ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Η αγανάκτηση του Μάκη Φεσσιάν, η ανάρτηση που έγινε viral και τα μαγαζιά που «διώχνουν» τα ΑμεΑ: «Ποιος τα αδειοδοτεί;»

Κωνσταντίνα Ανδριοπούλου
konstantina_andriopoulou@hotmail.com
Κοινοποίηση
Tweet

Η προσβασιμότητα των ατόμων σε αναπηρικό αμαξίδιο στην Πάτρα

Το θεμελιώδες δικαίωμα προσβασιμότητας των ατόμων με κινητική αναπηρία και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους, μας έχει απασχολήσει πολλές φορές και αναρωτιόμαστε «τι πάει λάθος».

Με αφορμή, την τελευταία ανάρτηση του περιφερειακού συμβούλου Π.Ε. Αχαΐας της παράταξης «Νέα Δυτική Ελλάδα», Γεράσιμου Φεσσιάν, σχετικά με την προσβασιμότητα των ατόμων σε αναπηρικό αμαξίδιο στην Πάτρα, το thebest.gr, μίλησε μαζί του. «Το θέμα αφορά το πώς αντιλαμβανόμαστε τον συνάνθρωπό μας και αυτό είναι που με ενοχλεί περισσότερο. Μετά από 24 χρόνια που είμαι σε αναπηρικό αμαξίδιο δυστυχώς κουβεντιάζουμε συνέχεια τα ίδια πράγματα. Θα περίμενε κάποιος ότι μετά από όλη αυτή τη συζήτηση και όλα αυτά που γίνονται καθημερινά στη ζωή μας, κάποια πράγματα θα βελτιώνονται, απεναντίας δεν βλέπουμε καμία βελτίωση. Βλέπουμε μια κατάσταση, για την οποία δεν υπάρχει υποστήριξη από πουθενά και μετά αναρωτιέσαι «τι δεν μπορεί να καταλάβει ο μέσος άνθρωπος, ποιο είναι το αδύνατο που δεν μπορεί να καταλάβει». Δεν μπορεί να καταλάβει ότι αν παρκάρει σε ένα πεζοδρόμιο, ο πεζός θα υποχρεωθεί να κατέβει κάτω;  Δεν μπορεί να καταλάβει ότι όταν κλείνεις οικοδομική γραμμή είτε υπάρχει ράμπα είτε όχι δεν θα μπορεί να στρίψει κάποιος; Πρέπει να καταλάβουμε ότι το θέμα μας αφορά όλους».

Σε ό, τι αφορά την ανάρτησή του, πολύς ήταν ο κόσμος που την κοινοποίησε ενώ στα σχόλια αρκετοί ήταν αυτοί που θέλουν να βοηθήσουν. Για το λόγο αυτό, ο κ. Φεσσιάν ένοιωσε την ανάγκη να τους ευχαριστήσει και δημόσια: «Θέλω να ευχαριστήσω τον κόσμο που μπήκε στην διαδικασία να ασχοληθεί με την ανάρτησή μου, σχολίασε και την κοινοποίησε, γιατί αυτό σημαίνει ότι μερίδα κόσμου προβληματίζεται. Θα ήταν αγνωμοσύνη από την μεριά μου να μην το πω. Θα ήθελα, η θετική ενέργεια που βγήκε από αυτές τις κοινοποιήσεις να έχει ένα αποτέλεσμα και με τις μικρές μου δυνάμεις θα προσπαθήσω να έχει και θα τους καλέσω έναν έναν να συζητήσουμε ποια πιστεύουν ότι θα είναι η αλλαγή στην οποία οι ίδιοι μπορούν να βοηθήσουν. Στα σχόλια, υπάρχει ένα κομμάτι του κόσμου που θεωρεί ότι πρέπει να ασχοληθεί μια άλλη γενιά, η γενιά των παιδιών του ίσως και όχι ο ίδιος. Αυτό δείχνει ότι ίσως μια μερίδα του κόσμου έχει κουραστεί, έχει βαρεθεί ή έχει καταλάβει ότι δεν μπορεί να βοηθήσει ή  δεν θέλει να βοηθήσει; Έχει απογοητευτεί γιατί βλέπει ότι σε όποια προσπάθεια δεν γίνεται κάτι;  Που και αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό της εποχής».

Γυρίζοντας το χρόνο πίσω, ο κ. Φεσσίαν, λέει χαρακτηριστικά: «Όσο πίσω και αν γυρίσω τον χρόνο και ανατρέξω σε παλιότερες φωτογραφίες, το μόνο που αλλάζει είναι το αυτοκίνητο και η πινακίδα. Η συμπεριφορά παραμένει ίδια. Δεν είμαι της άποψης ότι πρέπει να έχει έναν αστυφύλακα πάνω από το κεφάλι σου ή κάποιον να σου λέει «μη». Νομίζω ότι έχουμε προχωρήσει αρκετά στο κομμάτι αυτό ως κοινωνία. Δεν είναι δυνατόν να λες από τη μια ότι έχεις προχωρήσει στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση, με έξυπνα φανάρια και διαβάσεις και  από την άλλη σε βασικά πράγματα που αφορούν την κοινωνική συμπεριφορά να παραμένουμε απάνθρωποι. Δεν ωφελεί. Πρέπει να αντιληφθούμε το εγώ μας, μέσα στο περιβάλλον του εμείς».

Αναφορικά με τα καταστήματα, θέτει το εξής ερώτημα: «Αυτός που αδειοδοτεί το κατάστημα, πως το αδειοδοτεί; Γνωρίζει ότι υπάρχει νόμος που λέει, πρόσβαση ΑμεΑ και τουαλέτα ΑμεΑ. Δεν μας νοιάζει να εργασία εκτελεστεί σωστά; Δεν αφορά μόνο τον φορέα που ελέγχει, αφορά και την επιχείρηση δηλαδή εννοούν ότι θέλουν ανθρώπους με κινητικά προβλήματα ως πελάτες;  Πως πήραν άδεια χωρίς να έχουν εξασφαλίσει την προσβασιμότητα; Αναφερόμαστε συνεχώς στις ευρωπαϊκές χώρες, ότι εκεί κινούνται περισσότερα αμαξίδια στους δρόμους, εκεί δεν υπάρχουν τα εμπόδια που υπάρχουν εδώ. Εδώ δεν είναι ούτε το Δημαρχείο προσβάσιμο. Πως θα πάμε, να λύσουμε ένα πιο σοβαρό πρόβλημα, ένα κρίσιμο θέμα όταν δεν μπορούμε στα απλά, να τα προσπεράσουμε, να πάμε στην επόμενη εποχή; Στην Ευρώπη οι συνάδελφοί μου, ζουν υψηλό βιωτικό επίπεδο, δυστυχώς εγώ ζω σε ένα βαλκανικό επίπεδο και όχι σε ένα ευρωπαϊκό.  Έχουμε χάσει τον παράγοντα άνθρωπο μέσα στην εικόνα και το δικαιολογούμε ως καθημερινότητα. Το απογοητευτικό είναι ότι δεν προβληματίζεται κανένας. Δεν βλέπουν καν το πρόβλημα. Ο Δήμος Πατρέων χάνει ευρωπαϊκά προγράμματα που έχουν ως σημείο αναφοράς τα άτομα με αναπηρία, χάνει δηλαδή χρήματα που αν τα είχε απορροφήσει θα έκανε τη ζωή όλων καλύτερη και αυτό συμβαίνει στην πλειοψηφία των δήμων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας».    

Η ανάρτηση του Γεράσιμου Φεσσιάν

"Ζω στην πόλη που γεννήθηκα. Μεγάλωσα και δούλεψα με πολλές και πολλούς απο εσάς εδώ. Όπως γνωρίζετε το 1998 ένα τροχαίο ατύχημα με κατέστησε κινητικά ανάπηρο.
Από εκείνη την στιγμή έδωσα μια υπόσχεση στον ευατό μου, να σταματήσω την δημιουργία «ανάπηρων συμπεριφορών».
Πείτε μου όμως ειλικρινά τι κάμω λάθος.
Είμαι εριστικός;
Φωνάζω περισσότερο;
Σας σκοτίζω;
Θέλω πραγματικά να το κουβεντιάσουμε.
Θέλω πραγματικά να μπείτε στη θέση μου και να προσπαθήσετε να κυκλοφορήσετε μέσα στην πόλη μας. Που η Πάτρα μας είναι μια κούκλα και δεν την προσέχουμε έτσι όπως της αξίζει. Που είναι μια πόλη να ζεις.
Πείτε μου τι λάθος κάνω και ακόμα με το μικρό σας μυαλό δημιουργείται ανάπηρα καταστήματα εστίασης, (βλέπε φωτό).
Πείτε μου το λάθος κάνω και ακόμα παρκάρετε πάνω σε πεζοδρόμια και ράμπες, (βλέπε φωτό).
Πείτε μου τι λάθος κάνω και δεν με σέβεστε ως άνθρωπο.
Πραγματικά σε αυτή την προσπάθειά μου με έχετε αφήσει μόνο.
Θέλω μια πόλη συμπεριληπτική και όχι να λειτουργεί με εμπόδια και αποκλεισμούς.
Σας θέλω όλους #μαζι για να το αλλάξουμε αυτό, μόνος μου απέτυχα…"

Μερικές από τις φωτογραφίες που επισύναψε στην ανάρτησή του

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις