ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Ιράν: Η στιγμή της ανακοίνωσης του θανάτου του Ραΐσι στο πιο ιερό τζαμί για τους Σιίτες - Δείτε το βίντεο

Δήλωση για τον θάνατο του Ραΐσι (Χ)

Κοινοποίηση
Tweet

Η ανακοίνωση του θανάτου του προέδρου του Ιράν Εμπραχίμ Ραΐσι έγινε δημόσια στο μαυσωλείο του Ιμάμη Ρεζά στην πόλη Μασχάντ όπου είχε γεννηθεί και στο ιερότερο τζαμί των Σιιτών

Η ανακοίνωση του θανάτου του προέδρου του Ιράν Εμπραχίμ Ραΐσι έγινε δημόσια στο μαυσωλείο του Ιμάμη Ρεζά στην πόλη Μασχάντ όπου είχε γεννηθεί και στο ιερότερο τζαμί των Σιιτών.

«Με λύπη μας ανακοινώνουμε ότι ο ηγέτης μας, ο υπηρέτης του Ιμάμη Ρεζά, ο οποίος πριν από τρία χρόνια ανήμερα της γέννησης του Ιμάμη Ρεζά έγινε ο όγδοος πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας μαρτύρησε το βράδυ της γέννησης του Ιμάμη Ρεζά» αναφέρθηκε στην ανακοίνωση.

Στο άκουσμα της είδησης εκατοντάδες υποστηρικτές της ιρανικής κυβέρνησης, που έκαναν ολονυχτία, άρχισαν να θρηνούν και να ουρλιάζουν. Παράλληλα, σε ένδειξη πένθους, στο τζαμί, υψώθηκε μεσίστια μια μαύρη σημαία.

Τον Ραΐσι θα αντικαταστήσει ο Μοχαμάντ Μοχμπέρ
 

Μετά τον θάνατο του Ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραΐσι τη θέση του θα αναλάβει ο πρώτος αντιπρόεδρος Μοχαμάντ Μοχμπέρ, ενώ προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν σε διάστημα 50 ημερών.

Το άρθρο 131 του Συντάγματος της Ισλαμικής Δημοκρατίας προβλέπει ότι «σε περίπτωση θανάτου, αποπομπής, παραίτησης, απουσίας ή ασθένειας του προέδρου, που διαρκεί περισσότερους από δύο μήνες», «ο πρώτος αντιπρόεδρος αναλαμβάνει τα καθήκοντά του».

Τη διαδικασία πρέπει «να εγκρίνει ο ανώτατος ηγέτης» του Ιράν, ο οποίος τώρα είναι ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, διευκρινίζει το άρθρο.