ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πώς θα κάνετε το αλεξανδρινό σας να αντέξει και μετά τις γιορτές

Κοινοποίηση
Tweet

Και να ανθίσει και πάλι του χρόνου

Το ότι τελείωσαν οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς δεν σημαίνει ότι συμβαίνει το ίδιο με το πιο δημοφιλές φυτό των ημερών.

Τα ποϊνσέτια ή οι ποϊνσέτιες, γνωστές και ως αλεξανδρινά,προέρχονται από το Μεξικό και έχουν γίνει αναπόσπαστο στοιχείο της χριστουγεννιάτικης ατμόσφαιρας, επιβεβαιώνοντας το παρατσούκλι «λουλούδι των Χριστουγέννων».

 Το αλεξανδρινό περιγράφηκε για πρώτη φορά από τους Ευρωπαίους το 1834 και πήρε το όνομά του από τον βοτανολόγο, Joel Roberts Poinsett. Είναι ιδιαίτερα γνωστό για το κόκκινο και πράσινο φύλλωμά του και χρησιμοποιείται ευρέως στις χριστουγεννιάτικες ανθοδέσμες.

 Ωστόσο, όπως όλα τα στολίδια των Χριστουγέννων, μετά το πέρας των εορταστικών ημερών, τείνει να μένει στην άκρη, να μαραίνεται και να αποκτά ξανά αξία την επόμενη χρονιά – όταν πια αγοράζουμε καινούρια και ανθισμένα από τα ανθοπωλεία.

Τα κόκκινα και λευκά λουλούδια, όμως, μπορούν να διατηρηθούν όλο το χρόνο. Και με την κατάλληλη φροντίδα και προσοχή, να ανθίσουν ξανά εγκαίρως για τις γιορτές της επόμενης χρονιάς.

 Η καλλιέργεια της ποϊνσέτιας ως φυτό εσωτερικού χώρου είναι αρκετά απλή: Χρειάζεται νερό, ηλιακό φως και περιστασιακά λίπασμα. Πρέπει να τοποθετηθεί σε ένα ζεστό μέρος, χωρίς πολλές ή απότομες εναλλαγές της θερμοκρασίας και του αέρα, ενώ μετά την περίοδο της ανθοφορίας, αφού τα φύλλα αρχίζουν να πέφτουν, μειώνεται η συχνότητα του ποτίσματος, το οποίο κανονικά γίνεται όταν η επιφάνεια του χώματος έχει στεγνώσει – το αλεξανδρινό δεν ευδοκιμεί σε μεγάλες ποσότητες υγρασίας.

 Πώς θα καταφέρετε, όμως, να κάνετε τα αλεξανδρινά σας να ανθίσουν και του χρόνου;
1. Μετά τις γιορτές, τοποθετήστε τη γλάστρα σας σε ένα ηλιόλουστο σημείο, ποτίζοντάς τη όσο χρειάζεται – μέχρι τα φύλλα να πέσουν, τότε σταματήστε το πότισμα.

 2. Όταν τα φυτά ρίξουν τα φύλλα τους και εισέλθουν σε λήθαργο, τοποθετήστε τις γλάστρες σε ένα δροσερό, σκοτεινό μέρος μέχρι τον Απρίλιο. Κατά καιρούς, ψεκάστε τα ελαφρά με νερό αν οι μίσχοι τους αρχίσουν να μαραίνονται.

3. Τον Απρίλιο, κλαδέψτε 2 ίντσες από την άκρη κάθε μίσχου και επαναφέρετε τα φυτά στο ηλιόλουστο σημείο στο εσωτερικό του σπιτιού σας. Οι ποϊνσέτιες ευδοκιμούν καλύτερα σε θερμοκρασίες μεταξύ 20-25 βαθμών κατά τη διάρκεια της ημέρας και 10-18 βαθμών τη νύχτα. Διατηρείτε το χώμα υγρό, αλλά όχι μουσκεμένο.

4. Αν θέλετε να μεταφέρετε τα φυτά στο ύπαιθρο για το καλοκαίρι, περιμένετε μέχρι να περάσει ο κίνδυνος παγετού και, στη συνέχεια, κάντε την αλλαγή περιβάλλοντος, αυξάνοντας την έκθεσή τους στο εξωτερικό περιβάλλον σε διάστημα λίγων ημερών. Διαφορετικά, συνεχίστε να τα φροντίζετε ως φυτά εσωτερικού χώρου. Σε κάθε περίπτωση, ξεκινήστε να τους ρίχνετε λίπασμα σε ένα κουταλάκι του γλυκού λίπασμα ανά γαλόνι νερού.

 5. Επαναφέρετε τα φυτά στο εσωτερικό του σπιτιού στις αρχές Σεπτεμβρίου, ελέγχοντας πρώτα για έντομα και ξεπλένοντας τα φύλλα και τις γλάστρες με ένα λίγο νερό.

6. Για να ανθίσουν, τα αλεξανδρινά χρειάζονται 40 ημέρες απόλυτου σκοταδιού για 15 ώρες καθημερινά. Έτσι, ξεκινώντας από την 1η Οκτωβρίου, κρατήστε τα φυτά σε ένα φωτεινό, ηλιόλουστο σημείο από τις 8 π.μ. έως τις 5 μ.μ. κάθε μέρα και στη συνέχεια μεταφέρετε τα σε ένα σκοτεινό μέρος, όπως μια ντουλάπα, από τις 5 μ.μ. έως τις 8 π.μ.

Εναλλακτικά, μπορείτε να τοποθετήσετε ένα κουτί πάνω από το φυτό κατά τη διάρκεια αυτών των ωρών. Όπως και να έχει, βάλτε ένα ξυπνητήρι – αν παραλείψετε αυτό το βήμα έστω και μία φορά, μπορεί να μην σχηματιστούν μπουμπούκια.

7. Όταν τα φύλλα αρχίσουν να παίρνουν μια κοκκινωπή (ή λευκή) απόχρωση, συνήθως γύρω στη δεύτερη εβδομάδα του Νοεμβρίου, αρχίστε να κρατάτε τα φυτά στο κύριο μέρος του σπιτιού. Συνεχίστε να ποτίζετε και να λιπαίνετε και τοποθετήστε τα αλεξανδρινά σας σε περίοπτη θέση ανάμεσα στα γιορτινά σας στολίδια.

 ΠΗΓΗ

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις