ΥΓΕΙΑ

/

Παρβοϊός: Οι πιο ευάλωτες ομάδες στον άκρως μεταδοτικό ιό – Τα 5 συμπτώματα

Κοινοποίηση
Tweet

Αύξηση περιστατικών στην Ε.Ε.

Δυσνόητος, δυσκολοπρόφερτος αλλά όχι δυσεύρετος. Μπορεί στο άκουσμα του όρου «παρβοϊός» να προκαλείται μία αναστάτωση, ειδικά στους νέους γονείς, ωστόσο η παιδιατρική κοινότητα δηλώνει καθησυχαστική τονίζοντας πως ο παρβοϊός Β-19 είναι γνώριμος.

Με τη ρίζα του να έρχεται από τα λατινικά όπου «parvum» σημαίνει μικρός ή μικροσκοπικός, o παρβοϊός είναι στην πραγματικότητα ένας μικρός ιός που υπάρχει εδώ και χρόνια. 

Ο παρβοϊός Β19 –που είναι γνωστός και ως «νόσος των χαστουκιών» εξαιτίας του έντονου ερυθρού χρώματος που αφήνει στο πρόσωπο του ασθενή– σε συνδυασμό με άλλη λοίμωξη, ήταν ο λόγος που ένα παιδί 3,5 ετών έχασε τη ζωή του στη Θεσσαλονίκη και ένα ακόμη νοσηλεύεται στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, εκτός Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Με τη λοίμωξη να αποκαλείται κυρίως παλιά ως «πέμπτη νόσος» επειδή εμφανίστηκε 5η κατά σειρά σε έναν κατάλογο κοινών παιδικών ασθενειών που εμφάνιζαν εξανθήματα (ιλαρά, ερυθρά, οστρακιά, ροδόχρουν εξάνθημα), οι ειδικοί τη χαρακτηρίζουν ως μια κοινή και άκρως μεταδοτική παιδική ασθένεια που συνήθως δεν απαιτεί επίσκεψη σε γιατρό.

Γνωστός ιός από το παρελθόν
Η κ. Αθανασία Λουρίδα, παιδίατρος – λοιμωξιολόγος, τέως διευθύντρια ΕΣΥ στην Α’ Παιδιατρική Κλινική του «Αγία Σοφία», εξηγεί τη συμπεριφορά του ιού στα παιδιά και στους ενήλικες.

Oπως αναφέρει η ίδια, ο παρβοϊός Β-19 είναι ένας ιός γνωστός από το παρελθόν, ο οποίος έχει μία χαρακτηριστική συμπτωματολογία καθώς εμφανίζονται εξανθήματα στα μάγουλα έπειτα από κάποια 24ωρα από τη λοίμωξη. 

«Πρόκειται για μία ιογενή λοίμωξη η οποία έχει ένα χαρακτηριστικό εξάνθημα στις παρειές των παιδιών. Μπορεί να προσβάλει τα υγιή παιδιά, ενώ περισσότερο κινδυνεύουν τα βρέφη, οι έγκυες, οι ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς και οι ασθενείς που έχουν κακοήθη αιματολογικά νοσήματα», σημειώνει η ίδια.

Σύμφωνα με την κ. Λουρίδα στον υγιή πληθυσμό ο παρβοϊός Β-19 δεν προκαλεί ιδιαίτερα προβλήματα –μπορεί να υπάρχει και ασυμπτωματική λοίμωξη– ωστόσο σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να δημιουργηθεί βαριά λοίμωξη όπως η μυοκαρδίτιδα που αναφέρθηκε στην περίπτωση του παιδιού που είχε και δυσμενή κατάληξη.

H γιατρός προσθέτει πως οι περιπτώσεις αυτές είναι σπάνιες, καθώς η μυοκαρδίτιδα είναι σπάνια στα παιδιά με ετήσια επίπτωση 1-2 περιστατικά /100.000, ενώ ακόμη πιο σπάνια είναι η βαριά νόσηση που οδηγεί στον θάνατο.

Δεν υπάρχει εμβόλιο που να μπορεί να αποτρέψει τη μόλυνση από τον παρβοϊό Β19. 

«Μόλις οι γονείς δουν ειδικά το εξάνθημα στο μάγουλο, πρέπει να επικοινωνήσουν αμέσως με τον παιδίατρο ώστε το παιδί να εξεταστεί. Γενικά στις ιογενείς λοιμώξεις οι γενικές οδηγίες που δίνονται από εμάς είναι τα παιδιά 5-10 μέρες να έχουν καλή ενυδάτωση και ανάπαυση, σωστή διατροφή και αρκετό ύπνο. Σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει κανένας λόγος να πανικοβάλλονται οι γονείς», τονίζει η κ. Λουρίδα.

Αύξηση περιστατικών στην Ε.Ε.
Με την ελληνική ιατρική κοινότητα να μην ανησυχεί ιδιαίτερα με τον παρβοϊό Β-19 κυρίως επειδή πάνω από το 50% του πληθυσμού έχει νοσήσει κυρίως με ελαφριά συμπτωματολογία, οι πιο ευάλωτοι παραμένουν οι ανοσοκατεσταλμένοι και οι έγκυες. 

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, χώρες της Ευρώπης όπως η Γαλλία, η Ολλανδία, η Ιρλανδία, η Δανία και Νορβηγία αναφέρουν πως από τα τέλη του 2023 σημειώθηκε αύξηση των κρουσμάτων σε έγκυες, νεογνά και παιδιά καθώς και αύξηση στις ανιχνεύσεις σε δότες αίματος σε ενήλικες. Ειδικότερα στη Γαλλία καταγράφεται αύξηση στις αποβολές, τις αμβλώσεις και στους θανάτους σε νεογνά, λόγω περιγεννητικής λοίμωξης από παρβοϊό. 

Ο Εθνικός Οργανισμός Υγείας αναφέρει πως τα δύο τρίτα του πληθυσμού εκτιμάται ότι έχουν ανοσία λόγω προηγούμενης λοίμωξης, ωστόσο συρροές κρουσμάτων καταγράφονται σποραδικά και τοπικές επιδημίες κάθε τέσσερα ως δέκα χρόνια.

 Τέλος μελέτες έχουν δείξει πως οι έγκυες γυναίκες πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές καθώς μπορεί να είναι επίνοσες στον ιό σε ποσοστό έως και 30-40%. Οι ίδιες μολύνονται κυρίως μέσω οικιακής ή επαγγελματικής έκθεσης και πρέπει να γνωρίζουν τον κίνδυνο μόλυνσής τους από παιδιά ή ενήλικες με λοίμωξη πέμπτης νόσου, καθώς η λοίμωξη τις πρώτες 20 εβδομάδες της εγκυμοσύνης μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή και ανεπιθύμητη έκβαση για το έμβρυο, όπως εμβρυϊκό ύδρωπα και ενδομήτριο θάνατο σε έως και 10% των περιπτώσεων.

Συμπτώματα από παρβοϊό Β-19 σε παιδιά:
Χαρακτηριστικό εξάνθημα στο πρόσωπο

Ρινική καταρροή

Πονοκέφαλος

Αναστατωμένο στομάχι

Πυρετός

kathimerini.gr

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Well Being