Περίθεια είναι ένα από τα χωριουδάκια της ενδοχώρας του νησιού.
Όταν την δεκαετία του ’60 ο τουρισμός άρχισε να δίνει και να παίρνει στο νησί, το χωριό εγκαταλείφθηκε από τους κατοίκους που σκόρπισαν προς την ακτογραμμή για να δραστηριοποιηθούν στη νέα βιομηχανία.
Το χωριό «φάντασμα»
Για πολλά χρόνια η Παλιά Περίθεια ήταν ένας ερειπωμένος τόπος, αλλά τα τελευταία χρόνια οι εναπομείναντες κάτοικοι άρχισαν να ελπίζουν, καθώς τα λιγοστά εστιατόρια και δωμάτια του χωριού έχουν αρχίσει να τραβάνε την προσοχή των πιο «εναλλακτικών» τουριστών, όπως πληροφορεί το corfustories.
Με σπίτια που χρονολογούνται από τον 14ο αιώνα, είναι ο αρχαιότερος οικισμός της Κέρκυρας. Χτισμένος για να είναι ασφαλής από επιθέσεις πειρατών, βρίσκεται κοντά στην κορυφή του ψηλότερου βουνού του νησιού, τον Παντοκράτορα, περιτριγυρισμένο από πυκνό δάσος και με θέα το Ιόνιο πέλαγος προς την Αλβανία.
Ο ρεπόρτερ του Guardian περιγράφει την εμπειρία του από την επίσκεψη, καθώς το νησιωτικό τοπίο με τα γαλάζια νερά και τα ελαιόδεντρα δίνει τη θέση του σε έναν ημιορεινό καμβά από χαλεπόπευκα και τον δροσερό αέρα που κατεβαίνει από τις παρυφές.
Το ζευγάρι που «ανάστησε» το χωριό
Μετά την άφιξή του, ο δημοσιογράφος συνάντησε τον Μαρκ από τη Βρετανία και τη Σάσκια από την Ολλανδία. Όταν οι δύο τους είχαν επισκεφθεί την παλιά Περίθεια το 2009, μαγεύτηκαν από την ιστορική της γοητεία όσο και στεναχωρήθηκαν από την εικόνα εγκατάλειψης, και έτσι βάλθηκαν να αποκαταστήσουν τουλάχιστον ένα μέρος της.
Ανακαίνισαν έτσι και μετέτρεψαν ένα περίτεχνο συγκρότημα συνδεδεμένων ακινήτων στο πολυτελές ξενοδοχείο Merchant’s House. «Σκεφτήκαμε ότι αυτή η μία αποκατάσταση θα μπορούσε να δράσει ως καταλύτης. Αν μπορούσαμε να δείξουμε ότι υπάρχουν ευκαιρίες, θα μπορούσαμε να δελεάσουμε τους παλιούς κατοίκους», είπε ο Μαρκ.
Και σύμφωνα με το σχέδιο, πρώτοι άρχισαν να καταφθάνουν όσοι τουρίστες αναζητούσαν γαλήνη και ησυχία στις πλαγιές των λόφων, μακριά από το βουητό της χώρας, ενώ καθώς το ενδιαφέρον για το έργο μεγάλωνε, άρχισαν να επιστρέφουν και οι αρχικοί κάτοικοι της Παλιάς Περίθειας.
Αυτή η πρόσφατη αναβίωση έχει επιτρέψει σε καμια-δυο ταβέρνες να λειτουργήσουν με μεγάλη επιτυχία, ενώ οι υποδομές και τα σπίτια του χωριού έχουν καθαριστεί, ακόμα και αν δεν κατοικούνται, προσθέτοντας στο γραφικό σύνολο.
Όταν έφτασαν ο Mark και η Saskia, μόνο το 10% περίπου των σπιτιών ήταν κατοικήσιμα. Σήμερα είναι 35% και αυξάνονται, χάρη σε μια «χειρουργική» διαδικασία αποκατάστασης που επιβλέπει το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο της Ελλάδας, το οποίο έχει ταξινομήσει το χωριό ως «ιστορικό μνημείο».
Η καταστροφική πυρκαγιά
Δυστυχώς, το μαγευτικό τοπίο που πλαισιώνει την Παλιά Περίθεια χάθηκε στις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού, όταν φωτιές ξέσπασαν στην περιοχή περί του όρους Παντοκράτορας, μετά από χρόνια αδιαφορίας των τοπικών φορέων και της διοίκησης.
Όπως καταγράφει και το kerkyrasimera, η φωτιά που ξέσπασε στα τέλη Ιουνίου του 2023 κατάπιε σχεδόν ολοσχερώς την γύρω δασώδη περιοχή, κατέστρεψε το εκκλησάκι του Αγίου Αθανασίου στην είσοδο του χωριού, ενώ απείλησε πολλά από τα καινούργια και τα διατηρητέα σπίτια, τα οποία σώθηκαν χάρη στις προσπάθειες των κατοίκων.
Οι ντόπιοι κατήγγειλαν τότε την προκλητική αδιαφορία της δημοτικής αρχής, η οποία αγνοούσε χρόνια εκκλήσεων της κοινότητας για την ολοκλήρωση των αντιπυρικών έργων και ενίσχυση των υπαρχόντων δομών, όπως της υδροδότησης της περιοχής.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr