Οι IDF διαψεύδουν ότι έπληξαν “ανθρωπιστική ζώνη”
Nέες αιματηρές επιθέσεις από αέρος και ξηράς εξαπολύθηκαν την Τρίτη στη Ράφα με το Ισραήλ να βομβαρδίζει ξανά τους εκτοπισμένους παρά την εντολή του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης στον Νετανιάχου για παύση των εχθροπραξιών στην πόλη αυτή της νότιας Λωρίδας της Γάζας.
Παρά τη διεθνή κατακραυγή για τη σφαγή και το τουλάχιστον 1 εκατομμύριο εκτοπισμένους Παλαιστίνιους μέσα σε 20 ημέρες, οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν να σφυροκοπούν τη Ράφα. Παλαιστινιακές ιατρικές πηγές κάνουν λόγο για 21 νεκρούς – τουλάχιστον οι 12 από αυτούς ήταν γυναίκες – και δεκάδες τραυματίες από τα σημερινά ισραηλινά πλήγματα σε μια τοποθεσία με σκηνές όπου ζούσαν εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι, στη δυτική Ράφα.
“Λένε ψέματα από την αρχή”
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο ισραηλινός στρατός διαψεύδει ότι έπληξε μια «ανθρωπιστική ζώνη» στη δυτική Ράφα. Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ «σε αντίθεση με τις αναφορές των τελευταίων ωρών, δεν έπληξαν την ανθρωπιστική ζώνη Αλ Μαουάσι», ανέφερε ο στρατός στην ανακοίνωσή του.
Η ζώνη αυτή είχε οριστεί ως καταφύγιο για τους εκτοπισμένους στη Ράφα, αφού ξεκίνησε η ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση στην πόλη αυτή, στις 7 Μαΐου.
Απαντώντας στους ισχυρισμούς του Ισραήλ, ο Husam Zomlot, επικεφαλής της παλαιστινιακής αποστολής στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε στο BBC: «Αυτό είναι ψέμα. Και λένε ψέματα από την αρχή. Υπήρξαν αεροπορικές επιδρομές σε μια περιοχή που το Ισραήλ γνωρίζει πολύ καλά ότι είναι μια ασφαλής ζώνη για τους ανθρώπους που βρίσκουν καταφύγιο στη Ράφα.(..) Στην πραγματικότητα, ο ισραηλινός στρατός ήταν αυτός που κατεύθυνε τον κόσμο να πάει στο Αλ Μαουάσι».
Από πλευράς του, ο εκπρόσωπος του Παλαιστίνιου προέδρου, Ναμπίλ Άμπου Ρουντέινα χαρακτήρισε «σφαγή» τα νέα ισραηλινά πλήγματα στη Ράφα ζητώντας να εφαρμοστεί η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου. Το Ισραήλ, υποστηρίζει ότι η απόφαση του παρέχει κάποιο περιθώριο για στρατιωτική δράση στη Ράφα. Το ΔΔ επανέλαβε επίσης την έκκλησή του για την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς στον θύλακα.
Ισραηλινά άρματα μάχης στο κέντρο της Ράφα
Για πρώτη φορά σήμερα, Ισραηλινά άρματα μάχης έφθασαν στο κέντρο της Ράφας. Τα άρματα μάχης θεάθηκαν κοντά στο τέμενος Αλ-Άουντα, ένα ορόσημο της κεντρικής Ράφας, όπως δήλωσαν οι αυτόπτες μάρτυρες στο Reuters.
Παράλληλα, όπως επιβεβαίωσαν οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) στρατεύματα αναπτύχθηκαν κατά μήκος της νεκρής ζώνης που χωρίζει τη Γάζα από την Αίγυπτο.
Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι οι ισραηλινές δυνάμεις είχαν πλέον υπό τον έλεγχό τους εννέα χιλιόμετρα της στρατηγικής σημασίας διαδρομής.
“Λόγω απρόβλεπτων συνθηκών” ξέσπασε πυρκαγιά
Για το πλήγμα της Κυριακής στη Ράφα, όπου σκοτώθηκαν περισσότεροι από 40 άμαχοι, ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι ερευνάται η πιθανότητα η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε να οφείλεται σε πυρομαχικά, αποθηκευμένα κοντά στο σημείο.
Σύμφωνα με το BBC, o Ντάνιελ Χαγκάρι, εκπρόσωπος των Ισραηλινών Δυνάμεων Άμυνας (IDF), δήλωσε ότι τα εκρηκτικά που χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση – πυρομαχικά των 17 κιλών, τα οποία χαρακτήρισε ως τα «μικρότερα που μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα αεροσκάφη μας» – δεν θα μπορούσαν να προκαλέσουν πυρκαγιά τέτοιας κλίμακας.
«Τα όπλα που ήταν αποθηκευμένα σε ένα συγκρότημα δίπλα στο στόχο μας, το οποίο δεν γνωρίζαμε, μπορεί να πυροδότησαν τη φωτιά», είπε, χωρίς να δώσει περισσότερα στοιχεία, προσθέτοντας ότι η έρευνα συνεχίζεται.
Ο Χαγκάρι είπε ότι η επίθεση έπληξε ένα κτίριο όπου συναντήθηκαν δύο ανώτεροι διοικητές της Χαμάς και ότι οι φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στη συνέχεια φαίνεται να δείχνουν δευτερεύουσες εκρήξεις, οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν προκληθεί από τα όπλα που φέρεται να ήταν αποθηκευμένα κοντά.
Ο Χαγκάρι είπε ακόμα ότι «λόγω απρόβλεπτων συνθηκών», ξέσπασε πυρκαγιά που στοίχισε τη ζωή σε ανθρώπους οι οποίοι βρίσκονταν σε κοντινό σημείο από το κτίριο που στόχευαν. Υποστήριξε επίσης ότι είχαν ληφθεί πολλά μέτρα πριν από την επιχείρηση για να αποφευχθούν απώλειες αμάχων.
“Η φρίκη και ο πόνος πρέπει να σταματήσουν αμέσως”
«Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ καταδίκασε με τον πιο έντονο τρόπο τις αεροπορικές επιδρομές της 26ης Μαΐου στη Ράφα που έπληξαν σκηνές που φιλοξενούσαν εκτοπισμένους Παλαιστίνιους και είναι συντετριμμένος από τις εικόνες των νεκρών και των τραυματιών, συμπεριλαμβανομένων πολλών μικρών παιδιών. Όπως έχει πει στο παρελθόν, η φρίκη και ο πόνος πρέπει να σταματήσουν αμέσως», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Αντόνιο Γκουτέρες, ο Στεφάν Ντουζαρίκ.
«Ο Γενικός Γραμματέας θρηνεί για τους πάνω από 36.000 Παλαιστίνιους και περίπου 1.500 Ισραηλινούς που σκοτώθηκαν στην αδυσώπητη βία, συμπεριλαμβανομένων των φρικιαστικών τρομοκρατικών ενεργειών που διέπραξε η Χαμάς και άλλες παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023, καθώς και την καταστροφική ισραηλινή επίθεση στη Γάζα. Η ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα επιδεινώνεται τώρα από την ασυνείδητη προοπτική ενός ανθρωπογενούς λιμού», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ο Αντόνιο Γκουτέρες επαναλαμβάνει το αίτημά του για άμεση κατάπαυση του πυρός και την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων. Παράλληλα, υπενθυμίζονται οι πρόσφατες εντολές του Διεθνούς Δικαστηρίου, οι οποίες είναι δεσμευτικές και πρέπει να τηρούνται.
Ο κ. Ντουζαρίκ είπε ότι ο Γενικός Γραμματέας κάλεσε τις ισραηλινές αρχές να επιτρέψουν και να διευκολύνουν την ασφαλή παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας σε όσους έχουν ανάγκη και ζήτησε όλα τα σημεία διέλευσης να είναι ανοιχτά σύμφωνα με την απόφαση 2720 (2023) του Συμβουλίου Ασφαλείας.
«Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις πρέπει να έχουν πλήρη, ταχεία, ασφαλή και απρόσκοπτη ανθρωπιστική πρόσβαση για να προσεγγίσουν όλους τους αμάχους που έχουν ανάγκη σε όλη τη Γάζα, σύμφωνα με το ψήφισμα 2712 (2023) του Συμβουλίου Ασφαλείας», σημείωσε.
Ο ΟΗΕ υποστηρίζει ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να εργαστεί γρήγορα για να αποκαταστήσει την ασφάλεια, την αξιοπρέπεια και την ελπίδα για τον πληγέντα πληθυσμό. Αυτό απαιτεί επείγουσες προσπάθειες για την υποστήριξη και την ενίσχυση της νέας παλαιστινιακής κυβέρνησης και των θεσμών της, συμπεριλαμβανομένης της προετοιμασίας της Παλαιστινιακής Αρχής να αναλάβει εκ νέου τις ευθύνες της στη Γάζα.
«Η καταστροφή και η δυστυχία των τελευταίων επτά μηνών ενίσχυσαν την απόλυτη ανάγκη των Ισραηλινών, των Παλαιστινίων, των κρατών της περιοχής και της ευρύτερης διεθνούς κοινότητας να λάβουν επείγοντα μέτρα που θα επιτρέψουν στα μέρη να συμμετάσχουν εκ νέου στην από καιρό καθυστερημένη πολιτική πορεία για την επίτευξη της λύσης δύο κρατών. Τα Ηνωμένα Έθνη θα συνεχίσουν να στηρίζουν όλες αυτές τις προσπάθειες», είπε ο κ. Ντουζαρίκ.
Κάμαλα Χάρις: “Πέρα από τραγικό” το πολύνεκρο πλήγμα στη Ράφα
Η λέξη «τραγικό» δεν μπορεί καν να περιγράψει την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή που προκάλεσε πυρκαγιά σε έναν καταυλισμό σκηνών στη Ράφα της Λωρίδας της Γάζας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 45 Παλαιστίνιοι, δήλωσε απόψε η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις.
Το σχόλιο αυτό έγινε ενώ η Χάρις απαντούσε στην ερώτηση ενός δημοσιογράφου, μετά τον ισραηλινό βομβαρδισμό στον καταυλισμό την Κυριακή και σε μια ζώνη εκκένωσης, στη δυτική Ράφα, όπου σκοτώθηκαν σήμερα 21 άνθρωποι, σύμφωνα με τις υπηρεσίες υγείας του παλαιστινιακού θύλακα. Τα γεγονότα αυτά αποτελούν μια ακόμη δοκιμασία για την υπόσχεση του προέδρου Τζο Μπάιντεν να μην δώσει όπλα στον σύμμαχό των ΗΠΑ εάν προχωρούσε σε μια επιχείρηση ευρείας κλίμακας που θα έθετε τους εκτοπισμένους σε κίνδυνο στη Ράφα.
Η Χάρις, που έκανε αυτή τη δήλωση σε μια τελετή στην Ουάσινγκτον, δεν απάντησε σε μια επόμενη ερώτηση για το αν οι επιθέσεις του Ισραήλ στη Ράφα συνιστούν παραβίαση της «κόκκινης γραμμής» που έχουν θέσει οι ΗΠΑ.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε σήμερα τη «βαθύτατη θλίψη του» για τους Παλαιστίνιους που σκοτώθηκαν την Κυριακή στη Ράφα, σημειώνοντας ότι αναμένονται τα αποτελέσματα της έρευνας του ισραηλινού στρατού, με την ελπίδα ότι η έρευνα αυτή θα γίνει «γρήγορα και με διαφάνεια».
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μάθιου Μίλερ υπογράμμισε ότι η Ουάσινγκτον θα εξακολουθήσει να επισημαίνει στο Ισραήλ ότι είναι υποχρέωσή του να συμμορφώνεται πλήρως με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, να ελαχιστοποιεί τις συνέπειες των επιχειρήσεών του για τους αμάχους και να αυξήσει στο μέγιστο τη ροή της ανθρωπιστικής βοήθειας προς εκείνους που την έχουν ανάγκη.
“Περισσότεροι άνθρωποι πεθαίνουν αναμένοντας την ιατρική περίθαλψη”
Περισσότεροι άνθρωποι θα πεθάνουν γιατί η μεταφορά ασθενών από τη Λωρίδα της Γάζας έχει σταματήσει εντελώς από τότε που άρχισαν οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Ράφα πριν από τρείς εβδομάδες, δήλωσε σήμερα εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Ο ΠΟΥ ζητεί εδώ και καιρό μια πρόσβαση που θα επιτρέπει την απομάκρυνση περισσοτέρων βαριά ασθενών ή τραυματιών από το παλαιστινιακό έδαφος που μαστίζεται από τον πόλεμο.
Καθώς χιλιάδες Παλαιστίνιοι χρειάζεται επειγόντως να μεταφερθούν στο νοσοκομείο, ελάχιστοι έως τώρα έχουν λάβει τη σχετική άδεια.
Από τότε που το Ισραήλ ξεκίνησε στις αρχές Μαΐου να βομβαρδίζει την πόλη της Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, “όλες οι μεταφορές ασθενών σταμάτησαν απότομα”, που σημαίνει ότι “περισσότεροι άνθρωποι πεθαίνουν αναμένοντας την ιατρική περίθαλψη”, δήλωσε η εκπρόσωπος του ΠΟΥ Μάργκαρετ Χάρις.
Πριν ξεσπάσει ο πόλεμος, 50 με 100 άνθρωποι έβγαιναν καθημερινά από τη Γάζα για να λάβουν πολυσύνθετες θεραπείες, κυρίως για τον καρκίνο, οι οποίες δεν παρέχονταν στο παλαιστινιακό έδαφος.
“Οι άνθρωποι αυτοί δεν έφυγαν απλά γιατί άρχισε η σύγκρουση, χρειάζονται επομένως παρακολούθηση”, δήλωσε η Χάρις στους δημοσιογράφους στη Γενεύη.
Καθώς οι υγειονομικές υποδομές της Γάζας έχουν καταστραφεί, ένας μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων έχει ανάγκη να φύγει για να έχει πρόσβαση σε θεραπείες (χημειοθεραπεία, αιμοκάθαρση…) , τις οποίες μπορούσε να έχει νωρίτερα στο έδαφος, πρόσθεσε.
Εξάλλου χιλιάδες άλλοι Παλαιστίνιοι που έχουν τραυματιστεί σοβαρά από τον πόλεμο, πρέπει να μεταφερθούν σε νοσοκομεία.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, “σχεδόν 10.000 άνθρωποι πρέπει να μεταφερθούν για να υποβληθούν στην ιατρική θεραπεία την οποία τόσο πολύ χρειάζονται”, δήλωσε η Χάρις. Μεταξύ αυτών, περισσότεροι από 6.000 υποφέρουν από τραυματισμούς και τουλάχιστον 2.000 έχουν προσβληθεί από σοβαρές χρόνιες νόσους.
Από τότε που σταμάτησε εντελώς η μεταφορά ασθενών από τη Γάζα στις 8 Μαΐου, προστέθηκαν σε αυτούς άλλοι χίλιοι ασθενείς βαριά άρρωστοι ή τραυματίες, δήλωσε η Χάρις.
Πριν τη διακοπή αυτή, ο ΠΟΥ είχε λάβει την άδεια να προχωρήσει σε 5.800 μεταφορές ασθενών, δηλαδή σχεδόν το ήμισυ αυτών που έχουν ζητηθεί από τότε που άρχισε ο πόλεμος πριν από σχεδόν οκτώ μήνες. Μόνο 4.900 ασθενείς κατέστη δυνατόν πράγματι να μεταφερθούν, διευκρίνισε η Χάρις.
Ο πόλεμος άρχισε στις 7 Οκτωβρίου μετά την επίθεση στο ισραηλινό έδαφος μαχητών της Χαμάς που εισχώρησαν από τη Λωρίδα της Γάζας, προκαλώντας τον θάνατο περισσοτέρων από 1.170 ανθρώπων, κυρίως αμάχων, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου βάσει επίσημων ισραηλινών στοιχείων.
Σε απάντηση, ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε καταστροφική επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας όπου η Χαμάς, η οποία έχει χαρακτηριστεί “τρομοκρατική” οργάνωση από το Ισραήλ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες κυρίως, πήρε την εξουσία το 2007.
Τουλάχιστον 35.800 Παλαιστίνιοι, κυρίως άμαχοι, έχουν χάσει τη ζωή τους, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της κυβέρνησης της Γάζας, του θύλακα που διοικείται από τη Χαμάς.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr