Έλενα Ράπτη: Βάζοντας τα θεμέλια για ένα νέο τουριστικό μοντέλο βιωσιμότητας και αειφορίας

Όσα είπε η υφυπουργός τουρισμού στο Travel West Forum

TRAVEL WEST FORUM

/

Tην έναρξη του πρώτου μεγάλου καινοτόμου συνεδρίου για τον τουρισμό στην περιοχή, με τίτλο: TRAVEL WEST FORUM, με τη συμμετοχή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και την συνδιοργάνωση του Επιμελητηρίου Αχαΐας κήρυξε η υφυπουργός τουρισμού, Έλενα Ράπτη.

Μεταξύ άλλων μίλησε για τη δημιουργία ενός νέου τουριστικού μοντέλου βιωσιμότητας και αειφορίας που θα έχει διάρκεια στο χρόνο. 

Η κα Ράπτη επεσήμανε ότι χαίρεται ιδιαίτερα για την πρόσκληση να απευθύνει τον εναρκτήριο χαιρετισμό στο Travel West Forum και συνεχάρη τους διοργανωτές για τη νέα αυτή πρωτοβουλία, η οποία στοχεύει στη διερεύνηση των δεδομένων αλλά και των δυνατοτήτων της τουριστικής ανάπτυξης της Δυτικής Ελλάδας μέσω των ειδικών μορφών τουρισμού.

"Τα τελευταία χρόνια γνωρίζουμε πως οι προτεραιότητες των τουριστών έχουν αλλάξει. Αναζητούν πλέον προορισμούς που προσφέρουν αυθεντικές εμπειρίες και δραστηριότητες που ανταποκρίνονται στα ιδιαίτερα ενδιαφέροντά τους. Έτσι λοιπόν, εμείς στο Υπουργείο Τουρισμού έχουμε θέσει στο επίκεντρο του στρατηγικού μας σχεδίου την ανάπτυξη των ειδικών μορφών τουρισμού, οι οποίες ανήκουν και στο χαρτοφυλάκιό μου και αποτελούν τα θεμέλια για τη δημιουργία ενός νέου τουριστικού μοντέλου βιωσιμότητας και αειφορίας που θα έχει διάρκεια στο χρόνο" ανέφερε η Υφυπουργός.

Όπως επεσήμανε η κα Ράπτη, «ταυτόχρονα πρόκειται για ένα μοντέλο που θα συμβάλει στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών, πάντα με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον, αλλά και την πολιτιστική μας κληρονομιά. Στόχος μας είναι να επεκταθεί η τουριστική δραστηριότητα σε όλη την Ελλάδα, όλο το χρόνο. Απαραίτητη προϋπόθεση για αυτό είναι να βάλουμε όλες τις περιφέρειες της χώρας στο χάρτη της τουριστικής ανάπτυξης, ώστε να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο τρόπο τα συγκριτικά πλεονεκτήματά τους. Η νέα στρατηγική για τον ελληνικό τουρισμό περιλαμβάνει ένα λεπτομερές σχέδιο και συγκεκριμένους στόχους. Ο πρώτος στόχος είναι η προώθηση της βιωσιμότητας των προορισμών. Σε αυτό το πλαίσιο προωθούμε την ενδυνάμωση της διακυβέρνησης σε τοπικό επίπεδο για την πιο αποδοτική διαχείριση. Επίσης ενισχύουμε τη συνεργασία ανάμεσα στην κεντρική διοίκηση, την τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και την ιδιωτική πρωτοβουλία που παίζει πολύ σημαντικό ρόλο και εν τέλει στοχεύουμε στην πληρέστερη μέτρηση και παρακολούθηση της συνολικής τουριστικής δραστηριότητας ανά περιοχή. Όλα τα παραπάνω τα υλοποιούμε μέσα από συγκεκριμένες θεσμικές πρωτοβουλίες. Ποιες είναι αυτές; Είναι οι οργανισμοί διαχείρισης και προώθησης προορισμών που ουσιαστικά αφορούν στη συνεργασία της τοπικής αυτοδιοίκησης με ιδιώτες. Ενθαρρύνουμε την ίδρυσή τους ή και τη μετατροπή αναπτυξιακών εταιρειών που ήδη υπάρχουν και στοχεύουμε στη διασφάλιση της ποιότητας του προσφερόμενου τοπικού τουριστικού προϊόντος».

Όπως ανέφερε η κα Ράπτη, «επόμενη πολιτική αφορά στο Περιφερειακό Συμβούλιο Τουρισμού. Το Υπουργείο Τουρισμού συνεργάζεται με την τοπική αυτοδιοίκηση ενώ συμμετέχουν και οι 13 περιφερειάρχες. Ουσιαστικά θα λέγαμε ότι αυτό το όργανο αποτελεί το κορυφαίο συμβουλευτικό όργανο προς τον Υπουργό, στον οποίο θα κατατίθενται προτάσεις για να μπορέσουν να αξιοποιηθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε περιφέρειας. Έχουμε έτσι τη δυνατότητα να προωθήσουμε και εμείς μέσα από τις περιφέρειες, τη διάχυση της εθνικής στρατηγικής σε όλη την επικράτεια.

Επόμενη πολιτική είναι το εθνικό παρατηρητήριο βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης, αφορά διυπουργική συνεργασία, είναι ανάμεσα στο Υπουργείο Τουρισμού και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και ο στόχος του είναι η μελέτη της τουριστικής αγοράς και η παρουσίαση των πορισμάτων. Για πρώτη φορά έχουμε δεδομένα για να μπορέσουμε να σχεδιάσουμε καλύτερες πολιτικές στο Υπουργείο Τουρισμού και διασφαλίζουμε με σχετική τροποποίηση του νόμου και τη διαλειτουργικότητά του με άλλα μητρώα του δημόσιου τομέα. Σημαντική θεσμική πρωτοβουλία αποτελεί και το Παρατηρητήριο για τον παράκτιο και θαλάσσιο τουρισμό στη Μεσόγειο. Είναι διακρατική συμφωνία και έχει ως στόχο τη συλλογή στατιστικών στοιχείων, αλλά και την παρακολούθηση της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης στην περιοχή της Μεσογείου. Κλείνοντας αυτό το πρώτο στρατηγικό στόχο θα ήθελα να αναφερθώ στο πρόγραμμα “τουρισμός για όλους”. Είναι πρόγραμμα του Υπουργείου Τουρισμού σε συνεργασία και με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Εθνικής Οικονομίας και Εσωτερικών και σαφώς στοχεύει στην ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού σε όλη τη χώρα, όλο το χρόνο, αλλά ταυτόχρονα στηρίζει ουσιαστικά τις τοπικές κοινωνίες για βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη».

Όπως εξήγησε η κα Ράπτη, ο δεύτερος στόχος αφορά τη διαφοροποίηση και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος και εργαζόμαστε για τη βελτίωση των υφιστάμενων, αλλά και την προώθηση νέων έργων υποδομών που αφορούν σε ποικίλες τουριστικές δραστηριότητες και που μπορούν να αποτελέσουν όχημα για ένα πολυθεματικό προϊόν, το οποίο θα απευθύνεται σε μεγαλύτερο εύρος ταξιδιωτών και θα προσφέρει πλούσιες ταξιδιωτικές εμπειρίες όλο τον χρόνο. Αξιοποιώντας μια μοναδική ευκαιρία για τον ελληνικό τουρισμό και την ελληνική οικονομία, έχουμε εντάξει έργα για την ανάπτυξη των ειδικών μορφών τουρισμού, εθνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας και στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζουμε τη δημιουργία και ανάπτυξη ενός δικτύου αγροδιατροφής, γαστρονομίας και τουρισμού. Επιπλέον εντάσσουμε έργα για νέα καταδυτικά πάρκα, καθώς και για αναβάθμιση υφιστάμενων υποθαλάσσιων πάρκων, όπως επίσης τη δημιουργία ή αναβάθμιση υφιστάμενων εγκαταστάσεων ιαματικού τουρισμού.

Σημαντικά κονδύλια έχουν προβλεφθεί και για τον ορεινό τουρισμό, για την αναβάθμιση τεσσάρων χιονοδρομικών κέντρων αλλά και ορειβατικών καταφυγίων, ενώ υπάρχει επίσης το μεγάλο έργο για την αναβάθμιση των τουριστικών λιμένων. Τις επόμενες μέρες θα εγκριθούν οι πρώτες αιτήσεις ενώ ως υπουργείο Τουρισμού παρέχουμε κατάλληλα και σύγχρονα εργαλεία που μπορούν να βοηθήσουν τους δήμους και τις περιφέρειες να δημιουργήσουν, να προβάλουν τη δική τους ιδιαίτερη ταυτότητα στο πλαίσιο βεβαίως της κοινής μας επιδίωξης για βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη.

Θέλουμε και μπορούμε να σας υποστηρίξουμε θεσμικά και τεχνικά να διαμορφώσετε καλύτερα το δικό σας ξεχωριστό τουριστικό προφίλ. Ας δράσουμε λοιπόν συντονισμένα ενώνοντας τις δυνάμεις μας. Κεντρική διοίκηση, τοπική αυτοδιοίκηση και ιδιωτικός τομέας. Γιατί ο δρόμος προς τα εμπρός απαιτεί. Και προσήλωση σε ένα βιώσιμο και υλοποιήσιμο σχέδιο», κατέληξε η κ. Ράπτη.

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια