ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

«Κολλημένο» το σχέδιο αξιοποίησης της περιοχής πέριξ του Φράγματος- Αρχίσαμε να "πληρώνουμε" ήδη τον μη διαδημοτικό Φορέα;- Τι απαντάει ο Θ. Μπαρής

Κωνσταντίνα Ανδριοπούλου
konstantina_andriopoulou@hotmail.com
Κοινοποίηση
Tweet

Η διαδικασία αξιοποίησης της παραλίμνιας περιοχής και το... μπλοκάρισμα

Το θέμα της αξιοποίησης της έκτασης πέριξ του Φράγματος Πείρου- Παραπείρου για την ανάδειξη της περιοχής και την τουριστική της προβολή όπως έχει συμβεί με άλλες περιοχές που φιλοξενούν αντίστοιχα έργα, φαίνεται ότι έχει μπει προς το παρόν στη ναφθαλίνη.

Διότι τίποτε δεν ακούγεται και τίποτε δεν γνωστοποιείται επί του θέματος παρά το γεγονός ότι πριν από μήνες είχε γίνει πολύς λόγος περί της έκθεσης του Τεχνικού Συμβούλου που θα έδινε κατευθυντήριες γραμμές για την διαμόρφωση και αξιοποίηση του χώρου προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

Η μη σύσταση Διαδημοτικού Φορέα Διαχείρισης του Φράγματος (μετά τη διαφωνία της Δημοτικής Αρχής της Πάτρας), φαίνεται ότι έχει ήδη αρχίσει να κοστίζει καθώς δεν είναι οι τοπικοί Φορείς αλλά το Υπουργείο και ο ιδιώτης που το διαχειρίζεται, αυτοί που έχουν τον πρώτο λόγο και προς το παρόν αφήνουν το παιχνίδι να παίζεται στις… καθυστερήσεις.

«Για το θέμα του φράγματος είμαστε σε συνεχή συνεργασία με την Περιφέρεια» λέει στο thebest.gr, ο Δήμαρχος Ερυμάνθου Θόδωρος Μπαρής. «Το προηγούμενο χρονικό διάστημα μας χρηματοδότησε για να αποκτήσει το έργο τεχνικό σύμβουλο για την παρουσίαση ενός σχεδίου για την αξιοποίηση της περιοχής. Όμως αυτό για να προχωρήσει χρειάζεται και την σύμπραξη του Φορέα Διαχείρισης, γιατί μιλάμε κυρίως για την περιοχή που είναι απαλλοτριωμένη, άρα έχει λόγο το Υπουργείο Υποδομών που έχει την διαχείριση του φράγματος, μιας και η τοπική αυτοδιοίκηση δεν έχει καταφέρει ακόμα να πάρει την διαχείριση του έργου. Αυτή τη στιγμή, βρισκόμαστε σε φάση συνεργασίας, Περιφέρειας, Υπουργείου και ο Δήμου, προκειμένου να οδηγηθούμε κάποια στιγμή σε μια προγραμματική σύμβαση για να μπορέσουμε να κάνουμε πράξη αυτά, τα οποία έχουν προταθεί από τον τεχνικό σύμβουλο. Μιλάμε για την περιοχή που έχει απαλλοτριωθεί  και για αυτό υπάρχουν διάφορες προβλέψεις όπως  η δημιουργία παρατηρητηρίου για την πανίδα και τη χλωρίδα της περιοχής, του υδροβιότοπου που έχει δημιουργηθεί πια και η δημιουργία χώρου υποδοχής, που θα υπάρχει κατάλληλος χώρος για τη φιλοξενία και την ξενάγηση μαθητών και επισκεπτών αφού θα υπάρχει διαθέσιμο ψηφιακό υλικό. Θα κατασκευαστούν επίσης ένα μικρό θέατρο και διάφοροι χώροι για αθλοπαιδιές. Αυτά περιλαμβάνει σε πρώτη φάση το έργο. Ξαναλέω για όλα αυτά απαιτείται η συμμετοχή του φορέα που διαχειρίζεται το φράγμα, μιας και η απαλλοτριωμένη περιοχή ανήκει σε αυτούς. Εμείς είμαστε υπέρ της άποψης ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί ο φορέας έτσι ώστε να συμμετάσχουν οι Δήμοι, η Περιφέρεια και το κράτος για να είναι πιο ευέλικτο το σχήμα προκειμένου να μπούμε στην διαδικασία αξιοποίησης της παραλίμνιας περιοχής. Το θέμα είναι να μπει σε τροχιά υλοποίησης. Το πόσο γρήγορα θα προχωρήσει, όπως είπα εξαρτάται από τους τρεις εμπλεκομένους φορείς».

Να θυμίσουμε ότι μιλώντας στο thebest.gr, το Νοέμβριο του 2022, o Δήμαρχος Ερυμάνθου Θόδωρος Μπαρής, έλεγε: «Ο τεχνικός σύμβουλος έχει καταθέσει την έκθεσή του και τώρα εξετάζεται από την Επιτροπή Παραλαβής του Δήμου μας. Ωστόσο, πρωτίστως αυτό  που χρειάζεται να γίνει είναι ο χωροταξικός σχεδιασμός και αυτό γίνεται μέσω του υπουργείου, που θα γίνει για όλη την  περιοχή αλλά και ειδικότερα για τους χώρους πέριξ του Φράγματος. Αν δεν γίνει ο χωροταξικός σχεδιασμός είναι δύσκολο να προχωρήσεις στο οτιδήποτε γιατί υπάρχει χώρος που είναι απαλλοτριωμένος ή  άλλοι χώροι που ανήκουν σε ιδιώτες. Έχουμε δρόμο ακόμα, συνεργαζόμαστε και με την Περιφέρεια και με την αντίστοιχη υπηρεσία του υπουργείου τόσο για την προστασία του νερού αλλά και του περιβάλλοντα χώρου».

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις