ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Έκκληση στους πάντες για να σωθεί ο «Ερμής»- Mπήκαμε και… κλάψαμε- ΦΩΤΟ

Μπακοπούλου Άντυ
andy_bak@hotmail.com
Κοινοποίηση
Tweet

Θλιβερές οι εσωτερικές εικόνες του απαράμιλλης ομορφιάς και θέσης Μεγάρου- «Δεν πωλείται» τονίζει η πρόεδρος του Εισαγωγικού

Από τα ελάχιστα διατηρητέα αρχοντικά που ακτινοβολούν την αρχιτεκτονική μεγαλοπρέπεια της αλλοτινής Πάτρας των μεγαλοαστών, ο «Ερμής» στο πάνω μέρος της πλατείας Γεωργίου αργοπεθαίνει.

Το επιβλητικό, νεοκλασικό μέγαρο που εδώ και χρόνια είναι σε αφάνεια και αχρηστία, χρίζει επείγουσας αναπαλαίωσης. Ο φακός του thebest.gr αποτυπώνει θλιβερές εικόνες εσωτερικά, τις οποίες δεν μαντεύαμε  λόγω της σαφώς καλύτερης εξωτερικής όψης.

Αγναντεύοντας το κτίριο από μακριά εντοπίζεις πως λείπουν 2 από τα αρχαικά, γυναικεία αγάλματα και μια ανθοστήλη της μπροστινής ταράτσας.  Μια αυτοψία στα ενδότερα όμως είναι «μαχαιριά στην καρδιά». Η αλλιώς «περασμένα μεγαλεία και διηγώντας τα να κλαις»: Πεσμένοι σοβάδες, μισογκρεμισμένα γύψινα, χαλασμένα παράθυρα που «μπάζουν», ξεκολλημένες επενδύσεις τοίχων, υπολείμματα τοιχογραφιών, πατώματα που τρίζουν, σκόνη και ακαθαρσίες πουλιών…  

Ρετρό έπιπλα, όπως μεγάλοι καθρέφτες, πολυέλαιοι με κρύσταλλα, βελούδινα έπιπλα, ξύλινοι μπουφέδες και καρέκλες έχουν συγκεντρωθεί όπως όπως στις αίθουσες υποδοχής του πρώτου ορόφου. Το ίδιο και οι πανύψηλες εσωτερικές πόρτες.

Το θέαμα «φωνάζει» εγκατάλειψη, αλλά υπάρχει ανθρώπινο δυναμικό που φροντίζει να μην είχαμε ακόμα χειρότερα. Η πρόεδρος του Εισαγωγικού Συλλόγου, Μαρία Κούκουρα της οποίας ο πατέρας ήταν αντιπρόεδρος στο παρελθόν, ενώ η ίδια έχει θητεύσει στον Πολιτιστικό Τομέα του Δήμου Πατρέων αναφέρει ότι γίνονται συνεχώς φιλότιμες προσπάθειες για να συμμαζευτεί η κατάσταση.

Δεν τις «προλαβαίνεις» όμως τις φθορές σε τέτοιο Μέγαρο. Η μοναδικότητα του κτιρίου που ρεμβάζει τη θέα της πλατείας Γεωργίου σε απίστευτα στρατηγικό σημείο, αλλά και η έκτασή του (ο πρώτος όροφος φθάνει τα 300 τ. και είναι «μαγικός» για εκδηλώσεις, ενώ ο δεύτερος διαθέτει βεράντες τύπου ιμπρεσιονιστικού πίνακα  περιμετρικά ως την Κανακάρη) απαιτούν άμεση κινητοποίηση.

OΧΙ ΣΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ, ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΟΥΣ ΠΑΤΡΙΝΟΥΣ

Οι υπεύθυνοι έχουν αρνηθεί να πουλήσουν το κτίριο- στολίδι, που αποτελεί ιδιοκτησία του σωματείου.

Αρνήθηκαν ήδη κρούσεις του ευπατρίδη επιχειρηματία Aθ. Στεφανόπουλου και του ξενοδοχειακού ομίλου Coco-Mat. Πιστεύουν πως πρέπει να μείνει ως ιστορική κληρονομιά στον πατραικό λαό και να ανοίγει τις πόρτες του στους πολίτες. Ενδεχομένως να διατίθεται για εκδηλώσεις και συγκεντρώσεις ο πρώτος όροφος και πιθανόν ο δεύτερος να νοικιαστεί με εκλεπτυσμένα κριτήρια.

Όμως αυτά προυποθέτουν ένα μακρύ και κατάλογο επισκευών. Κατά καιρούς στο πέρασμα των δεκαετιών, γίνονταν βελτιωτικές «ενέσεις» αλλά δίχως μακρόπνοο σχεδιασμό και συνολική αντιμετώπιση. Ένα τέτοιο αρχοντικό, προφανώς μπορούσε να συντηρηθεί από τους πλούσιους βιομηχάνους του περασμένου αιώνα, αλλά σήμερα δύσκολα μένει ζωντανό και ακμαίο. Η προσέγγιση του Υπουργείου Πολιτισμού για χρηματοδότηση, με «σημαία» πως αποτελεί έργο του Τσίλερ, δεν απέφερε πάντως καρπούς. Η επώνυμη καταγωγή και ταυτότητα δυστυχώς δεν αποδείχθηκε. Επιπλέον η ταμπέλα του ιδιωτικού δικαίου δεν διευκολύνει την ένταξη σε προγράμματα. 

 ΟΙ ΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ Η ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΣΥΣΤΡΑΤΕΥΣΗ

Σύμφωνα με τα λεγόμενα της προέδρου:

«Εχουμε κάνει κάποιες αναγκαίες εργασίες κόστους 400.000 ευρώ τα τελευταία χρόνια. Γνωρίζουμε τουλάχιστον πως ο Ερμής δεν είναι επικίνδυνος για ατύχημα επισκέπτη ή περαστικού. Ενισχύσαμε το κτίριο στατικά, φτιάξαμε τη στέγη επάνω και τα μάρμαρα στις ταράτσες, καλύψαμε τα ταβάνια στα σαλόνια του πρώτου ορόφου γιατί κατέρρευσαν μαζί με τις οροφογραφίες, αφαιρέσαμε την παλιά κουζίνα που είχε μουχλιάσει… Επίσης, βγάλαμε το πρόσθετο δωμάτιο που είχε μπει στον πίσω εξώστη και επαναφέραμε τις καμάρες εξωτερικά, εννοώ κάτω στο δρόμο της Γεροκωστοπούλου. Δόθηκαν δηλαδή τα χρήματα από τα ενοίκια των καταστημάτων του ισογείου και το ποσό των 155.000 του ΤΑΣ. Όμως είναι τέτοιος ο όγκος των επισκευών που επείγουν και γενικότερα της αποκατάστασης που δεν κατορθώνουμε να ανταπεξέλθουμε.

Τώρα θέλω να φέρω συνεργείο για καθαρισμό ώστε να προχωρήσουμε σε σφαιρική αποτύπωση όλου του εσωτερικού. Με μια σωστή μελέτη από γραφεία πολιτικού μηχανικού και αρχιτέκτονα θα προκύψει ο προυπολογισμός του έργου ώστε να αναζητήσουμε με συγκεκριμένα δεδομένα βοήθεια χρηματοδότησης.  Και μιλάω για τα απολύτως απαραίτητα ώστε να ξαναγίνουν οι αίθουσες λειτουργικές, όχι για εξειδικευμένες εργασίες σε γύψινα, τοιχογραφίες κλπ. Σε αυτή τη φάση ακόμα και κάτι μικρά κομμάτια από το διάκοσμο των τοίχων να απομονωθούν και να διασωθούν, θα είναι θετικό».

 

Όπως μας εξήγησε η κ. Κούκουρα, ο Εισαγωγικός Σύλλογος αριθμεί σήμερα 110 μέλη, με τη διοίκηση να δυσκολεύεται να συγκεντρώσει έστω και τη  συμβολική συνδρομή. Το Δ.Σ πέρα από την ίδια, συγκροτούν οι συμπολίτες Χαρά Σωτηροπούλου- Αντιόχου, Μαριζάν Μόρφη- Καρατζά, Ελένη Φακάλου, Τρύφωνας Παπαδόπουλος, Κωνσταντίνος Βρης, Αγνή Αποστολίδη. Υπάρχει η κοινή πεποίθηση πως ο Ερμής θα ορθοποδήσει αν κινητοποιηθεί η ιδιωτική πρωτοβουλία. Το δημόσιο καθυστερεί τέτοιες αναπλάσεις και στην Πάτρα είναι ήδη αρκετά οικήματα δεσμευμένα στην άνω πόλη. Επίσης υπάρχουν πολλά δυσάρεστα παραδείγματα ανακαινίσεων από τον κρατικό μηχανισμό δίχως να έχει προβλεφθεί συντήρηση και σωστή διαχείριση.

«Ο,τι έγινε, έγινε. Εμείς ψάχνουμε τον τρόπο να βοηθήσουμε όλοι για να μην καταστραφεί το ήδη τραυματισμένο και ταλαιπωρημένο αρχοντικό. Δεν μπαίνω καν στη διαδικασία πλήρους αναβίωσης, όπως είναι τα πράγματα φαντάζει ακατόρθωτη. Αλλά τουλάχιστον να γίνουν τα βασικά… Χρειάζεται μια εκστρατεία σύμπνοιας, να αφυπνιστούν οι τοπικές αρχές αλλά και οι τοπικοί επιχειρηματίες. Ακόμα και σε είδος να προσφέρουν ως χορηγοί- ευεργέτες. Να αναλάβει κάποιος τα παράθυρα, άλλος τα γύψινα, άλλος τους τοίχους ή τα πατώματα. Μακάρι να οργανωθούν και δράσεις ώστε να συγκεντρωθούν χρήματα. Εμείς δεν θέλουμε να πειράξουμε τίποτα από όσα έχουν απομείνει στον Ερμή, αντίθετα αγωνιζόμαστε να τον προστατέψουμε. Ηρθε η στιγμή να βγει προς τα έξω το πρόβλημα» καταλήγει η κ. Κούκουρα.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

*Η διαδρομή του κτιρίου είναι πάντως άρρηκτα συνδεδεμένη με αυτή του συλλόγου.  Ο Εισαγωγικός δρύθηκε το 1868 από 36 επιφανείς έμπορους  με επικεφαλής το γερμανό βιομήχανο της οινοποιίας,  Θεόδωρο Αμβουργερ. Ο «Ερμής» σαν οίκημα χτίστηκε μετά το 1860 και πέρασε στα χέρια του Εισαγωγικού Συλλόγου το 1911. Νωρίτερα ανήκε στον επιχειρηματία Κων. Παπαγιάννη και κατόπιν στη Σταφιδική Τράπεζα λόγω πτώχευσης. Η επίπλωσή του ήταν πολύτιμη και περίτεχνη, αντίστοιχη των λαμπερών δεξιώσεων και χοροεσπερίδων που φιλοξενούσε παράλληλα με τις συνελεύσεις, τα τυχερά παιχνίδια, το αναγνωστήριο ξένου Τύπου και τις επισκέψεις υψηλών προσώπων. Μετά τον πόλεμο ανακαινίστηκε από το βρετανικό στρατό αλλά κατόπιν υπέστη μεγάλες καταστροφές ως έδρα της ελληνικής Χωροφυλακής.

Πολύ αργότερα πάντως, ζωγραφίστηκαν οι τοίχοι στις κεντρικές σάλες από τον αθηναίο καλλιτέχνη Ντόρη Παπαγεωργίου στο χαρακτηριστικό πράσινο και αποκαταστάθηκαν τα γύψινα από τον Βικέντιο Αλεγκρέτη. Στα 70s, 80s, 90s γίνονταν αξιομνημόνευτα parties (για όσους θυμούνται και αναπολούν) και λειτουργούσε χαρτοπαικτική λέσχη, πριν φθάσουμε στην τωρινή φάση απαξίωσης. 

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ- thebest.gr

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις