Ανησυχία και για άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού
Ο αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού αλλά και άλλων λοιμώξεων του αναπνευστικούδημιουργούν ανησυχία στους ειδικούς καθώς κινούνται με σταθερά αυξητικούς ρυθμούς.
Όπως φαίνεται, οι συναθροίσεις των γιορτών συνέβαλλαν στην αύξηση των κρουσμάτων αλλά και των εισαγωγών στα νοσοκομεία. Ο ΕΟΔΥ έχει χτυπήσει «καμπανάκι» αφού, ήδη, έχει απευθύνει ισχυρές συστάσεις ενόψει και της επιστροφής των μαθητών στα σχολεία, τη Δευτέρα.
Αισθητή η αύξηση στο ΕΣΥ
Στο νοσοκομεία της χώρας, ήδη νοσηλεύονται 1.500 ασθενείς στις κλινικές covid. Άλλοι 95 νοσηλεύονται, με κορονοϊό, σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Κατά τις εφημερίες, στα Τμήματα Επειγόντων των νοσοκομείων, αυξημένη είναι η πίεση, ενώ καθημερινά γίνονται περίπου 250 εισαγωγές με τον αριθμό των εξιτηρίων, ωστόσο, να είναι αντίστοιχος.
Έξαρση καταγράφεται και στα κρούσματα γρίπης και ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού. Σε αυτές τις περιπτώσεις νοσηλεία χρειάζονται, κυρίως, ηλικιωμένα άτομα και ασθενείς με σοβαρά νοσήματα.
Σύσταση στους πολίτες για χρήση μάσκας
Ο καθηγητής Καρδιολογίας στο ΕΚΠΑ, Κωνσταντίνος Τσιούφης, δήλωσε στην ΕΡΤ ότι, οι πολίτες, «πρέπει να αποφεύγουν το συγχρωτισμό και κυρίως να φορούν, πάντα τη μάσκα τους. Στην περίπτωση νόσησης πρέπει να επικοινωνήσουν με το γιατρό για να λάβουν αντιική θεραπεία».
Από πλευράς του, ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ, Δημήτρης Παρασκευής, ανέφερε πως, «αναφορικά με τον κορονοϊό, έχουμε μια συνεχιζόμενη αύξηση των νέων νοσηλειών, τις τελευταίες εβδομάδες. Και οι υπόλοιπες λοιμώξεις του αναπνευστικού παρουσιάζουν αυξητική τάση σε όλες τις ηλικιακές ομάδες».
Οι ειδικοί σημειώνουν πως, συμπτώματα όπως το συνάχι και ο βήχας διαρκούν, σε πολλές περιπτώσεις, πολλές ημέρες από την έναρξη της νόσησης. «Όταν το ανοσοποιητικό μας είναι καταπονημένο, μπορεί ένας άλλος ιός να κάνει επιλοίμωξη», επισημαίνει η Παρασκευή Κατσαούνου, καθηγήτρια Πνευμονολογίας στο ΕΚΠΑ.
Οι επιστήμονες αναμένουν την κορύφωση του επιδημικού κύματος σε 2-3 εβδομάδες, με βάση τα μοντέλα πρόβλεψης. «Κατά πάσα πιθανότητα, για τον κορονοϊό θα δούμε την κορύφωση, μέσα στον Ιανουάριο. Παρόμοια θα συνεχιστεί και για τις υπόλοιπες λοιμώξεις», τόνισε ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας, Δημήτρης Παρασκευής.
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, υπογράμμισε πως, «και στα λύματα υπάρχει αύξηση 90% στην Αθήνα, 50% στη Θεσσαλονίκη και σε αντίστοιχο ποσοστό στις άλλες πόλεις. Θα υπάρξει, πραγματικά, μια κορύφωση μέχρι τις 24 Γενάρη».
Ιδιαίτερη προσοχή στους καρδιοπαθείς
Ο καθηγητής Καρδιολογίας στο ΕΚΠΑ, Κωνσταντίνος Τσιούφης, συνέστησε στους καρδιοπαθείς που δεν έχουν εμβολιαστεί με τα επικαιροποιμένα εμβόλια κατά του κορονοϊού, να σπεύσουν. «Εκείνο το ποσοστό των καρδιοπαθών, που δεν έχουν φροντίσει να κάνουν το εμβόλιο, θα πρέπει να σπεύσουν τώρα», είπε.
Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Παιδείας κυκλοφόρησε σχετική εγκύκλιο στην οποία αναφέρει ότι, οι μαθητές με κορονοϊό μπορούν να παραμείνουν στο σπίτι, χωρίς να προσμετρηθούν οι απουσίες τους έως πέντε ημέρες.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr