Έρχεται και νέο επεισόδιο μεταφοράς αφρικανικής σκόνης
«Ο φετινός χειμώνας χαρακτηρίζεται για το σύνολο της χώρας ως θερμός και άνομβρος εκτός ολιγοήμερων εκλάμψεων» επισημαίνει στο thebest.gr o γεωλόγος-προγνώστης καιρού Νικόλας Σερέτης, συνοψίζοντας τα καιρικά φαινόμενα των προηγούμενων μηνών.
Συγκεκριμένα, για την ευρύτερη περιοχή της Πάτρας έκλεισε με μέση θερμοκρασία κατά 1,5°C υψηλότερη από τα κλιματικά επίπεδα και βροχόπτωση κατά 35-40% λιγότερη από τις μέσες κλιματικές τιμές. Οι δε χιονοπτώσεις στα ορεινά ήταν από λίγες έως ελάχιστες σημειώνοντας αρνητικό ρεκόρ πολλών ετών, με τις όποιες αρνητικές επιπτώσεις δύναται να έχει όλη αυτή η κατάσταση στα αποθέματα υδάτων στον υδροφόρο ορίζοντα, κάτι που ενδέχεται να φανεί κατά την διάρκεια των θερινών μηνών.
Αναφερόμενος, στον μήνα Μάρτιο και στις βροχοπτώσεις που περιλάμβανε, ο κ. Σερέτης τονίζει: «Ο Μάρτιος, χαρακτηρίζεται ως φυσιολογικός για τις πρώτες 3 εβδομάδες του, τόσο ως προς την θερμοκρασία όσο και ως προς τις βροχοπτώσεις, οι οποίες στην περιοχή μας κάλυψαν ένα μέρος του ελλείμματος του χειμώνα. Ωστόσο, η σημαντική άνοδος του υδραργύρου την τελευταία εβδομάδα του μήνα είχε ως αποτέλεσμα η μέση θερμοκρασία να βρεθεί, εν τέλει, κατά 1-1,5°C πάνω από τις φυσιολογικές τιμές».
Σε ό, τι αφορά, το Απρίλιο και τα επεισόδια μεταφοράς αφρικανικής σκόνης: «Ο Απρίλιος μπήκε με αρκετά θερμές διαθέσεις με τα πρώτα 30+°C να σημειώνονται κατά τόπους σε περιοχές της κεντρικής και νότιας Ελλάδας και τις βροχοπτώσεις να είναι επί της ουσίας ανύπαρκτες. Αξιοσημείωτα ήταν και τα δύο επεισόδια μεταφοράς αφρικανικής σκόνης, η οποία δημιούργησε προβλήματα τόσο όσον αφορά την υγεία αλλά και την ορατότητα και έκανε έτσι αισθητή την παρουσία της, διότι οι συνθήκες ευνόησαν στο να κατέλθει στα κατώτερα στρώματα της τροπόσφαιρας (πολύ κοντά στην επιφάνεια του εδάφους). Τέτοια επεισόδια είναι αρκετά συχνά κατά την διάρκεια της άνοιξης και του φθινοπώρου και κυρίως κατά τον Απρίλιο και τον Οκτώβριο και ως μεμονωμένο γεγονός δεν μπορεί να αποδοθεί στην κλιματική αλλαγή. Ωστόσο, αν παρατηρηθεί με την πάροδο των ετών μεταβολή, τόσο ως προς την εποχικότητά του αλλά και την συχνότητά του, αυτό πιθανόν να μας οδηγήσει στο να αναθεωρήσουμε την προαναφερθείσα άποψη».
Η εξέλιξη του καιρού για την Πάτρα και τη Δυτική Ελλάδα ευρύτερα
· Απουσία βροχοπτώσεων μέχρι και το πέρας του 1ου δεκαημέρου του Απριλίου
· Θερμοκρασίες σταθερά σε υψηλότερα από τα κλιματικά επίπεδα με άνοδο από το Σάββατο και μετά (μέγιστες 23-25°C και ελάχιστες 11-14°C)
· Νέο επεισόδιο μεταφοράς αφρικανικής σκόνης, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, είναι αρκετά πιθανό για το διάστημα Τρίτη-Πέμπτη 9-11 του μηνός.
· Σταθερή τάση για εμφάνιση κάποιας αστάθειας με βροχοπτώσεις διαφαίνεται για το 2ο δεκαήμερο του Απριλίου, διάστημα κατά το οποίο ενδέχεται και η θερμοκρασία να σημειώσει πτώση και να βρεθεί σε πιο φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.
* Συμπερασματικά, ο θερμός Απρίλης φαίνεται να συνεχίζεται έως και τις 10-11/4, ενώ έναν πιο φυσιολογικό Απρίλη φαίνεται να βιώνουμε έως περίπου τις ~20/4.
*Ως μια πρώτη εικόνα, τα μακροπρόθεσμα στοιχεία «ψιθυρίζουν» συνέχιση των πιο φυσιολογικών συνθηκών μέχρι και τα τέλη του μήνα-αρχές του επόμενου, με τις πολύ θερμές διαθέσεις του καιρού να παραμερίζονται μέχρι νεωτέρας, σε μια προσπάθεια της φύσης να εξισορροπήσει κάπως την όλη κατάσταση.
Χαρακτηριστικό των όσων προαναφέρθηκαν, το παρακάτω διάγραμμα από το Αμερικανικό Προγνωστικό Μοντέλο (GFS) για την πόλη της Πάτρας
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr