ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Το 1ο ΕΠΑ.Λ. Πάτρας συμμετείχε στην Σύνοδο της Πρωτοβουλίας Pact for Skills στις Βρυξέλλες

Κοινοποίηση
Tweet

Την συνάντηση χαιρέτησαν ο Επίτροπος για την εργασία και τα κοινωνικά δικαιώματα Nicolas Schmidt και ο Επίτροπος για την εσωτερική αγορά Thierry Breton

Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας και το 1ο ΕΠΑ.Λ. Πάτρας συμμετείχαν στην Σύνοδο της πρωτοβουλίας Pact for Skills για την επανακατάρτιση και την βελτίωση των προσόντων στις Βρυξέλλες στις 21-22 Μαρτίου 2024.

Η Pact for Skills αποτελεί πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με αντικείμενο όπως χαρακτηριστικά περιγράφεται, την επανακατάρτιση και την βελτίωση προσόντων (reskilling - upskilling), με στόχο την κάλυψη του ελλείμματος προσόντων που σχετίζεται με την ραγδαία μεταβολή των αναγκών της αγοράς εργασίας, σαν συνέπεια της εξαιρετικά ταχείας εξέλιξης της τεχνολογίας και άμεσης εφαρμογής των τεχνολογικών εξελίξεων στην παραγωγική διαδικασία.

Την συνάντηση χαιρέτησαν ο Επίτροπος για την εργασία και τα κοινωνικά δικαιώματα Nicolas Schmidt και ο Επίτροπος για την εσωτερική αγορά Thierry Breton οι οποίοι συμμετείχαν στην εναρκτήρια συζήτηση με θέμα τα επιτεύγματα της πρωτοβουλίας μέχρι τώρα.

Εκπρόσωποι φορέων των εργοδοτών, των εργαζομένων, κοινωνικών φορέων και της εκπαίδευσης και κατάρτισης από όλη της Ευρώπη, συμμετείχαν στην σύνοδο και παρουσίασαν δράσεις, καλές πρακτικές και πρωτοβουλίες με στόχο την υποστήριξη για την έγκαιρη απόκτηση ή αναβάθμιση των προσόντων τα οποία θα διευκολύνουν την ένταξη των Ευρωπαίων πολιτών στην αγορά εργασίας.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο πρόβλημα σε σχέση με τις μεγάλες στην υποστήριξη της εξέλιξης των εργαζομένων και στην διαμόρφωση του επαγγελματικού τους προφίλ ώστε να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της αγοράς.

Επίσης, τονίστηκε η ανάγκη για ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες σε διάφορους τομείς της οικονομίας και τους φιλόδοξους στόχους που έχουν τεθεί από την ΕΕ μέχρι το 2030.

Διοργανώθηκαν τρία (3) θεματικά εργαστήρια όπου παρουσιάστηκαν καινοτόμες πρωτοβουλίες όπως:

●             Τρόποι και εργαλεία για την προσέλκυση και διατήρηση ταλαντούχων εργαζόμενων.

●             Χρήση των μικροδιαπιστευτηρίων (microcredentials) για την πιστοποίηση προσόντων σε έλλειψη.

●             Υποστήριξη επανακατάρτισης και βελτίωσης προσόντων μέσω των ατομικών λογαριασμών μάθησης.

Επισημάνθηκε η ανάγκη διασύνδεσης των δύο πρωτοβουλιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Pact for Skills και European Alliance for Apprenticeships (EAfA), ώστε να μεγιστοποιηθεί το όφελος και να ελαχιστοποιηθεί η διάσπαση των δημιουργικών δυνάμεων οι οποίες κινούν τις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

H πρώτη ημέρα ολοκληρώθηκε με μια δραστηριότητα δικτύωσης μεταξύ των φορέων που έλαβαν μέρος. Επτά (7) φορείς από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες μεταξύ αυτών και το 1ο ΕΠΑ.Λ. Πάτρας σε συνεργασία με την ΔΔΕ Αχαΐας παρουσίασαν πρωτοβουλίες που συνδράμουν στην βελτίωση των προσόντων των αποφοίτων μέσω του προγράμματος μαθητείας στα ΕΠΑ.Λ. και της συμμετοχής σε προγράμματα μακροχρόνιας κινητικότητας Erasmus+, για την απόκτηση εξειδικευμένων γνώσεων και δεξιοτήτων οι οποίες θα ενισχύσουν την προοπτική ένταξής τους στην αγορά εργασίας. Οι προσπάθειες που καταβάλλονται για την προσέγγιση σημαντικών φορέων όπως ο Ερυθρός Σταυρός και το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, προσδίδουν κύρος, βάθος και αξία στην συνολική προσπάθεια διαμόρφωσης ενός καινοτόμου και δυναμικού πλαισίου διαμόρφωσης ενός μοντέρνου επαγγελματικού προφίλ για τους απόφοιτους της ΕΕΚ.

Η παρουσίασή του 1ου ΕΠΑΛ Πάτρας είχε μεγάλη απήχηση σε φορείς με αντικείμενο ανάλογο των τομέων σπουδών της ΕΕΚ που υποστηρίζονται από την ΔΔΕ Αχαΐας. Ευελπιστούμε ότι σύντομα θα συνάψουμε συνεργασίες με καινοτόμους εκπαιδευτικούς και επαγγελματικούς φορείς στην ΕΕ οι οποίες θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην επαγγελματική εξέλιξη των αποφοίτων και των εκπαιδευτικών αλλά και στην οργάνωση και λειτουργία των σχολείων. Με τις κατάλληλες πρωτοβουλίες και προσαρμογές σε τοπικό επίπεδο, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα οικοσύστημα το οποίο θα φέρει σε ουσιαστική επικοινωνία και απόλυτη συνεργασία, διαμορφώνοντας ένα ενιαίο πλαίσιο και κανόνες, από την μία την πλευρά της εκπαίδευσης και κατάρτισης και από την άλλη αυτή της αγοράς εργασίας.

Απαιτείται μια νέα θεώρηση των δυνατών συνεργασιών ώστε να διαμορφωθεί ευνοϊκό περιβάλλον τόσο για την απόκτηση και βελτίωση των προσόντων που απαιτούνται στην αγορά εργασίας όσο και για την αποτελεσματική περιγραφή, πιστοποίηση και διαχείρισή τους από τους εργαζόμενους και τους εργοδότες.

Σημαντικό ορόσημο στην όλη διαδικασία, αποτελεί να πείσουμε τους απόφοιτους και τους εργαζόμενους, για τους λόγους που πρέπει να συμμετέχουν σε ανάλογες διαδικασίες αλλά και τους εργοδότες, για τους λόγους που πρέπει να συμμετέχουν ενεργά και να υποστηρίξουν δράσεις με μακροχρόνιο αντίκτυπο σε σχέση με την απόκτηση ή την βελτίωση προσόντων.

Επιβάλλεται να αναπτύξουμε πρωτοβουλίες οι οποίες θα δράσουν καταλυτικά και θα διαμορφώσουν ένα μοντέρνο περιβάλλον σε τοπικό επίπεδο το οποίο θα παρέχει τα εργαλεία για την κάλυψη των αναγκών σε προσόντα που απαιτεί η σύγχρονη αγορά εργασίας, υποστηρίζοντας όχι μόνο την ενσωμάτωση των αποφοίτων και των εργαζομένων αλλά την γενικότερη κοινωνική ευημερία και την αποτροπή οποιασδήποτε μορφής αποκλεισμού.

Καλούμε όλους τους εκπαιδευτικούς, επαγγελματικούς και κοινωνικούς φορείς να συστρατευθούν μαζί μας, σε μια προσπάθεια ριζικής αναδιάρθρωσης του πλαισίου απόκτησης προσόντων σε τοπικό επίπεδο και να συνδιαμορφώσουμε τον οδικό χάρτη μιας ευέλικτης και αποτελεσματικής ΕΕΚ, προσανατολισμένης στις απαιτήσεις της μοντέρνας αγοράς εργασίας και των γενικότερων εξελίξεων στην τεχνολογία, την εργασία και την οικονομία, αναφέρει τέλος η σχετική ανακοίνωση.

*Το ενημερωτικό και φωτογραφικό υλικό εστάλη από τον κ. Παναγιώτη Χατζήπαπα, Διευθυντή του 1ου ΕΠΑ.Λ. Πάτρας, ΠΕ88.01 Γεωπόνος.

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις