ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Τι γίνεται όταν μία γυναίκα φτάνει σ’ ένα αστυνομικό τμήμα για να καταγγείλει ενδοοικογενειακή βία

Τσίχλα Κωνσταντίνα
tsichlakonstantina@gmail.com , Facebook Page
Κοινοποίηση
Tweet

Με αφορμή τη δολοφονία της 28χρονης έξω από αστυνομικό τμήμα

Στην άμεση μεταφορά των θυμάτων στο  γραφείο ενδοοικογενειακής βίας  στοχεύουν οι αστυνομικοί στην Πάτρα όταν κάποιο από αυτά πάει σε ένα αστυνομικό τμήμα για να ζητήσει βοήθεια.

Ο «μηχανισμός» και η «δράση» της αστυνομίας που «αποκαλύπτεται»  και που μπορεί να υπάρχει σε τέτοιες περιπτώσεις, μετά τη δολοφονία της 28χρονης έξω από αστυνομικό τμήμα στους Αγίους Αναργύρους, όχι απλά προβληματίζει αλλά εξοργίζει ενώ για όσα έγιναν στο αστυνομικό τμήμα γίνεται ΕΔΕ προκειμένου καταδειχθούν τα πρόσωπα που έχουν ευθύνες.  

Το πρωτόκολλο στην Πάτρα όταν μία γυναίκα φτάνει σ’ ένα αστυνομικό τμήμα για να καταγγείλει ενδοοικογενειακή βία

Όπως αναφέρει στο thebest.gr ο Πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αχαΐας ο Χάρης Τσίτσικας, «εδώ, στην Πάτρα έχουμε ένα συγκεκριμένο πρωτόκολλο όταν σε κάποιο τμήμα φτάνει κάποιος για να καταγγείλει ενδοοικογενειακή βία έτσι ώστε να αποφευχθεί μία τραγική κατάληξη σαν αυτή που είχαμε στους Αγίους Αναργύρους με τη δολοφονία της 28χρονης κοπέλας, μπροστά στο αστυνομικό τμήμα». 

Όπως εξηγεί ο κ. Τσιτσικάς, όταν κάποιος μία γυναίκα περνά την πόρτα ενός αστυνομικού τμήματος προκειμένου να καταγγείλει την βίαιη συμπεριφορά που δέχεται, με βάση το πρωτόκολλο μεταφέρεται στο γραφείο ενδοοικογενειακής βίας το οποίο είναι αρμόδιο και στην Πάτρα λειτουργεί όλο το 24ωρο. Αυτό γίνεται προκειμένου να ενθαρρυνθεί να προχωρήσει στην καταγγελία και αυτεπάγγελτα να κινηθεί η διαδικασία μέχρι τη σύλληψη του καταγγελλόμενου. Ενθαρρύνουμε λοιπόν το θύμα να προχωρήσει στην καταγγελία και φροντίζουμε να φτάσει μέχρι το αρμόδιο γραφείο, πριν τελικά το μετανιώσει». Όπως επισημαίνει ο κ. Τσιτσικάς, «σε περίπτωση που δε γίνει η καταγγελία, υπάρχει περίπτωση να γυρίσει σπίτι της, να δεχθεί μία μοιραία επίθεση και να βρεθεί δολοφονημένη».

Η μεταφορά από το αστυνομικό τμήμα

Η μεταφορά των θυμάτων βίας μετά από μία προσφυγή σε ένα αστυνομικό τμήμα  είναι ένα από τα πολλά ζητήματα που έφερε η δολοφονία της 28χρονης.

Όπως επισημαίνει ο κ. Τσιτσικάς, «με βάση τον κανονισμό, με το περιπολικό μεταφέρονται όσοι έχουν συλληφθεί ή προσαχθεί από την αστυνομία. Οποιαδήποτε άλλη μεταφορά, ακόμα κι ενός άρρωστου πολίτη, γίνεται με την ευθύνη των αστυνομικών. Αν συμβεί για παράδειγμα ένα τροχαίο ατύχημα ή δυστύχημα, ο αστυνομικός δεν είναι καλυμμένος και θεωρείται υπεύθυνος. Μπορεί να συμβούν κι άλλα. Για παράδειγμα, κάποτε στην Πάτρα, συνάδελφοι είχαν κατηγορηθεί από μία γυναίκα που είχε εμπλακεί σε κάποιο επεισόδιο, είχε συλληφθεί και έχει μεταφερθεί με περιπολικό για σεξουαλική παρενόχληση»

Στον κανόνα ωστόσο υπάρχουν εξαιρέσεις.

«Σαφώς όταν μία γυναίκα, ένας άνθρωπος γενικότερα, κινδυνεύει μπορεί να μεταφερθεί με περιπολικό ή μπορεί να τον συνοδεύσει το περιπολικό ενώ οδηγεί το όχημά του. Το τι θα αποφασιστεί, αφού το θύμα έχει μιλήσει με τον αξιωματικό υπηρεσίας, εξαρτάται από τις συνθήκες και τον κίνδυνο που υπάρχει. Υπάρχουν τα περιπολικά της άμεσης δράσης γι΄αυτό που είναι 2 ή 3 το 8ωρο και καλούνται να διαχειριστούν τα πάντα. Τα αστυνομικά τμήματα δεν έχουν περιπολικά με εξαίρεση το τμήματης Ανθούπολης. Το Β και το Γ σπάνια έχουν» καταλήγει ο κ. Τσιτσικάς.

 

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις