ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Δυτική Ελλάδα: Πόσα εργατικά χέρια εισάγονται από εξωτερικό και από ποιες χώρες

Τσίχλα Κωνσταντίνα
tsichlakonstantina@gmail.com , Facebook Page
Κοινοποίηση
Tweet

Χιλιάδες οι θέσεις εργασίες στον αγροτικό τομέα

Στην εισαγωγή εργατικών χεριών από το εξωτερικό, κυρίως από ανατολικές χώρες έχει οδηγήσει η έλλειψη εργατικού δυναμικού σε γεωργικές- αγροτικές καλλιέργειες και όχι μόνο.

Όσοι έρχονται στην Ελλάδα δεν απασχολούνται μόνο στη γεωργία αλλά και στην αλιεία, ακόμα και σε εργοστάσια ή ως οικιακοί βοηθοί.  Ωστόσο οι περισσότεροι απασχολούνται στον αγροτικό τομέα. Τα αιτήματα που φτάνουν στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας η οποία είναι αρμόδια να τα συλλέγει, για κάλυψη θέσεων εργασίας είναι χιλιάδες. Όπως εξηγεί μιλώντας στο thebest.gr ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Ανδρέας Φίλιας, «το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος εξαιτίας της έλλειψης εργατικών χεριών είναι γνωστό. Σε αυτό το πλαίσιο αναζητούμε ξένους εργάτες που θέλουν να έρθουν στην χώρα αφού πρώτα έχουμε συλλέξει αιτήματα είτε ατομικά είτε συλλογικά, από συνεταιρισμούς κ.λπ. Έτσι έχουμε μία εικόνα για τις ανάγκες που υπάρχουν».

Όπως εξηγεί ο κ. Φίλιας, «αυτά τα αιτήματα αποστέλλονται στο υπουργείο έτσι ώστε να εκδοθεί το σχετικό ΦΕΚ το οποίο βγαίνει κάθε δύο χρόνια και ορίζει τις ανάγκες που έχει η Δυτική Ελλάδα σε αριθμό εργατών γης. Στη συνέχεια η Αποκεντρωμένη εκδίδει τις άδειες μία μία». Να σημειώσουμε ότι για τις χρονιές 2023 και 2024 (με βάση τα αιτήματα που έγιναν τις παραμονές του 2023) οι ανάγκες για εργατικά χέρια ήταν 10.000 ενώ προστέθηκαν και άλλα που αφορούσαν 2.500 εργάτες. Όπως αναφέρει ο κ. Φίλιας, «η Αποκεντρωμένη έχει τη δυνατότητα να αυξήσει κατά 10% τον αριθμό αν υπάρχει ανάγκη».

Πρόκειται συνολικά λοιπόν για 12.500 περίπου θέσεις εργασίες που καλύπτονται από εργάτες που έρχονται στην Ελλάδα από το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές αλλά και την Ινδία. «Αυτοί οι άνθρωποι έρχονται από το εξωτερικό για εργασία μετά από διμερείς συμφωνίες κρατών αλλά και με τη βοήθεια των πρεσβειών που βοηθούν στις συνεννοήσεις.  Φυσικά αυτοί οι άνθρωποι έρχονται στη χώρα μας έχοντας όλες τις άδειες και με κάθε νομιμότητα ενώ σαφώς πρέπει να υπάρχει μέριμνα για την ασφάλεια τους και την αξιοπρεπή διαβίωσή τους» λέει ο κ. Φίλιας επισημαίνοντας ότι σκοπός είναι να εξαλειφθεί ωστόσο το φαινόμενο που έχει προκύψει από το γεγονός ότι παρά την αύξηση των καλλιεργειών οι περισσότεροι Έλληνες έχουν εγκαταλείψει την ύπαιθρο.

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις