Νίκος Τρικουράκης - Dimand: Η πράσινη, βιοκλιματική και βιώσιμη εποχή στον τομέα του hospitality

Η τοποθέτηση του Head of Hospitality της Dimand Α.Ε. στο Travel West Forum

TRAVEL WEST FORUM

/

"Δημιουργώντας τα τοπόσημα του μέλλοντος - Η ανάπτυξη και η αναβάθμιση ακινήτων ως βραχίονας του τουρισμού - Η πράσινη, βιοκλιματική και βιώσιμη εποχή στον τομέα του hospitality" ήταν το αντικείμενο της ομιλίας του Νίκου Τρικουράκη Head of Hospitality της εταιρείας Dimand Α.Ε. στο πλαίσιο του 1ου Travel West Forum.

Η τοποθέτηση του κ. Τρικουράκη εντασσόταν στη θεματική ενότητα "Υποδομές, βιωσιμότητα και hoteling".

Η ομιλία του Νίκου Τρικουράκη

Ως επικεφαλής του τμήματος φιλοξενίας στην DIMAND τα τελευταία 5 χρόνια και εμπλεκόμενος, αν όχι σε όλα, στα περισσότερα project ανάπτυξης και αναβάθμισης ακινήτων της εταιρείας στην Ελλάδα, θα προσπαθήσω, όχι μέσω θεωρίας και υποθέσεων, αλλά πραγματικών έργων της εταιρείας, να σας μεταφέρω και να κάνετε εικόνα πώς μια πόλη μπορεί να αλλάξει και να αναβαθμισει με πολλαπλασιαστικά οφέλη όχι μόνο την ποιότητα ζωής των κατοίκων της κάθε περιοχής, αλλά και όλες τις μορφές της τοπικής οικονομίας, συμπεριλαμβανομένης αυτής του τουρισμού.

Συνειρμικά θα επιλέξω να αναφερθώ στο μεγαλύτερο σε επιβατική κίνηση λιμάνι και ένα από τους μεγαλύτερους συγκοινωνιακούς κόμβους στην Ευρώπη, τον Πειραιά.

Μια πόλη που επίσης συνθέτει μοναδικά ιστορικά και πολιτιστικά στοιχεία από κάθε περιοχή της χώρας και αδυνατεί να ακολουθήσει την ανοδική τάση στον τομέα του τουρισμού, αδυνατεί να κρατήσει αναλογικά έστω τις χιλιάδες των τουριστών που περνούν από το λιμάνι, είτε για να μεταβούν από και προς τα νησιά, είτε την Αθήνα, το αεροδρόμιο, πολύ περισσότερο την κρουαζιέρα.

Το 2015 λοιπόν, εν μέσω κρίσης, η Dimand επέλεξε να εγκατασταθεί επιχειρηματικά στην περιοχή του Αγίου Διονυσίου, με κεντρικό πυρήνα την αγορά, αναβίωση και επανάχρηση των πρώην εγκαταστάσεων της καπνοβιομηχανίας «Παπαστράτος».

Αναφέρομαι στο συγκεκριμένο έργο, καθώς αποτελεί σημείο αναφοράς ένα case study για αντίστοιχες αστικές αναπλάσεις και υπόδειγμα συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Είναι πολύ σοβαρό για το πώς μπορεί να δημιουργηθεί μια επένδυση με πολλαπλές αξίες στην ωρίμανσή της.

Τι βλέπαμε τότε;

Μια συνολική επιφάνεια οικοπέδων περίπου 18.000 τ.μ. από κουφάρια και πληθώρα άλλων εγκαταλειμμένων βιομηχανικών εγκαταστάσεων που βρίσκονταν στην περιοχή.

Σίγουρα δεν έμοιαζε το σκεπτικό μας και η επένδυση ως το επόμενο big thing για την πόλη.

6 χρόνια μετά όμως, το 2021 εγκαινιάστηκαν 3 υπερσύγχρονα κτιριακά συγκροτήματα γραφείων και κτίριο πάρκινγκ με συνολική επιφάνεια 83.000 τ.μ. με το υψηλότερο επίπεδο πιστοποίησης πράσινων κτηρίων, όπου σήμερα στεγάζονται περισσότεροι από 7.000 εργαζόμενοι.

Πριν ακόμη την ολοκλήρωση του συγκεκριμένου έργου, δημιουργήθηκε η ανάγκη και ήρθε η πρώτη ζήτηση για 22.000 guarantee
διανυκτερεύσεις ετησίως για αλλοδαπούς εργαζομένους στα κτίρια γραφείων, καθώς και επισκέπτες των εταιρειών.

Τι ακολούθησε; Άλλα 1000 τ.μ. Από ερείπια και κουφάρια αποθηκών δίπλα  στα γραφεία μεταμορφώθηκαν και αντικαταστάθηκαν από ένα μοντέρνο πράσινο ξενοδοχείο, το Enso hotel στον Πειραιά, το οποίο εγκαινιάστηκε και αυτό το Δεκέμβριο του 2021.

 Φανταστείτε τώρα λοιπόν, όλους αυτούς τους εργαζομένους και επισκέπτες καθημερινά στην περιοχή του Αγίου Διονυσίου. Οι γειτονιές πραγματικά ξαναγεννήθηκαν, ανάκτησαν καταρχάς στην αίσθηση της ασφάλειας. Δεκάδες νέες επιχειρήσεις ξαφνικά εμφανίστηκαν, εστιατόρια, σούπερ μάρκετ, καφέ, κομμωτήρια, εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν.

Σήμερα που μιλάμε είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία με ένα άλλο μεγάλο ξενοδοχειακό όμιλο για άλλο ένα ξενοδοχείο 150 δωματίων στην περιοχή του Αγίου Διονυσίο υ πάλι.

Θα μου πείτε αρκεί από μόνη της η συγκεκριμένη επένδυση και ανάπλαση για να τραβήξεις όμως μια ολόκληρη πόλη ή την τουριστική της ανάπτυξη; Σαφώς όχι.

Ο «Παπαστράτος» όμως ήταν η αρχή μιας μεγάλης διαδρομής.

Τα τελευταία χρόνια ο δήμος του Πειραιά με τη συνδρομή μας, εκπόνησε ειδικό πολεοδομικό σχέδιο. Ένα από τα πρώτα στη χώρα. Έχουν δρομολογηθεί σειρά πολύ σημαντικών έργων υποδομής. Εκτός από την πρόσφατη άφιξη του μετρό και την απευθείας σύνδεση του Πειραιά με το αεροδρόμιο, πολύ σύντομα θα έχουμε το νέο δικαστικό μέγαρο του Πειραιά που θα στεγάσει όλα τα δικαστήρια και τις δικαστικές υπηρεσίες της πόλης του Πειραιά. Παρεμπιπτόντως να αναφέρω ότι θα είναι το πρώτο πράσινο δημόσιο κτίριο στην Ελλάδα.

Ο Πύργος του Πειραιά, ένα ακόμα μεγάλο έργο της εταιρείας που όλοι το γνωρίζαμε ως το υψηλότερο κτιριακό φάντασμα από το 1972, ξεκινά την πλήρη λειτουργία του τον επόμενο μήνα.

Στα 250 μέτρα από τον Πύργο του Πειραιά εγκαινιάστηκαν, πριν 2 εβδομάδες, το νέο ξενοδοχείο του ομίλου Μήτση με 103 δωμάτια, άλλα 3 ξενοδοχεία μικρότερης δυναμικότητας πολύ κοντά στον Πύργο ξεκίνησαν τη λειτουργία τους το 2004. Αν επισκεφτείτε τα site των εταιριών προτρέπουν τους επισκέπτες να επισκεφθούν τον Πύργο και τους χώρους, ως ένα μοναδικό πράσινο και βιοκλιματικό στη λειτουργία του αξιοθέατο.

Συμπερασματικά, η ανάπτυξη και η αναβάθμιση ακινήτων, αλλά και των υποδομών μιας περιοχής, ναι, είναι σημαντικός βραχίονας τουρισμού. Πρώτα από όλα όμως πρέπει να στοχεύουν σε εμάς τους ίδιους.

Προορισμούς με ποιότητα ζωής, με δομές υγείας, με ασφάλεια για την καθημερινότητα των ίδιων των κατοίκων τους. Μόνο έτσι θα πετύχουμε περισσότερα.

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι παρεμβαίνοντας στην πόλη, παρεμβαίνεις στους πολίτες και ακόμα περισσότερο αν θες να διαμορφώσεις πολίτες για το αύριο, για την επόμενη μέρα, πρέπει να διαμορφώσεις σωστές βιώσιμες πόλεις.

Η Dimand ως πρωτοπόρος εταιρεία στην ανάπτυξη πράσινων και βιοκλιματικών κτηρίων στην Ελλάδα, έχει αναλάβει ως σήμερα με τεράστια ευθύνη, την αναβίωση, μετάβαση και επανάχρηση τοπόσημων κτηρίων στην Ελλάδα, μεταξύ αυτών και τουριστικών καταλυμάτων, εντάσσοντάς τα σε μια νέα αστική εμπειρία, μια νέα εποχή.

Και λέω με τεράστια ευθύνη γιατί η υποδοχή του μέλλοντος για μας δεν σημαίνει ρήξη με ότι προϋπήρξε, αλλά συνέχεια στη σημειολογική δύναμη αυτών των κτηρίων. Κτίρια που αν και είχαν πάψει να υπάρχουν, λειτουργούν ως σύμβολα δηλωτικά μιας εποχής, μιας κοινωνίας, ενός συνόλου αρχών και αξιών.

Η αναβίωση των εγκαταστάσεων του Παπαστράτου που προανέφερα, ο Πύργος του Πειραιά, το θρυλικό Μινιον το πρώτο μεγάλο πολυκατάστημα της Αθήνας, αναξιοποίητο σχεδόν για 3 δεκαετίες στον τομέα του τουρισμού, το Σαρόγλειο Μέγαρο στην Ομόνοια, που σήμερα έχει μετατραπεί στο πιο fun πράσινο ξενοδοχείο της Αθήνας, το Golden city, εδώ στην Πάτρα, το ιστορικό ξενοδοχείο Μορέας απέναντι από τη μαρίνα της πόλης, που σήμερα βρίσκεται ένα νέο πράσινο ξενοδοχείο, το Moxy.

Η μετάβαση λοιπόν σε αυτή την πράσινη βιοκλιματική και βιώσιμη εποχή και αναφέρομαι ειδικά στον τομέα του τουρισμού και τις υποδομές του πρέπει να τη θεωρήσουμε όλοι αδιαπραγμάτευτη και άρρηκτα δεμένη με τις τουριστικές εξελίξεις και τη σημαίνουσα θέση της κάθε περιοχής της Ελλάδος στην πορεία ανάκαμψης του τουρισμού.

Για όσους δεν το έχουν ακόμα διακρίνει, τους διαβεβαιώ ότι ήδη η μετάβαση αυτή είναι επιβεβλημένη από τους μελλοντικούς ταξιδιώτες τις 3 τελευταίες γενιές που είναι το παρόν και το μέλλον της ανθρωπότητας.

Είναι δεδομένο ότι όλοι μας είμαστε σήμερα πολύ πιο εξοικειωμένοι με τους όρους πράσινη και βιώσιμη ανάπτυξη στον τουρισμό. Έχουμε κοινοτικές οδηγίες, έχουμε μελέτες, έχουμε μια ενιαία εθνική στρατηγική και πλάνο ανάπτυξης για το 2030, έχουμε δεκάδες σχετικά συνέδρια, συζητήσεις με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, αλλά σκέτη η γνώση είναι σχεδόν άχρηστη. Η αξιοποίησή της είναι εκείνη που θα μας αναβαθμίσει.

Πρέπει να αναλάβουμε όλοι και ο καθένας από την πλευρά του δράσεις.

Η Αχαΐα και η Πάτρα ως Μητροπολιτικό κέντρο θεωρώ έχει τεράστιες δυνατότητες και σημεία υπεροχής. Έχει πολλές γέφυρες να συνδεθεί και να πρωταγωνιστήσει στις τουριστικές εξελίξεις, αλλά πάνω από όλα πιστεύω πραγματικά έχει πολλούς άξιους ανθρώπους με όραμα και αληθινή βούληση που αυτοί αν συγκλίνουν θα αλλάξουν καθοριστικά την τουριστική σελίδα για τη Δυτική Ελλάδα.

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια