Του Βαγγέλη Καραχάλιου, Προέδρου ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας
Mια από τις παραμέτρους του δημόσιου διαλόγου στη Δυτική Ελλάδα είναι η αναγκαιότητα της σύγκλισης και της συνεργασίας ως προϋπόθεση για μια, μακράς πνοής, αναπτυξιακή διαδικασία που θα είναι βασισμένη σε έναν ορθολογικό και οραματικό στρατηγικό σχεδιασμό.
Όταν μιλάμε για στρατηγικό σχεδιασμό, πέραν των άλλων, μιλάμε και για το πώς θα συνδέεται η παραγωγή της γνώσης και της ενημέρωσης με τους Φορείς και τους πολίτες έτσι ώστε να λαμβάνονται οι σωστές αποφάσεις την κατάλληλη στιγμή, με βάση τα επιστημονικά και ρεαλιστικά δεδομένα.
Αυτή η αναγκαιότητα υπαγορεύει τη σκέψη για τη δημιουργία ενός σταθερού οργάνου διαλόγου και παρακολούθησης ζητημάτων μακροπρόθεσμης στρατηγικής ανάπτυξης της περιοχής με τη συμμετοχή όλων των Φορέων της Δυτικής Ελλάδας (Περιφέρεια, Δήμοι, Πανεπιστήμια, Επιμελητήρια, επιστημονικοί Φορείς κ.λπ.) και της Κοινωνίας των Πολιτών.
Στόχος αυτού του Οργάνου θα πρέπει να είναι η συνεργασία και ο συντονισμός ενόψει των κοινών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Δυτική Ελλάδα για μια σειρά θεμάτων από τα οποία εξαρτάται η διαδρομή της προς το μέλλον, ώστε η περιοχή να μπορέσει να κατακτήσει τη θέση που της αξίζει επενδύοντας στις δυνατότητες και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, στοχεύοντας πρώτα και κύρια στην βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών.
Η κλιματική αλλαγή, οι αλλαγές στον τομέα της ενέργειας, οι νέες τεχνολογίες και η τεχνητή νοημοσύνη, οι ανακατατάξεις στον τομέα της εργασίας, η παροχή νέων υπηρεσιών, το δημογραφικό, η ένταση του παγκόσμιου και πανευρωπαϊκού ανταγωνισμού και άλλα σύγχρονα θέματα απαιτούν ωρίμαση λύσεων από τις οποίες θα εξαρτηθεί η τοποθέτηση της Δυτικής Ελλάδας στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται και πλέον μεταλλάσσεται με ιλιγγιώδεις ταχύτητες.
Η πρωτοβουλία «Ελλάδα 2040» που έχει αναλάβει το Τεχνικό Επιμελητήριο Δυτικής Ελλάδας και ήδη επικοινωνεί στους Φορείς της περιοχής, αφορά στην δημιουργία ενός τέτοιου οργάνου- δεξαμενής σκέψης.
Eνός «εργαλείου», που θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της συνεργασίας και την επιρροή στις εξελίξεις με την από κοινού διαμόρφωση τάσεων και ιδεών, την επίτευξη συναινέσεων και συνεργιών, τις μελέτες αντιμετώπισης μιας ευρύτατης γκάμας ζητημάτων (πολιτικά, οικονομικά, τεχνολογικά), την αξιοποίηση των υπαρχόντων και τη δημιουργία νέων τοπικών συγκριτικών πλεονεκτημάτων, την κοινή δράση για επιρροή και αλλαγή όσων είναι διαχειρίσιμα σε εθνικό επίπεδο.
Ποια είναι τα κοινά σημεία; Πού συγκλίνουν οι πρωτοβουλίες και οι αγωνίες των Φορέων; Που αλληλοκαλύπτονται και πώς αλληλεπιδρούν; Πού και πώς μπορούμε να ενώσουμε δυνάμεις για να αντιμετωπίσουμε προβλήματα ώστε αυτό να είναι αμοιβαία επωφελές; Πώς η επιστημονική τεκμηρίωση και η παρακολούθηση μπορούν να οδηγήσουν σε έναν πρακτικό, επιστημονικό τρόπο λειτουργίας παρεμβατικό στην κοινωνία;
Πιστεύουμε ότι ήρθε ή ώρα να απαντήσουμε σε αυτά τα ερωτήματα μέσα από μια στέρεα γέφυρα επικοινωνίας που θα κάνει πράξη τη σύνθεση, θα προκαλέσει δημιουργικό διάλογο, θα ενδυναμώσει τη φωνή μας και θα οδηγήσει σε μια νέα «ματιά» για τα πράγματα.
Η «Δυτική Ελλάδα 2040» μπορεί να γίνει η αρχή για να δούμε όσα μας ενώνουν και μας κινητοποιούν και να ανοίξουμε μαζί ένα παράθυρο στο αύριο.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr