Ιδιαίτερα σημαντική είναι η δημιουργία μονάδας που θα μετατρέπει τα αποφάγια σε κομπόστ για γεωργικές καλλιέργειες με τον εργολάβο για την δημιουργία της να εγκαθίσταται στο έργο
Με στόχο να παράγει όσο το δυνατόν λιγότερα σκουπίδια προχωράει δυναμικά ο Δήμος Αιγιαλείας σχετικά με την διαχείριση των απορριμμάτων της.
Πρόκειται για έναν δήμο που βίωσε ιδιαίτερα δύσκολες καταστάσεις πριν από μερικά χρόνια με τους δρόμους να γεμίζουν σκουπίδια και ο οποίος, πλέον, όχι απλά κάλυψε τάχιστα το κενό, αλλά εξελίσσεται σε πρότυπο δήμο στην περιοχή και όχι μόνο.
Ιδιαίτερα σημαντική είναι η δημιουργία μονάδας που θα μετατρέπει τα αποφάγια σε κομπόστ για γεωργικές καλλιέργειες με τον εργολάβο για την δημιουργία της να εγκαθίσταται στο έργο.
Όπως αναφέρει μιλώντας στο thebest.gr ο αντιδήμαρχος Αιγιάλειας και αντιπρόεδρος του ΣΥΔΙΣΑ Αχαΐας, Νίκος Καραΐσκος, «η διαδικασία ξεκίνησε το 2020 που υποβάλαμε πρόταση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος έτσι ώστε να μπορέσει να χρηματοδοτηθεί η κατασκευή της μονάδας προδιαλεγμένου βιοαποβλήτου, με απλά λόγια η κατασκευή της μονάδας που θα διαχειρίζεται τα αποφάγια, τα υπολείμματα τροφών τα οποία θα τα μετατρέπονται σε μια καλής ποιότητας κομπόστ (εδαφοβελτιωτικού) που θα χρησιμοποιείται στις γεωργικές καλλιέργειες.
Η πρόταση εγκρίθηκε, και από αύριο θα γίνει η εγκατάσταση του εργολάβου ώστε να ξεκινήσει η κατασκευή της μονάδας ύψους 7 εκατ. ευρώ μαζί με τον εξοπλισμό. Θα χρειαστούν, για να ολοκληρωθεί η κατασκευή της, 18 μήνες περίπου ενώ η εταιρεία «Μεσόγειος» είναι ο ανάδοχος του έργου. Θα τοποθετηθούν καφέ κάδοι στην πόλη του Αιγίου στους οποίους θα μαζεύονται όλα τα υλικά με συγκεκριμένη διαδικασία.
Πρόκειται για έξυπνους κάδους με εξοπλισμό και με λογισμικό έτσι ώστε να μεταφέρεται η πληροφορία για το πότε έχει γεμίσει ο κάδος και άρα μπορεί να γίνει η αποκομιδή. Θα γίνει μία καμπάνια μέσα από την οποία θα ενημερωθούν οι πολίτες και θα ακολουθήσει μία δοκιμαστική λειτουργία της μονάδας. Το πρώτο στάδιο θα είναι να ξεκινήσουμε τη διαλογή σε καταστήματα εστίασης που έχουν και τη μεγαλύτερη παραγωγή και μονάδες όπως είναι τα νοσοκομεία και σε χώρους γενικά όπου υπάρχει μεγάλη ποσότητα βιοαποβλήτου. Αυτό θα δώσει λύση και σε ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν Δήμοι σε όλη την Ελλάδα σε σχέση με τα πράσινα, το κομμένο γκαζόν, τα κλαδιά καθώς θα μπαίνουν και αυτά στη μονάδα και θα γίνονται κομπόστ. Πρόκειται για ένα βιολογικό λίπασμα καλής ποιότητας που θα διατίθεται με κάποια κριτήρια και στους τοπικούς αγρότες ώστε να βοηθήσει πολύ ουσιαστικά σε επίπεδο κόστους και τοπικής οικονομίας. Με αυτό τον τρόπο ανεβαίνει πολύ και η ποιότητα του εδάφους.
Αν κάνουμε μία ανάλυση των αποβλήτων που πετάμε στον πράσινο κάδο το 48% είναι βιοαπόβλητα, άρα θα μειώσουμε πολύ την ποσότητα των απορριμμάτων μας σε συνδυασμό και με την ανακύκλωση όπου επίσης γίνεται μία καλή προσπάθεια με υψηλά ποσοστά, θα γίνουμε ένας μικρός παραγωγός με τον Δήμο Αιγιαλείας να γίνεται ένας δήμος με πολύ μικρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Η Αιγιάλεια παραλαμβάνει και τα απορρίμματα των Καλαβρύτων που είναι μία μικρή ποσότητα».
«Πρωτιά και στην ανακύκλωση»
Όπως εξηγεί ο κ. Καραΐσκος, η μονάδα είναι πρώτη που γίνεται στην Πελοπόννησο, «η Αιγιάλεια πρωτοπορεί σε αυτό το κομμάτι. Στο κομμάτι της συλλογής απορριμμάτων επίσης θεωρώ ότι έχουμε το πιο προχωρημένο δίκτυο. Μπαίνουμε στη φιλοσοφία επίσης να έχουμε άλλη διαλογή για χαρτί, άλλη για αλουμίνιο, άλλη για πλαστικό, άλλη για γυαλιά ενώ προσθέτουμε και αυτή για τα ρούχα και τα υποδήματα. Σε ενάμιση μήνα φαίνεται ότι θα είμαστε απόλυτα τακτοποιημένοι με όλα αυτά και θα είμαστε το πιο οργανωμένο δίκτυο συλλογής απορριμμάτων στη χώρα. Φιλοδοξούμε ότι στην επόμενη διετία θα καταφέρουμε να φτάσουμε τους 2.500 τόνους στην ανακύκλωση που είναι και ταβάνι για το Δήμο Αιγιαλείας. Είναι δύσκολό με τις ποσότητες απορριμμάτων που έχουμε να έχουμε και μεγαλύτερη ανακύκλωση».
Όπως αναφέρει ο κ. Καραϊσκος, «μας φιλοξενούν άλλοι φορείς διαχείρισης ανά την Ελλάδα. Από τα απορρίμματα που πηγαίνουμε στο εργοστάσιο, το 63% ανακυκλώνεται, με την Αιγιάλεια να έχει στόχο να παράγει μικρό αριθμό απορριμμάτων. Στα δύο χρόνια στόχος είναι ο πράσινος κάδος να είναι ο μικρότερος κάδος και να καταφέρουμε να είμαστε μικροί παραγωγοί σκουπιδιών. Όταν φτάσουμε να έχουμε 6.5-7.000 τόνους απορρίμματα από 17.000 θα είμαστε μία αμελητέα ποσότητα στη διαχείριση. Αυτό είναι το πιο σημαντικό, υπάρχει συγκεκριμένος σχεδιασμός, κινούμαστε πολύ συστηματικά και με προσοχή προσπαθώντας να βελτιώσουμε την κατάσταση και να ενισχύσουμε με τεχνογνωσία και γειτονικούς δήμους».
Σημαντικό ρόλο ωστόσο παίζει και η ευαισθητοποίησή των πολιτών.
«Το πρόβλημα των απορριμμάτων είναι γενικότερο και θέλει μια ορθολογική διαχείριση ώστε να μην αντιμετωπίσουν πρόβλημα οι πολίτες. Έχει πολλές παραμέτρους το πρόβλημα, πρέπει να δοθούν χρηματοδοτήσεις από το κράτος για να γίνουν μονάδες αλλά και χωρίς τον πολίτη δεν μπορεί να γίνει τίποτα. Αιρετοί, κράτος και πολίτες πρέπει να συνεργαστούν για να προχωρήσουμε για την προστασία του περιβάλλοντος και για την καλύτερη ποιότητα ζωής» καταλήγει ο κ. Καραΐσκος.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr