ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Νέα εποχή για το Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας Παιδικών Χωριών SOS-  Η ανακαίνιση και οι οικογένειες που λαμβάνουν βοήθεια  

Τσίχλα Κωνσταντίνα
tsichlakonstantina@gmail.com , Facebook Page
Κοινοποίηση
Tweet

Μετά από ανακαίνιση που έγινε σε χώρους που μέχρι πρότινος ήταν κλειστοί, το Κέντρο είναι πλέον σε θέση να στηρίξει ακόμα περισσότερα παιδιά και τις οικογένειές τους.

Ένα βήμα πάρα πέρα κάνει από σήμερα το Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας Παιδικών Χωριών SOS που στεγάζεται από το 2017 στην Αθανασίου Διάκου 70 με σκοπό να στηρίζει οικογένειες που αντιμετωπίζουν κυρίως σοβαρά οικονομικά ζητήματα.

Μετά από ανακαίνιση που έγινε σε χώρους που μέχρι πρότινος ήταν κλειστοί, το Κέντρο είναι πλέον σε θέση να στηρίξει ακόμα περισσότερα παιδιά και τις οικογένειές τους.  Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν σήμερα, Δευτέρα, με εργαζόμενους και εθελοντές να είναι έτοιμοι να βάλουν τα δυνατά τους προκειμένου μέσα από δράσεις και μαθήματα να προφέρουν ό,τι καλύτερο μπορούν. 

Όπως εξηγεί μιλώντας στο thebest.gr η Κατερίνα Παπαθεοφίλου, κοινωνική λειτουργός, υπεύθυνη των προγραμμάτων των παιδικών χωριών SOS στην Πελοπόννησο, «πρόκειται για μία δομή πρόληψης. Στην Πάτρα και την Πελοπόννησο δεν υπάρχει παιδικό χωριό SOS για μόνιμη φιλοξενία. Ο στόχος των παιδικών χωριών SOS και του κράτους είναι η αποϊδρυματοποίηση, το να κλείσουν δηλαδή.  Τα χωριά ξεχωρίζουν γιατί είναι οικογενειακού τύπου ιδρύματα  με τις μαμάδες SOS, όμως παραμένουν ιδρύματα. Οπότε στόχος είναι η πρόληψη μέσω κέντρων σαν το δικό μας και να κλείσουν τα ιδρύματα μέσω της υιοθεσίας, της αναδοχής και της υποστήριξης στη βιολογική οικογένεια. Πάντα μπορεί να υπάρχει και ο δρόμος τα παιδιά να επιστρέψουν στην βιολογική τους οικογένεια».

Όπως λέει η κα Παπαθεοφίλου, «το κτίριο είναι δωρεά από την Ελένη Διγενοπούλου Ζαφειροπούλου που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή. Είναι ένα πολύ μεγάλο κτίριο που πιάνει σχεδόν ένα τετράγωνο από Καλαμογδάρτη, Αθ. Διάκου και Παπαφλέσσα. Ανακαινισμένος και λειτουργικός ήταν μόνο ο πάνω όροφος. Γύρω γύρω υπάρχουν διαμερίσματα με ξεχωριστές πόρτες που δε λειτουργούσαν.  Ξεκινήσαμε ως κέντρο στήριξης παιδιού και οικογένειας το 2017 όμως στην πορεία επειδή το 2019 συστεγαστήκαμε και ξεκίνησε ένα δεύτερο πρόγραμμα, το κέντρο μαθησιακής και παιδαγωγικής υποστήριξης, άρχισαν να υπάρχουν δυσκολίες με το χώρο. Δεν μπορούσαμε να είμαστε λειτουργικοί και να κάνουμε περισσότερα πράγματα. Από τότε είχαμε την ελπίδα ότι θα καταφέρουμε να ανακαινίσουμε κάποιο χώρο και να μπορέσουμε να απλωθούμε για να λειτουργούμε καλύτερα.  Βρέθηκαν οι άνθρωποι που μας εμπιστεύτηκαν κι έκαναν  τη χορηγία για την ανακαίνιση κάποιων χώρων στο ισόγειο. Πλέον είμαστε πιο άνετα. Υπήρχε μέρα που γίνονταν μαθήματα στην κουζίνα ή δεν μπορούσαμε να κάνουμε άλλες δραστηριότητες για τα παιδιά γιατί δεν υπήρχε χώρος. Τώρα στον πρώτο όροφο υπάρχουν τρία επιπλέον γραφεία, μία αίθουσα διδασκαλίας».

Να σημειώσουμε ότι από το Κέντρο δέχονται στήριξη δεκάδες οικογένειες.

«Στην Πάτρα από το κέντρο δέχονται υποστήριξη περίπου 80 οικογένειες, 120 παιδιά. Μέσα σε αυτές είναι και οικογένειες από την Ουκρανία που εκτοπίστηκαν λόγω του πολέμου. Δε ζουν όλες στην Πάτρα, κάποιες υποστηρίζονται διαδικτυακά μέσα από μαθήματα Ελληνικών και Αγγλικών. Γενικότερα γίνεται ενισχυτική διδασκαλία παιδιών δημοτικού και Γυμνασίου ενώ υπάρχει και το θεραπευτικό κομμάτι, της συμβουλευτικής σε γονείς, λογοθεραπεία. Λειτουργούμε Δευτέρα- Παρασκευή 10-19:00. Ο γονέας- κηδεμόνας καλεί και κάνει το αίτημά του για τις υπηρεσίες που θέλει να λάβει. Γίνεται ένα πρώτο ραντεβού με τον κοινωνικό λειτουργό όπου λαμβάνεται το κοινωνικό ιστορικό και συζητάμε το αίτημα.  Στη συνέχεια μπαίνουμε σε πρόγραμμα ανάλογα με τις ανάγκες που υπάρχουν. Πρόκειται για οικογένειες που δυσκολεύονται οικονομικά, τα κριτήρια που έχουμε λοιπόν είναι και οικονομικά. Πρόκειται για ανθρώπους που μπορεί να μην έχουν καν ασφάλεια.

Είμαστε η μοναδική δομή στην Πάτρα που προσφέρει ειδικό παιδαγωγικό- μαθησιακό δωρεάν. Υπάρχουν επίσης ομάδες δημιουργικής απασχόλησης, ψυχοπαιδαγωγικές ομάδες για τα παιδιά, εργαστήρια γονέων, μαθήματα με εθελοντές σε παιδιά του Λυκείου.  Πλέον θα αξιοποιήσουμε και άλλο τους εθελοντές μας. Έχουμε εθελοντές που θέλουν να κάνουν μαθήματα μουσικής, χορού, ζωγραφικής. Θα μπορέσουμε να κάνουμε ακόμα περσότερα. Είμαστε 15 εργαζόμενοι και 10 εθελοντές. Συνεργαζόμαστε και μία  εθελοντική ομάδα του Πανεπιστημίου

Φωτογραφίες πριν και μετά την ανακαίνιση

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις