ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Κι όμως! Πώς μπήκε υποθήκη σε ένα σπίτι εξαιτίας οφειλής 569 ευρώ για… ρεύμα εννέα ημερών!

Τσίχλα Κωνσταντίνα
tsichlakonstantina@gmail.com , Facebook Page
Κοινοποίηση
Tweet

Τι λέει επιχειρηματίας στο thebest.gr

Σε περιπέτεια μπήκε μία επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται σε Πάτρα και Άρτα εξαιτίας ενός απλήρωτου λογαριασμού ρεύματος.

Η οφειλή που αντιστοιχούσε σε εννέα μέρες παροχής ηλεκτρικού ρεύματος (και ήταν έναντι ποσό) ήταν 569 ευρώ και είχε ως αποτέλεσμα να κινηθεί νομικά η εταιρεία και να μπει υποθήκη σε πρώτη κατοικία.

Όπως εξηγεί μιλώντας στο thebest.gr η Βασιλική Ευθυμίου, «πριν δύο χρόνια έλαβα για το κατάστημα που διατηρώ στην Άρτα λογαριασμούς με υπέρογκα ποσά καθώς έμπαιναν ρήτρες. Αποφάσισα να αλλάξω εταιρεία παροχής ρεύματος και στο τέλος του 2021- αρχές του 2022, πλήρωσα τον εκκαθαριστικό λογαριασμό που ήταν κοντά στα 1.000 ευρώ. Οι λογαριασμοί έρχονταν κάθε μήνα, όχι δίμηνο. Στα τέλη του Ιανουαρίου λοιπόν ήρθε λογαριασμός με οφειλή 569 ευρώ. Πάγωσα. Αυτά τα χρήματα δεν τα πλήρωσα. Χαρακτηριστικό είναι ότι η περίοδος κατανάλωσης ήταν από 1 Ιανουαρίου έως 9 Ιανουαρίου. Για εννέα μέρες λοιπόν έπρεπε να πληρωθεί το ποσό των 569 ευρώ».

Από εκεί και πέρα, η εταιρεία κινήθηκε νομικά. Όπως αναφέρει η κα Ευθυμίου, «έφτασε στο μαγαζί  με δικαστικό επιμελητή ένα εξώδικο και μία διαταγή πληρωμής. Τα χαρτιά τα παρέλαβε μία υπάλληλος που εργαζόταν τότε εκεί. Εγώ δεν βρισκόμουν στην πόλη, ετοίμαζα το μαγαζί στην Πάτρα, και τα χαρτιά δεν έφτασαν ποτέ στα χέρια μου. Και η υπάλληλος δεν ενημερώθηκε ότι ο άνθρωπος που άφησε τα χαρτιά ήταν δικαστικός επιμελητής. Κινήθηκε λοιπόν μια διαδικασία και κάποια στιγμή ενημερώθηκα ότι μπήκε υποθήκη στην πρώτη μου κατοικία. Εγώ από την άλλη δεν είχα ιδέα έτσι ώστε να κάνω κάποια κίνηση, κάποιον συμβιβασμό ή οτιδήποτε. Ενημερώθηκα από τη δικηγόρο μου ότι ο δικαστικός επιμελητής έχει το δικαίωμα να παραδώσει τα έγγραφα αλλού. Ούτε από την εταιρεία ενημερώθηκα ότι είχε στείλει εξώδικο και ότι θα μπει υποθήκη στο σπίτι, αν και με ενημέρωναν για το χρέος που υπήρχε.

Πριν μία εβδομάδα λοιπόν, πήρα από το Ειρηνοδικείο διαταγή πληρωμής και ενημερώθηκα και για την υποθήκη. Τώρα θα πρέπει να πληρώσω αυτό το ποσό μαζί με τα δικαστικά έξοδα, περίπου 1.300 ευρώ. Να σημειώσω ότι ξανά ήρθε λογαριασμός, πάνω 700 ευρώ, δεν ξέρω τι προστέθηκε στην αρχική οφειλή αφού έφυγα από την εταιρεία. Δεν έχει νόημα να κινηθώ δικαστικά. Υποθηκεύτηκε ένα σπίτι για 569 ευρώ, που είναι έναντι ποσό, το οποίο αντιστοιχεί σε εννέα μέρες κατανάλωσης. Τώρα αν δεν ανταποκριθώ  και δεν πληρώσω, το επόμενο βήμα που μπορεί να κάνει η εταιρεία, είναι διαταγή κατάσχεσης».

Όπως αναφέρει μιλώντας στο thebest.gr ο δικηγόρος Βασίλης Μάρκου, «κατά καιρούς βγαίνουν στην δημοσιότητα περιπτώσεις, όπως η συγκεκριμένη που αποτυπώνουν ανάγλυφα το κακόβουλο πρόσωπο μεγάλων ομίλων, εταιριών, εισπρακτικών, τραπεζών κ.λπ. απέναντι στους συμπολίτες μας. Κοινό χαρακτηριστικό τους είναι η αντίθετη με την καλή πίστη λειτουργία τους και η δημιουργία για τον/την υπόχρεο, αλλά και για το κοινωνικό σύνολο έντονης εντύπωσης αδικίας, όπως η συγκεκριμένη περίπτωση που δημοσιοποιείτε.

Εν προκειμένω, εάν μετά την επιβολή προσημείωσης υποθήκης για ένα τόσο μικρό χρέος, τολμήσει να προχωρήσει η εταιρία σε πλειστηριασμό της κατοικίας της οφειλέτιδος, θα σκοντάψει στην πάγια νομολογία των Δικαστηρίων μας που κρίνει μια τέτοια αναγκαστική εκτέλεση ως καταχρηστική, λόγω του ότι θα υφίσταται προφανής δυσαναλογία μεταξύ της οφειλής και της αξίας του ακινήτου που επιβλήθηκε η κατάσχεση. Όμως, το βάρος των δικαστικών εξόδων μιας τέτοιας αδικίας θα πέσει φυσικά στον πολίτη. Όταν οργανισμοί με μεγάλη διαχειριστική και οικονομική επάρκεια υπερβαίνουν τα όρια άντλησης οικονομικών ωφελημάτων, ο μόνος τρόπος είναι η κοστοβόρα πρόσβαση στη δικαιοσύνη που εμπεριέχει έτσι εισοδηματικές διακρίσεις. Το αδιάκοπο «σφυροκόπημα» είναι ικανό δυστυχώς να εξαντλήσει έναν άνθρωπο του μόχθου και του μεροκάματου, χωρίς από την άλλη μεριά να “ενοχληθούν: οι μεγάλοι ισολογισμοί των ισχυρών, δημιουργώντας μια κατάσταση που δεν ταιριάζει στα ηθικά μας ένστικτα.

Είναι ένα παράδειγμα, που όμως δείχνει ότι αυτές οι μεγάλες συσσωρεύσεις κεφαλαίων, δεν ξυπνάνε και κοιμούνται με γνώμονα το κοινωνικό όφελος. Ας το σκεφτούμε και δεύτερη φορά, όταν ταχθούμε υπέρ των άκρατων ιδιωτικοποιήσεων του πλούτου της χώρας μας, που φαίνεται να είναι της “μόδας” τελευταία». 

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις