ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Πόσες καταγγελίες έγιναν για ακαθάριστα οικόπεδα- Πότε επεμβαίνει ο Δήμος και τι λέει η νέα νομοθεσία

Τσίχλα Κωνσταντίνα
tsichlakonstantina@gmail.com , Facebook Page
Κοινοποίηση
Tweet

Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες και με τον φόβο των πυρκαγιών το θέμα είναι μείζονος σημασίας

Ένα από τα ζητήματα που ταλανίζουν την Πάτρα και τους κατοίκους της αυτή την περίοδο είναι τα ακαθάριστα οικόπεδα αλλά και τα στοιβαγμένα κλαδιά που έχουν ήδη κοπεί και μένουν στοιβαγμένα. 

Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες και με τον φόβο των πυρκαγιών το θέμα είναι μείζονος σημασίας. Οι καταγγελίες είναι πολλές, ωστόσο ο Δήμος Πατρέων, που κάθε χρόνο υπενθυμίζει στους πολίτες- ιδιοκτήτες οικοπέδων το καθαρισμό που πρέπει να κάνουν, κάνει σαφές ότι είναι υπεύθυνος μόνο για τους πράσινους δημοτικούς χώρους.

Ο Δήμος Πατρέων επεμβαίνει μόνο μετά από εισαγγελική παρέμβαση και μέσω της πυροσβεστικής η οποία καλείται πρώτα να κάνει αυτοψία, συνήθως μετά από καταγγελία γειτόνων.

Όπως εξηγεί ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Mιχάλης Αναστασίου, μιλώντας στο thebest.gr, «όταν γίνει επίσημη καταγγελία από έναν πολίτη για ένα ακαθάριστο οικόπεδο, ο Δήμος και συγκεκριμένα η Πολιτική Προστασία, κάνει σύσταση στον ιδιοκτήτη και αφήνει ένα περιθώριο από 2-5 μέρες. Αν δεν συμμορφωθεί, η Πυροσβεστική κάνει αυτοψία, ακολουθεί εισαγγελική παραγγελία γίνεται ο καθαρισμός από τον Δήμο ενώ στον ιδιοκτήτη επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο. Ο ιδιοκτήτης μάλιστα επιφορτίζεται και με τα έξοδα καθαρισμού που τελικά έχει κάνει ο Δήμος».

Να σημειώσουμε ότι πρόστιμα (ακόμα και ποινή φυλάκισης) επιβάλλονται σε περίπτωση που έχει καθαριστεί  το οικόπεδο αλλά δεν έχει δηλωθεί στην αντίστοιχη πλατφόρμα ή αν έχει δηλωθεί ψευδώς ότι έχει καθαριστεί.

Τα πρόστιμα για τα ακαθάριστα οικόπεδα διαφέρουν ανάλογα με το μέρος που βρίσκονται, το μέγεθός τους κ.α. ενώ η νέα νομοθεσία που ζητά από τους ιδιοκτήτες εκτός από τον καθαρισμό να ελέγχουν κι άλλες παραμέτρους σε σχέση με τον κίνδυνο πυρκαγιάς δυσκολεύουν ιδιαίτερα την κατάσταση.

«Πλέον με βάση τον νόμο οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να καλούν μηχανικό και να γίνονται διαδικασίες ώστε η ιδιοκτησία τους να έχει ζώνη πυρασφάλειας, έξοδο διαφυγής σε περίπτωση φωτιάς. Θα πρέπει να ελέγχεται αν η στέγη είναι κατάλληλη να αντέξει πυρκαγιά, όπως και τα κουφώματα. Μόνο για να καλέσει το μηχανικό κάποιος ιδιοκτήτης χρειάζονται 500-1.000 ευρώ. Μετά είναι το κόστος για να φτιάξει όλα αυτά που χρειάζονται. Πρόκειται για μία νομοθεσία που δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Μεταφέρεται η ευθύνη από το κράτος στον πολίτη» λέει ο κ. Αναστασίου.

Τα αιτήματα για τα ακαθάριστα οικόπεδα στην Πάτρα

Τα αιτήματα που έφτασαν στον Δήμο Πατρέων για ακαθάριστα οικόπεδα, από την 1η Μάιου, άγγιξαν τα 340 σε ολόκληρη την Πάτρα ενώ πολλά από αυτά, όπως εξηγεί ο κ. Αναστασίου, έχουν πλέον καθαριστεί από τους ιδιοκτήτες τους. «Η εικόνα αυτή τη στιγμή είναι αρκετά καλή. Μεγάλο πρόβλημα είναι η αδιαφορία για τα κλαδιά που μένουν στο έδαφος μετά τον καθαρισμό. Θα πρέπει οι ιδιοκτήτες να φροντίσουν να τα μεταφέρουν στην Ξερόλακκα» λέει.

Την σημασία της μεταφοράς των κλαδιών επισημαίνει στο thebest.gr ο Βασίλης Νικολόπουλος ο οποίος διαθέτει εταιρεία που αναλαμβάνει καθαρισμούς. «Τα απλά χόρτα εάν έχουν κοπεί με σωστή τεχνική, αν θρυμματιστούν, σαπίζουν. Δεν χρειάζεται να μεταφερθούν. Πολλοί θέλουν να τα αφήσουν με αυτόν τον τρόπο καθώς μετατρέπονται σε βιολογικό λίπασμα. Τα μικρά κλαδιά όμως είναι επικίνδυνα, λειτουργούν χειρότερα απ’ ό,τι πριν κοπούν» λέει χαρακτηριστικά.

Το κόστος για να καθαρίσει κάποιος το οικόπεδο του δεν μπορεί να είναι κάτω από 150 ευρώ ενώ μπορεί να φτάσει πολύ ψηλά. «Είναι κάτι που εξαρτάται από το μέγεθος του οικοπέδου, την κατάσταση στην οποία βρίσκεται κ.λπ. Ο κόσμος ενδιαφέρεται να καθαρίσει και να προστατεύσει την ιδιοκτησία του όμως με την νέα νομοθεσία τα πράγματα είναι δύσκολα. Μεταφέρεται η ευθύνη στον πολίτη. Θα πρέπει να υπάρξει ένας εξ ορθολογισμός όμως, μόνο έτσι θα ενταθεί η καθαριότητα» καταλήγει ο κ. Νικολόπουλος. 

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις