ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

/

Αντίστροφη μέτρηση για την επέκταση των αντικειμενικών αξιών σε περιοχές της Αχαΐας και της Ηλείας

Κοινοποίηση
Tweet

Οι αντικειμενικές αξίες επεκτείνονται σε 2.167 περιοχές της Αττικής, της Αχαΐας, της Φλώρινας, των Τρικάλων και της Ηλείας

Στο σύστημα του αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων εντάσσονται σταδιακά το επόμενο διάστημα 2.167 περιοχές ανά την Επικράτεια.

Οι υπηρεσίες του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών έχουν σχεδόν ολοκληρώσει την σύνταξη των σχετικών διαδικασιών και θα προχωρήσουν την υλοποίηση της επέκτασης.

Ένας μεγάλος αριθμός από Δήμους όλης της χώρας, έχουν ήδη αποστείλει στοιχεία και γνωμοδοτήσεις στο ΥΠΟΙΚ, ωστόσο υπάρχουν αρκετοί ακόμη που δεν έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα των υπηρεσιών του υπουργείου.

Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι κάτι ανάλογο είχε γίνει και το 2021 κατά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών ακινήτων που εφαρμόστηκαν τον Ιανουάριο του 2022.

Για τους Δήμους που έχει ολοκληρωθεί ο σχετικός φάκελος, η επέκταση θα γίνει σταδιακά με βάση τα στοιχεία που έχουν αποσταλεί, ενώ στους υπόλοιπους Δήμους οι διαδικασίες θα ξεκινήσουν από το επόμενο έτος με τη νέα αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών.

Στην Αττική οι περιοχές όπου θα επεκταθεί το σύστημα των αντικειμενικών τιμών ζώνης είναι από τη Βάρκιζα έως τα Λεγραινά, Αγία Μαρίνα, Χάρακας, Δασκαλειό, περιοχές από το Πόρτο Ράφτη, περιοχές σε Σαλαμίνα, Κύθηρα, Αίγινα.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα αναμένεται να αποκτήσουν για πρώτη φορά αντικειμενικές αξίες περιοχές στην Αχαΐα (Διακοπτό, Αιγείρα, Πλάτανος, Σελιανίτικα, Ψαθόπυργος), στην Ηλεία (Κυλλήνη, Αρχαία Ολυμπία), στα Τρίκαλα (Περτούλι, Ελάτη, Πύλη, Καστράκι) στη Φλώρινα (Αμύνταιο, Αγιος Παντελεήμονας, Πρέσπες, Φιλώτας, Δροσοπηγή, Πισοδέρι, Κρυσταλλοπηγή, Μελίτη).

Να σημειωθεί πάντως ότι η εν λόγω επέκταση στους συγκεκριμένους οικισμούς αφορά μόλις το 1,5% του συνολικού πληθυσμού της Επικράτειας και όπως είναι προφανές, δεν πρόκειται απλώς για απομακρυσμένους αλλά για αραιοκατοικημένους ή ερημωμένους οικισμούς, γεγονός που καθιστά εξαιρετικά δύσκολη τη συλλογή όχι μόνο τεχνικών αλλά και εμπορικών στοιχείων για τις συγκεκριμένες Ζώνες.

Όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες:

• σε 650 από αυτούς τους οικισμούς δεν υπάρχει ούτε ένας κάτοικος

• σε άλλους 500 κατοικούν το πολύ 10 άτομα

• σε 800 ο τοπικός πληθυσμός φτάνει στα 50 άτομα

• και μόνο στους υπόλοιπους 550 καταγράφονται πάνω από 50 κάτοικοι

Ένα ακόμα χαρακτηριστικό αυτών των περιοχών είναι ότι στην πλειοψηφία τους πρόκειται για νησιωτικές περιοχές, με πολύ χαμηλή εμπορική αξία- εξ ου και ότι είναι σχεδόν ακατοίκητες- συνεπώς από τη στιγμή που δεν υπάρχει ενεργή οικονομική δραστηριότητα, συναλλαγές και αγοραπωλησίες ακινήτων, ο προσδιορισμός της αξίας και ως εκ τούτου των Τιμών Ζώνης, καθίσταται εξαιρετικά δυσχερής.

Νέα αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών το 2025

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου η επόμενη αναπροσαρμογή αντικειμενικών αξιών πιθανόν το 2025, θα γίνει με το νέο αυτοματοποιημένο σύστημα μαζικής εκτίμησης ακινήτων.

Με το νέο σύστημα :

συστήνεται και τηρείται σε ηλεκτρονική μορφή, Βάση Δεδομένων στοιχείων ακινήτων και αξιών (Μητρώο Ακινήτων), το οποίο σχεδιάζεται, υλοποιείται και υποστηρίζεται από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Το εν λόγω πληροφοριακό σύστημα συγκεντρώνει, αναφέρει και επεξεργάζεται όλα τα πρόσφορα στοιχεία που διαμορφώνουν και επηρεάζουν την αξία των ακινήτων. Στο Μητρώο Ακινήτων συμπεριλαμβάνονται και τηρούνται στοιχεία του Μητρώου Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων, καθώς και όλων των πρόσφορων πηγών δεδομένων ακινήτων από φορείς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.
συστήνεται και τηρείται Ολοκληρωμένο Γεωπληροφοριακό Σύστημα Μαζικής Εκτίμησης Αξίας Ακινήτων, το οποίο σχεδιάζεται, υλοποιείται και υποστηρίζεται από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Το σύστημα λειτουργεί ως ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα κεντρικής γεωχωρικής υποδομής, στο οποίο πραγματοποιείται συγκεντρωτικά μαζική εκτίμηση αξίας ακινήτων, βάσει των στοιχείων του Μητρώου Ακινήτων και με την αξιοποίηση κατάλληλων αλγορίθμων, για την ομοιόμορφη και αυτοματοποιημένη εκτίμηση της αξίας κάθε ακινήτου, ευθυγραμμισμένης με την τρέχουσα εικόνα της αγοράς ακινήτων, την τήρηση ιστορικότητας για τις εν λόγω εκτιμήσεις και την παραγωγή σχετικών στατιστικών στοιχείων.
 

πηγη

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις