Οι περισσότεροι από αυτούς ζουν και κοιμούνται σε κεντρικούς δρόμους, ακόμα και εκεί που τις νύχτες υπάρχει ζωή στην πόλη
Αύξηση της αστεγίας, παρατηρείται, το τελευταίο χρονικό διάστημα, στην Πάτρα, με αστέγους ξαπλωμένους σε κάθε πεζόδρομο και πλατεία, που μας θυμίζουν πλέον εικόνες τις οποίες μέχρι πρότινος βλέπαμε μόνο στην Αθήνα.
Η Γεροκωστοπούλου, η πλατεία Όλγας, η πλατεία Γεωργίου, η Τριών Ναυάρχων, η Πατρέως και κυρίαρχα η Ρήγα Φεραίου είναι οι δρόμοι στους οποίους συναντάμε άστεγους να κοιμούνται στο πλακόστρωτο πάνω σε μια κουβέρτα με το που πέφτει η νύχτα, και μάλιστα από τις πρώτες βραδινές ώρες.
Πάτρα: Πληθαίνουν οι άστεγοι σε δρόμους και πλατείες- Η φωτο, από την πλατεία Όλγας
Η ανεργία, η μετανάστευση, τα προβλήματα υγείας είναι μερικοί από τους λόγους, που συνάνθρωποί μας, οδηγούνται στο δρόμο.
«Πράγματι, τον τελευταίο καιρό, υπάρχει μικρή αύξηση, στον αριθμό των αστέγων της Πάτρας Πρόκειται για άτομα που γνωρίζουν οι κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου, όπως και τα στέκια τους» επισημαίνει στο thebest.gr o πρόεδρος του ΚΟΔΗΠ Θόδωρος Τουλγαρίδης.
Οι περισσότεροι από αυτούς ζουν και κοιμούνται σε κεντρικούς δρόμους, ακόμα και εκεί που τις νύχτες υπάρχει ζωή στην πόλη.
Ποιες είναι όμως οι αιτίες της αστεγίας; «Ο βασικός λόγος που τους αναγκάζει να μένουν στον δρόμο, είναι η οικονομική εξαθλίωση και φοβάμαι ότι όσο περνάει ο καιρός θα πολλαπλασιάζονται. Είναι άνθρωποι που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τις βασικές τους ανάγκες. Κάποιοι έχουν χάσει την εργασία τους και κυριολεκτικά μένουν στο δρόμο. Οδηγούνται σε ακραία φτωχοποίηση και εξαθλίωση» λέει ο κ. Τουλγαρίδης, «η μετανάστευση και κάποια προβλήματα υγείας, έρχονται να συμπληρώσουν το παζλ των αστέγων της πόλης».
Η ομάδα του δρόμου του Δήμου Πατρέων, σε συχνά χρονικά διαστήματα, βγαίνει και αναζητεί τους άστεγους, για να τους προσεγγίσει για να πάνε στο Υπνωτήριο ή για να τους δώσει κουβέρτες, φαγητό και ό,τι άλλο χρειάζονται. Η δεύτερη περίπτωση, αφορά κυρίως αυτούς που αρνούνται την φιλοξενία. Οι λόγοι που την αρνούνται, όπως τονίζει ο πρόεδρος του ΚΟΔΗΠ, είναι είτε γιατί μπορεί να έχουν βρει κάποιο στέκι και δεν θέλουν να το χάσουν, είτε γιατί μπορεί να είναι αλλοδαποί που δεν θέλουν δοσοληψίες με δημόσιες υπηρεσίες φοβούμενοι τυχόν απέλασή τους. Επίσης, «υπάρχει και μια τρίτη κατηγορία. Είναι αυτοί που έχουν συνηθίσει να ζουν έξω και δεν θέλουν να μπαίνουν σε κανόνες που κάθε δομή μπορεί να έχει, δεν θέλουν να δεσμευτούν. Στην προηγούμενη κακοκαιρία, την ομάδα δρόμου που έψαξε του άστεγους, κανένας δεν ήθελε να φιλοξενηθεί στο Υπνωτήριο. Στο αντίποδα, η εικόνα της τελευταίας εβδομάδας, είναι διαφορετική. Στο κάλεσμά μας ανταποκρίθηκαν επτά άτομα», προσθέτει.
Στα τρία χρόνια λειτουργίας του Υπνωτηρίου Αστέγων, έχουν φιλοξενηθεί πάνω από 230 άτομα και όπως λέει ο κ. Τουλγαρίδης, κάποιοι από αυτούς βοηθήθηκαν να βρουν στέγη, να βρουν κάποια δουλειά και να πάρουν κάποια επιδόματα.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr