ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Μαγνησία: Εντείνεται η ανησυχία για τη σαλμονέλα που βρέθηκε στο δίκτυο ύδρευσης

Κοινοποίηση
Tweet

Απαγόρευση της χρήσης νερού από τις αρχές - Μοίρασαν εμφιαλωμένα νερά στους πολιτες

Στο βακτήριο της σαλμονέλας φαίνεται σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του ΕΟΔΥ να οφείλονται τα 100 και πλέον περιστατικά γαστεντερίτιδας στη Μαγνησία, και συγκεκριμένα στην περιοχή του Ριζομύλου και του Στεφανοβικείου. Μάλιστα ασθενής που εισήχθη με σηπτικό σοκ και συμπτώματα της ασθένειας, το απόγευμα της Κυριακής, πέθανε χθες. Τα περιστατικά προκάλεσαν την εισαγγελική παρέμβαση όπου ο δήμαρχος και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ, θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις στον εισαγγελέα για τη μόλυνση του νερού.

Πώς μεταδίδεται η σαλμονέλα
 

«Αρκεί και ένα ποτήρι νερό για να μολυνθεί κάποιος από σαλμονέλα» τονίζει ο γαστρεντερολόγος, Πάρις Πάντσας που μίλησε στην τηλεόραση του OPEN και την εκπομπή «Ώρα Ελλάδος». «Μεταδίδεται δια της κοπροστοματικής οδού και από άτομο σε άτομο όταν οι συνθήκες υγιεινής δεν είναι κατάλληλες ή όταν χρησιμοποιούμε την ίδια τουαλέτα και τα ίδια είδη υγιεινής» πρόσθεσε.

Τα συμπτώματα
 

Σύμφωνα με τον κ. Πάντσα, η σαλμονέλα είναι ένα βακτήριο που έχει πολλούς ορότυπους και κάποια είναι τυφωειδή και μη τυφωειδή στελέχη. Αυτό που προκαλεί το ετεροπαθογόνο αυτό είναι ένα φάσμα συμπτωμάτων. Κάποιος μπορεί να κάνει πυρετό κάποιος να μην κάνει, οι νεαρότεροι το περνάνε στο πόδι όμως μπορεί να κάνει και πάρα πολλά βαριά συμπτώματα στα νεογνά και στους υπερήλικες. Μπορεί να κάνεις ναυτία, πυρετό, εμετούς εκτός από τη διάρροια.

Ο ίδιος ανέφερε σε ερώτηση για το πως να προστατευτούμε από τη σαλμονέλα ότι «πρέπει να διακοπεί η χρήση νερού από το δίκτυο για ένα διάστημα και να γίνει χρήση του μόνο όταν θα τεκμηριωθεί ότι δεν υπάρχει μικροβιακό φορτίο στο νερό. Κομβικής σημασίας είναι η ενυδάτωση όταν έχουμε διάρροια, δεν χρίζουν όλα τα περιστατικά αντιβιοτική αγωγή. Μόνο τα σοβαρά περιστατικά δηλαδή όσοι έχουν υψηλό πυρετό για 2-3 μέρες και όταν έχουμε πάνω από 10 εκκενώσεις».

Δ. Νασίκας για το μολυσμένο νερό: «Προσπαθούμε να βρούμε την αιτία – Σε τρεις μέρες θα έχει λυθεί το πρόβλημα»

Ο πρώτος τρόπος ενδέχεται να είναι μέσω των έργων στο δίκτυο μεταφοράς του νερού και ο δεύτερος να έχει μολυνθεί ο υδροφόρος ορίζοντας από κτηνοτροφικές μονάδες στις οποίες υπήρχε η σαλμονέλα και έτσι πέρασε τις γεωτρήσεις.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Ρήγα Φεραίου, κ. Νασίκα «στις επόμενες ημέρες θα ολοκληρωθούν οι καθαρισμοί και οι ελέγχοι».


 Τον τρόπο με τον οποίον το μικρόβιο της σαλμονέλας πέρασε στο δίκτυο ύδρευσης του Ριζομύλου και του Στεφανοβικείου αναζητούν οι επιστήμονες του ΕΟΔΥ προκειμένου να διαπιστώσουν πως προσβλήθηκαν από γαστρεντερίτιδα περισσότερα από εκατό άτομα. Ακόμα δεν υπάρχουν απαντήσεις.