Ο… «αόρατος» πληθυσμός της πόλης
Άστεγοι: Ο… «αόρατος» πληθυσμός! Άνθρωποι αντιμέτωποι με τις δύσκολες, τις καιρικές συνθήκες, τα αδιάκριτα βλέμματα των διερχόμενων. Αντιμέτωποι με μια πραγματικότητα που δεν περιλαμβάνει σπίτι, εργασία και κοινωνική ζωή.
Ο αριθμός των αστέγων της Πάτρας δεν είναι ξεκάθαρος, γιατί συνεχώς, ειδικά τα τελευταία χρόνια, αυξάνεται, ωστόσο οι αριθμοί από τον ΚΟΔΗΠ, με βάση τα στατιστικά στοιχεία, όσων έχουν φιλοξενηθεί στο Κέντρο Ημέρας και στο Υπνωτήριο Αστέγων, δίνουν την εικόνα της αστεγίας στην πόλη μας, μέχρι και το τέλος του 2023.
Από το Κέντρο Ημέρας, εξυπηρετήθηκαν μέχρι σήμερα 170 άτομα και από το Υπνωτήριο 190 άτομα, που τα περισσότερα από αυτά είναι τα ίδια πρόσωπα. Από τους ανθρώπους, οι οποίοι έφτασαν στις δομές, το 30% που βρίσκονται στο δρόμο είναι γυναίκες και το υπόλοιπο 70% είναι άνδρες, ενώ από αυτούς υπάρχει και 1% που πρόκειται ομοφυλόφυλους ή άφυλους.
Σε ό, τι αφορά, τις ηλικίες τους, ένα 35% είναι από 50 έως 67 ετών και είναι άνθρωποι που μένουν άνεργοι και είναι δύσκολο να αρχίσουν από την αρχή την εργασιακή τους ζωή, καθώς βρίσκονται κοντά στην σύνταξη και το μόνο που μπορούν, πιθανόν, να έχουν ως εισόδημα, είναι Επίδομα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) ύψους 200 ευρώ. Άνθρωποι από 30 έως 49 χρονών, είναι καταμετρημένοι σε ένα 30%, και μετά υπάρχουν με μικρότερα ποσοστά άλλες ηλικιακές ομάδες, νεαρότερες, ακόμα και ανήλικα συνοδευόμενα από τις οικογένειές τους, που φτάνουν το 15%. Στην πλειοψηφία τους, είναι Έλληνες που σε ποσοστό ξεπερνούν το 65% και πάνω από τους μισούς, δηλαδή 54% είναι άγαμοι, ενώ οι υπόλοιποι είναι διαζευγμένοι με καμία όμως υποστήριξη από τις οικογένειές τους λόγω κακών σχέσεων. Μετά σε μικρότερα ποσοστά είναι χήροι ή άτομα σε διάσταση, ενώ υπάρχουν και αυτοί που δεν έχουν θελήσει να δηλώσουν την οικογενειακή τους κατάσταση.
Ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό δηλαδή πάνω από 60% αφορά ανθρώπους, αναλφάβητους ή που έχουν φοιτήσει μόνο στο Δημοτικό σχολείο. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν άνθρωποι υψηλού μορφωτικού επιπέδου δηλαδή που να έχουν ολοκληρώσει τις πανεπιστημιακές τους σπουδές, ενώ υπάρχουν και αυτοί που έχουν λάβει γνώσεις δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Να σημειωθεί, ότι όλα τα παραπάνω σχετίζονται μεταξύ τους για να φτάσει κάποιος να οδηγηθεί στην αστεγία, όπως η ηλικία, η υγεία, οι κοινωνικές συνθήκες.
Το Κέντρο Ημέρας, η ομάδα δρόμου και το Υπνωτήριο
Στο Κέντρο Ημέρας, που στεγάζεται μαζί με το Υπνωτήριο στη συμβολή των οδών Γούναρη και Μπουκαούρη, απευθύνονται άνθρωποι για συμβουλευτική ή για κάποιες υπηρεσίες όπως μπάνιο, πλύσιμο ρούχων. Μπορεί να καλύψει τη διατροφή τους μεσημέρι και βράδυ ή μπορούν απλά να καθίσουν και να πιουν καφέ, να δουν τηλεόραση κλπ.
Τι είναι η ομάδα δρόμου; Αυτή αποτελείται, εκτός από τον οδηγό, από κοινωνικό λειτουργό και νοσηλευτή, οι οποίοι ανά τακτά χρονικά διαστήματα βγαίνουν στους δρόμους της πόλης, σε στέκια αστέγων, τους ενημερώνουν και τους προσκαλούν για φιλοξενία, είτε στο Κέντρο Ημέρας, είτε στο Υπνωτήριο, ενώ υπάρχουν φορές που υπάρχει συνεργασία με τον Ερυθρό Σταυρό και τον ΟΚΑΝΑ και μαζί τους υπάρχουν και μέλη των δυο αυτών φορέων.
Το Υπνωτήριο αποτελεί δομή άμεσης φιλοξενίας που λειτουργεί μόνο κατά τη διάρκεια της νύχτας και καλύπτει επείγουσες στεγαστικές ανάγκες όσων διαβιούν στο δρόμο. Παρέχει υπηρεσίες διανυκτέρευσης, ατομικής φροντίδας και υγιεινής, με υπηρεσίες μακροχρόνιας στέγασης, σίτισης, ψυχολογικής υποστήριξης, νομικής συνδρομής, συμβουλευτικής αλλά και εργασιακής επανένταξης, που βάσει των συνθηκών, ικανοτήτων ή ηλικίας, φτάνει το 15%.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Γιατί αυξάνονται οι άστεγοι στην Πάτρα;
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr