ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

/

Πάτρα: Φιλολογικό Βραδινό αφιερωμένο στα 200 χρόνια από τη σύνθεση του Εθνικού μας Ύμνου

Κοινοποίηση
Tweet

Διοργανώνει η Εταιρεία λογοτεχνών Νοτιοδυτικής Ελλάδος, η Στέγη Γραμμάτων «Κωστής Παλαμάς» & το Πρότυπο Γυμνάσιο Πατρών την Δευτέρα 11 Μαρτίου 2024 στις 19.30

Η Εταιρεία λογοτεχνών Νοτιοδυτικής Ελλάδος, η Στέγη Γραμμάτων «Κωστής Παλαμάς» και το Πρότυπο Γυμνάσιο Πατρών προσκαλούν το κοινό στο Φιλολογικό Βραδινό της ερχόμενης Δευτέρας 11 Μαρτίου 2024 και ώρα 7.30 μ.μ. στην αίθουσα της Στέγης Γραμμάτων στην οδό Κορίνθου 241, στην Πάτρα.

Η εκδήλωση θα είναι αφιερωμένη στα 200 χρόνια από τη σύνθεση του Εθνικού μας Ύμνου.

Χαιρετισμό θα απευθύνει ο διευθυντής του Πρότυπου Γυμνασίου κ. Παναγιώτης Γάκης, ποιήματα θα απαγγείλουν μαθητές του Σχολείου υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας κ. Μαριάνας Ξυνή και θα ακολουθήσει ομιλία από τον επίσης καθηγητή του Σχολείου, π. Ευάγγελο Πριγκιπάκη, με θέμα : «Ο Διονύσιος Σολωμός και ο Εθνικός μας Ύμνος στο έργο του Κωστή Παλαμά».

Την εκδήλωση θα προλογίσει και θα συντονίσει ο πρόεδρος της Εταιρείας Λογοτεχνών Νοτιοδυτικής Ελλάδος, Λεωνίδας Γ. Μαργαρίτης, συγγραφέας και νομικός.

Ο Διονύσιος Σολωμός γεννημένος στη Ζάκυνθο στις 8 Απριλίου 1798 απεβίωσε στην Κέρκυρα, στις 9 Φεβρουαρίου 1857.

Αγαπητός σε όλους τους Έλληνες, ο Διονύσιος Σολωμός έγινε ευρύτερα γνωστός για τη συγγραφή του ποιήματος «Ύμνος εις την Ελευθερίαν», οι πρώτες δύο στροφές του οποίου έγιναν ο Εθνικός Ύμνος της Ελλάδας και ύστερα της Κύπρου, όπως αναφέρει η wikipedia.

Κεντρικό πρόσωπο της Επτανησιακής σχολής, ο Διονύσιος Σολωμός θεωρήθηκε και θεωρείται ο εθνικός ποιητής των Ελλήνων, όχι μόνο γιατί έγραψε τον Εθνικό Ύμνο της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά και διότι αξιοποίησε την προγενέστερη ποιητική παράδοση (κρητική λογοτεχνία, δημοτικό τραγούδι) και ήταν ο πρώτος που καλλιέργησε συστηματικά τη δημοτική γλώσσα και άνοιξε το δρόμο για τη χρησιμοποίησή της στη λογοτεχνία, και καθολικότερα στα γράμματα και την κοινωνία.

Το ποίημα «Ύμνος εις την Ελευθερίαν» έγραψε ο Διονύσιος Σολωμός το Μάιο του 1823 στη Ζάκυνθο, τμήμα του οποίου όπως προείπαμε, αποτελεί τον Εθνικό ύμνο της Ελλάδας (από το 1865) και της Κύπρου (από το 1966). Την μελοποίηση του ύμνου πραγματοποίησε ο Νικόλαος Μάντζαρος.

*Η είσοδος για το κοινό στο Φιλολογικό Βραδινό θα είναι ελεύθερη και θα τηρούνται τα μέτρα υγειονομικής προστασίας.

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Culture