ΒΙΒΛΙΟ

/

Ο Κωνσταντίνος Χαραντινιώτης παρουσιάζει στην Πάτρα το βιβλίο «NOO|ΤΡΟΠΙΑ» και μιλάει στο thebest

Τσίχλα Κωνσταντίνα
tsichlakonstantina@gmail.com , Facebook Page
Κοινοποίηση
Tweet

«Με συνειδητή προσπάθεια και εξάσκηση, μπορούμε να μετατρέψουμε τον εσωτερικό μας κριτικό σε μια εποικοδομητική φωνή που θα μας στηρίζει στην εξέλιξη μας»

Το βιβλίο του «NOO|ΤΡΟΠΙΑ – εγχειρίδιο ευημερίας» παρουσιάζει σήμερα στην Πάτρα ο Κωνσταντίνος Χαραντινιώτης, σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης (Mindset & wellbeing Coach) και διεθνώς αναγνωρισμένος δάσκαλος mindfulness, διαλογισμού και γιόγκα.

Λίγο πριν την εκδήλωση μίλησε στο thebest.gr για το σκοπό του βιβλίου, για τη «παρεξηγημένη» ή παρερμηνευμένη στην εποχή μας  λέξη «ευημερία» αλλά και για τα  «εσωτερικό» εμπόδια  που έχει να αντιμετωπίσει ο άνθρωπος μέχρι να συναντήσει την καλύτερη εκδοχή του εαυτού του.

 

 

Η παρουσίαση του βιβλίου θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Δευτέρα 13 Μαΐου στο Μηχανουργείο Πολυχώρος Πολιτισμού (Ευμήλου 2) στις ώρα 19:30  από το βιβλιοπωλείο Discover και τις εκδόσεις Πεδίο

Το βιβλίο αποτελεί έναν οδηγό με καλούς και παραγωγικούς τρόπους με τους οποίους ο αναγνώστης μπορεί να χρησιμοποιήσει τον νου του.

Σε λίγες μέρες θα βρεθείτε στην Πάτρα, με αφορμή το νέο σας βιβλίο  «NOO|ΤΡΟΠΙΑ - Εγχειρίδιο Ευημερίας». Τι θα συμβεί στη συνάντηση σας με το αναγνωστικό κοινό;

Καταρχάς είμαι πολύ χαρούμενος που πρόκειται να βρεθώ κοντά στο κοινό της Πάτρας. Η επιθυμία μου είναι να μοιραστώ με τον κόσμο κάτι πιο ουσιαστικό και εποικοδομητικό από μία παρουσίαση του περιεχομένου του βιβλίου μου. Έχω ετοιμάσει μία ομιλία με χαρακτήρα σεμιναρίου, όπου θα μοιραστώ το πώς μπορούμε να διαμορφώσουμε μία υποστηρικτική νοοτροπία, υπερβαίνοντας κάποια από τα βασικά νοητικά εμπόδια, που έχουν την τάση να εμφανίζονται. Οι άνθρωποι που θα με τιμήσουν με την παρουσία τους θα έχουν την ευκαιρία να κατανοήσουν τον τρόπο που λειτουργεί η τεχνολογία αναδιαμόρφωσης της νοοτροπίας μέσω της γλώσσας και θα πάρουν ώθηση και εργαλεία προς εφαρμογή που θα τους υποστηρίξουν στο δικό τους ταξίδι προσωπικής ανάπτυξης.

 Ποιος είναι ο σκοπός αυτού του βιβλίου;

Ο σκοπός του βιβλίου μαρτυράται από τον ιδιαίτερο τρόπο που είναι γραμμένος ο τίτλος: NΟΟ|ΤΡΟΠΙΑ. Αποτελεί έναν οδηγό με καλούς και παραγωγικούς τρόπους με τους οποίους ο αναγνώστης μπορεί να χρησιμοποιήσει τον νου του.
Ο τρόποι αυτοί είναι 52 στρατηγικά επιλεγμένες δηλώσεις. Κάθε δήλωση συνοδεύεται από ασκήσεις «κλειδιά», που παρέχουν ένα ξεκάθαρο πλάνο για το πώς θα εκπαιδεύσει ο αναγνώστης το μυαλό του σε έναν βελτιωμένο τρόπο σκέψης.
Το περιεχόμενο χωρίζεται σε 12 θεματικές ενότητες οι οποίες εστιάζουν στις βασικότερες αξίες που συμβάλλουν στην ευημερία μας.  Η ευημερία δεν είναι ένα πράγμα. Είναι ένα «ψηφιδωτό». Απαρτίζεται από υψηλές έννοιες όπως ο σκοπός, η αυτοπεποίθηση, η στοχοθεσία, η πειθαρχία κ.ά.

Το ποιος τελικά είναι ο χαρακτήρας του βιβλίου το μαρτυρά ο υπότιτλος: «εγχειρίδιο ευημερίας». Η λέξη εγχειρίδιο αναφέρεται σε ένα βιβλίο το οποίο παρέχει εύπεπτες και εύκολα εφαρμόσιμα οδηγίες. Εν προκειμένω το βιβλίο NΟΟ|ΤΡΟΠΙΑ είναι ένα εγχειρίδιο που θα βοηθήσει τους αναγνώστες να πετύχουν χειροπιαστή βελτίωση και πρόοδο τόσο σε προσωπικό, όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο.

Σε ποιο σημείο της δικής σας διαδρομής και μετά από ποια ερεθίσματα άλλαξε η δική σας νοοτροπία και τι ρόλο έπαιξε αυτό; Τι μεταβάσεις έφερε;

Γύρω στην ηλικία των 15 – 16 ετών είχα πολλές και διαφορετικές ανησυχίες και αναζητήσεις. Έτσι άρχισα να διαβάζω βιβλία σχετικά με τη φιλοσοφία της ανατολής και τον διαλογισμό. Το βασικό μου ερώτημα ήταν: «πώς άραγε δημιουργείται όλο αυτό που βλέπω γύρω μου;». Μέσα λοιπόν από τα βιβλία που εξηγούσαν τις δυνάμεις και τις δυνατότητες του νου, περιγράφοντας μία μεταφυσική πραγματικότητα, ξύπνησε μέσα μου η περιέργεια να εμβαθύνω σε τέτοιου είδους έννοιες.

Το επόμενο βήμα ήταν να μελετήσω το πώς πραγματικά λειτουργεί το μυαλό σε σχέση με τα φαινόμενα, και τις διαφορετικές εξηγήσεις που δίνουμε για τα ίδια πράγματα. Έτσι επέλεξα να βρεθώ σε διαφορετικά περιβάλλοντα (Ινδία, Ταϊλάνδη, Νεπάλ, Βιρμανία, Η.Π.Α. κ.ά ) με σκοπό να εμβαθύνω στην οπτική και στις προτάσεις τόσο παραδοσιακών όσο και σύγχρονων μεθόδων, οι οποίες τελικά εκφράζουν μία κοινή αλήθεια για τη δύναμη του νου, χρησιμοποιώντας διαφορετικά ονόματα.

Όλες αυτές οι διαφορετικές εμπειρίες που απέκτησα άλλοτε ως μαθητής, και άλλοτε ως δάσκαλος, διαμόρφωσαν την νοοτροπία μου κάνοντάς μου ξεκάθαρο ότι αυτό που βιώνουμε ως ζωή είναι επί της ουσίας το μυαλό και τα παράγωγά του. Έμαθα να παρατηρώ και να μεταχειρίζομαι συνειδητά την χρήσης της γλώσσας, διότι μέσω αυτής μπορούμε κυριολεκτικά να επαναπρογραμματίσουμε τον εγκέφαλό μας και να τον προσανατολίσουμε προς νέες και παραγωγικές κατευθύνσεις.

H δική μου νοοτροπία τελικά, είναι η νοοτροπία της αλλαγής, της αναπροσαρμογής και της δια βίου καλλιέργειας. Στηρίζεται στο να παρατηρώ πολύ προσεκτικά ποια είναι τα δεδομένα μου, να παρακολουθώ τι αλλάζει, και να προσαρμόζομαι εμπλουτίζοντας τις δεξιότητές μου. Πιστεύω ακράδαντα ότι το οφείλουμε στον εαυτό μας να μάθουμε να προσαρμοζόμαστε σε αλλαγές που συμβαίνουν γύρω μας, μιας και είμαστε μέρος ενός σύμπαντος που συνεχώς αλλάζει. 

Στην εποχή μας, η εστίαση στην υλική ευημερία συχνά επισκιάζει την ουσία της έννοιας

Πόσο «παρεξηγημένη» ή παρερμηνευμένη μπορεί να είναι η λέξη «ευημερία» την εποχή που διανύουμε;

Δεν είναι παρεξηγημένη, κατά την άποψη μου, αλλά διαστρεβλωμένη διότι αναφερόμαστε στην ευημερία με όρους υλικών αγαθών. Η λέξη "ευημερία" φέρνει στο μυαλό εικόνες υλικής αφθονίας και άνεσης, ίσως αγγίζοντας τα όρια της υπερβολής. Παρ' όλα αυτά, η ερμηνεία της ευημερίας οφείλει να υπερβαίνει την απλή υλική ευημερία. Η ρίζα της λέξης, "ευ",υποδηλώνει το "καλό" ή το "ανώτερο", ενώ η κατάληξη "-ημέρα" παραπέμπει στην "καλή" ή "άριστη ημέρα". Συνεπώς, η ευημερία ορίζεται ως η βίωση μίας "καλής" ζωής, μίας ζωής γεμάτης με ουσιαστικά αγαθά, τόσο υλικά όσο και πνευματικά.

Στην εποχή μας, η εστίαση στην υλική ευημερία συχνά επισκιάζει την ουσία της έννοιας. Η ευημερία προϋποθέτει έναν τρόπο σκέψης, μία νοοτροπία που καλλιεργεί συνθήκες ευημερίας σε όλα τα επίπεδα όπως την ψυχική υγεία, την σωματική υγεία, τις κοινωνικές σχέσεις, την οικονομική ασφάλεια. Αποτελεί λοιπόν μία σύνθετη έννοια που αγγίζει όλα τα επίπεδα της ανθρώπινης ύπαρξης. Η καλλιέργεια μίας νοοτροπίας που εστιάζει στην ισορροπία και την ουσία, σε συνδυασμό με υγιείς συνήθειες και ουσιαστικές σχέσεις, φέρνει πιο κοντά την πραγματική ευημερία.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο «εσωτερικό» που έχει να αντιμετωπίσει ο άνθρωπος μέχρι να συναντήσει την καλύτερη εκδοχή του εαυτού του;

Συχνά, η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε στην προσπάθειά μας να προσεγγίσουμε την καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας πηγάζει από μια επίμονη, αρνητική, εσωτερική φωνή: τον "εσωτερικό κριτικό".  Η φωνή αυτή είναι σαν αυτόν τον κριτικό του θεάτρου που κρίνει σκληρά και απαξιωτικά το έργο που βλέπει. Αυτός ο μονότονος, επικριτικός διάλογος μοιάζει πολλές φορές με ένα απροσπέλαστο εμπόδιο στην αυτοπεποίθηση και στην έκφραση των δυνατοτήτων μας στο “έργο εν εξέλιξη” που λέγεται ζωή. 

Αντί να μας ωθεί προς την εξέλιξη, ο “εσωτερικός κριτικός” εστιάζει στα λάθη μας, τροφοδοτώντας μια αρνητική αυτοκριτική και υποβαθμίζοντας τις ικανότητές μας. Αυτή η μονότονη αρνητικότητα μπορεί να μας ωθήσει στην αμφισβήτηση του εαυτού μας, εμποδίζοντάς μας να αναλάβουμε νέες προκλήσεις ή να εκφράσουμε με αυτοπεποίθηση τις ιδέες μας. Η μεγάλη αλήθεια είναι ότι μπορούμε να πάρουμε τον έλεγχο του μυαλού μας. Μπορούμε να ξαναγράψουμε το σενάριο αυτής της εσωτερικής φωνής.  Το πρώτο βήμα είναι αναγνωρίζοντας την ύπαρξη του “εσωτερικού κριτικού”. Προσέξτε πότε μιλάει μέσα σας και ποια γλώσσα χρησιμοποιεί. Είναι επικριτική, απογοητευτική ή μειωτική;

Το δεύτερο βήμα είναι να μην αποδέχεστε τα λόγια του “εσωτερικού κριτικού” ως αλήθειες. Αμφισβητήστε τις αρνητικές του σκέψεις και αντικαταστήστε τις με πιο ρεαλιστικές και θετικές δηλώσεις. Η πρόταση είναι να υιοθετήσετε μια διαφορετική λεκτική ανταπόκριση. Για παράδειγμα:  Αντί για "Δεν μπορείς", να πεις  "Θα το προσπαθήσω και μετά θα δούμε αν μπορώ". Αντί για "Είσαι άχρηστος", να πεις "Έκανα ένα λάθος, αλλά μαθαίνω από αυτό". Αντί για "Δεν αξίζεις", να πεις "Η σύγκριση δεν με ενδιαφέρει. Παρόλο που θέλει δουλειά αξίζω ευτυχία και επιτυχία".

Με συνειδητή προσπάθεια και εξάσκηση, μπορούμε να μετατρέψουμε τον εσωτερικό μας κριτικό σε μια εποικοδομητική φωνή που θα μας στηρίζει στην εξέλιξη μας. Όσο πιο θετικά μιλάμε στον εαυτό μας, τόσο πιο κοντά θα είμαστε στο να συναντήσουμε την καλύτερη εκδοχή μας.

Πιστεύω ακράδαντα ότι η προσωπική αλλαγή αποτελεί την μεγαλύτερη ελπίδα για την κοινωνία μα

Τι είναι αυτό που αναμένουν οι περισσότεροι από έναν life coach και που σταματάει η δική του «δουλειά»;

Καταρχάς να ξεκαθαρίσω ότι δεν ειμαι “Life coach’ αλλά Mindset & wellbeing Coach και αυτο αφορά τις εξειδικευσεις που έχω. Ως Mindset Coach, εστιάζω συγκεκριμένα στην αλλαγή της νοοτροπίας και του τρόπου σκέψης των ανθρώπων. Βοηθάω τους πελάτες μου να αναγνωρίσουν και να αμφισβητήσουν αρνητικές σκέψεις και πεποιθήσεις, και να υιοθετήσουν μια πιο θετική και παραγωγική νοοτροπία.

Οι άνθρωποι που απευθύνονται σε εμένα αναζητούν υποστήριξη και καθοδήγηση σε διάφορες πτυχές της ζωής τους. Για παράδειγμα όταν θέλουν να θέσουν και να πετύχουν τους στόχους τους  να βελτιώσουν τις σχέσεις τους, να ενισχύσουν την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμησή τους, να ανακαλύψουν το σκοπό και το πάθος τους επαγγελματικά ή προσωπικά.  Ο ρόλος μου ως Mindset Coach δεν είναι να προσφέρω θεραπεία ή ψυχολογική συμβουλευτική. Εστιάζει στο παρόν και στο μέλλον, βοηθώντας τους ανθρώπους να υλοποιήσουν τους στόχους τους και να ζήσουν μια πιο ικανοποιητική ζωή. Μπορώ επομένως να προσφέρω υποστήριξη και καθοδήγηση σε δύσκολες καταστάσεις, δεν είμαι όμως αρμόδιος να αντιμετωπίσω ψυχολογικά προβλήματα ή τραύματα. Σε τέτοιες περιπτώσεις, παραπέμπω τον πελάτη σε ψυχολόγο ή ψυχίατρο που συνεργάζομαι.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι ένας Coach δεν είναι απλώς ένας σύμβουλος, και σίγουρα δεν είναι ένας φίλος. Ο Coach είναι ένας εκπαιδευμένος επαγγελματίας που διαθέτει τα απαραίτητα εργαλεία και τις γνώσεις ώστε να βοηθήσει τους πελάτες του να πετύχουν τους στόχους τους και να ζήσουν μια πιο ικανοποιητική ζωή.

Μέσα από το βιβλίο έχετε δώσει ένα χρονικό όριο για τη διάρκεια αυτής της διαδρομής. Πώς έχει προκύψει αυτό;

Για να δούμε πραγματικά κάποια αλλαγή στη φύση, απαιτείται χρόνος. Για να γεννηθεί ένα παιδί θέλει 9 μήνες. Για να ολοκληρώσει έναν κύκλο μία εποχή θέλει από 4 έως και 5 μήνες, ανάλογα με το σημείο του πλανήτη στο οποίο βρίσκεσαι. Για να αλλάξει σε επίπεδο κυτταρικής δομής ένας άνθρωπος, θέλει από 6 μήνες έως και 7 χρόνια.  Αν λοιπόν ένας άνθρωπος για ένα ολόκληρο ημερολογιακό έτος, δηλαδή για 52 εβδομάδες, δουλεύει μεθοδικά πάνω σε κάτι, είναι σίγουρο ότι θα δημιουργήσει τις συνθήκες της αλλαγής. Αυτός είναι και ο λόγος που η δομή του βιβλίου μου χωρίζεται σε 52 εβδομάδες, πρακτικής εφαρμογής. 
Κάθε εβδομάδα ο αναγνώστης καλείται να κάνει κάποιες ασκήσεις και να ακολουθήσει μία μεθοδική πορεία ώστε να δημιουργήσει αλλαγή σε επίπεδο νοοτροπίας, εκπαιδεύοντας το ίδιο του το μυαλό. Εφαρμόζοντας την συγκεκριμένη μεθοδολογία και τις πρακτικές που παρουσιάζω στο βιβλίο, οποιοδήποτε νοητικό δρώμενο λειτουργεί τώρα ως ανασταλτικός παράγοντας, θα αρχίσει να φθίνει λόγω της καλλιέργειας ενός νέου και πιο παραγωγικού τρόπου σκέψης.

Σίγουρα μπορούμε μέσα σε 52 εβδομάδες, να γίνουμε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας. Μπορούμε να ενισχύσουμε την αυτοπεποίθησή μας, να δυναμώσουμε την πειθαρχία μας, να βελτιώσουμε την στάση μας απέναντι στην ζωή, να μάθουμε να κατακτάμε στόχους και άλλα πολλά. Κάθε αλλαγή στο πλαίσιο της προσωπικής ανάπτυξης, προκειμένου να είναι διατηρήσιμη και όχι επιφανειακή, θέλει χρόνο.

Ποια θα λέγατε ότι η μεγαλύτερη δύναμη του ανθρώπου;

Πιστεύω ότι η μεγαλύτερη δύναμη του ανθρώπου πηγάζει από την συνειδητότητα και την αυτογνωσία. Για να καλλιεργήσουμε αυτές τις δυνατότητες χρειαζόμαστε να έχουμε μεγαλύτερη επίγνωση. Η επίγνωση μας επιτρέπει να αντιληφθούμε την κατάστασή μας, τις σκέψεις και τις συμπεριφορές μας, τόσο στο παρόν όσο και στο παρελθόν. Κατ’ επέκταση μέσω της συνειδητότητας και της αυτογνωσίας, αποκτούμε μια βαθύτερη κατανόηση του εαυτού μας, των αξιών μας, των πεποιθήσεών μας και των κινήτρων μας.

Αυτή η κατανόηση αποτελεί θεμέλιο λίθο για την ανάπτυξη και την αλλαγή. Όταν συνειδητοποιούμε τα μοτίβα των σκέψεών μας και των συμπεριφορών μας, μπορούμε να επιλέξουμε ενεργά πώς θα ανταποκριθούμε σε καταστάσεις και προκλήσεις.

Επιπλέον, η συνειδητότητα και η αυτογνωσία μας δίνουν τη δύναμη να αναλάβουμε την ευθύνη για τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις πράξεις μας. Αντί να κατηγορούμε εξωτερικούς παράγοντες ή άλλους ανθρώπους για την τύχη μας, είναι πιο χρήσιμο να εστιάζουμε στο τι μπορούμε εμείς να ελέγξουμε και να επηρεάσουμε.

Αυτό μας οδηγεί σε μια ενδυνάμωση που μας επιτρέπει να διαμορφώνουμε τη ζωή μας με βάση τις δικές μας επιλογές και αξίες.

Φυσικά, η ανάπτυξη της συνειδητότητας και της αυτογνωσίας δεν είναι εύκολη. Απαιτεί χρόνο, προσπάθεια και ειλικρίνεια με τον εαυτό μας. Εδώ είναι που έρχομαι εγώ με την δουλειά μου μέσα από σεμινάρια και συνεδρίες να υποστηρίξω τους ανθρώπους σε αυτή τη διαδικασία.

Είναι η προσωπική αλλαγή του καθενός η μεγαλύτερη ελπίδα για την κοινωνία των ανθρώπων; Πόσο σημαντικό είναι να κάνει ο καθένας το «βήμα»;

Πιστεύω ακράδαντα ότι η προσωπική αλλαγή αποτελεί την μεγαλύτερη ελπίδα για την κοινωνία μας. Όταν κάθε άτομο εστιάζει στην αυτοβελτίωση, στην ανάπτυξη και στην αλλαγή προς το καλύτερο, αυτός ο συλλογικός μετασχηματισμός έχει τη δύναμη να φέρει ριζικές αλλαγές σε ολόκληρη την κοινωνία.

Ας φανταστούμε, όσο εξιδανικευμένο και αν ακούγεται, μια κοινωνία όπου κάθε άτομο λειτουργεί ως εξής: Αναπτύσσει συνείδηση και αυτογνωσία, κατανοώντας τα δυνατά και τα αδύναμα σημεία του, aναλαμβάνει την ευθύνη για τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις πράξεις του, yιοθετεί μια συνεργατική νοοτροπία, εστιάζοντας στην κοινή πρόοδο.

Σε μια τέτοια κοινωνία είναι βέβαιο ότι η αλληλεγγύη, η συμπάθεια και η ενσυναίσθηση θα κυριαρχούσαν. Η βία και οι διακρίσεις θα μειώνονταν δραματικά. Η καινοτομία και η δημιουργικότητα θα άνθιζαν. Η προσωπική αλλαγή δεν είναι απλώς μια ατομική υπόθεση. Είναι η συλλογική μας ευθύνη να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για όλους.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η αλλαγή δεν έρχεται πάντα εύκολα. Απαιτεί θάρρος, επιμονή και πίστη στον εαυτό μας. Τα οφέλη όμως που θα προκύψουν, αξίζουν κάθε προσπάθεια. Μέσα από την προσωπική αλλαγή, μπορούμε όχι μόνο να βελτιώσουμε τη δική μας ζωή, αλλά και να εμπνεύσουμε τους ανθρώπους γύρω μας να ακολουθήσουν το παράδειγμά μας. Είναι σίγουρο ότι πρέπει να ξεκινήσουμε ατομικά ώστε μετά μαζί να χτίσουμε μια καλύτερη κοινωνία για όλους!

 

 

 

 

 

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Culture