ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Σε υψόμετρο 3.400 μέτρων, επιστήμονες ανακάλυψαν πως η Γη έσπασε ένα τρομακτικό ρεκόρ

Κοινοποίηση
Tweet

Έχει αλλάξει η ατμόσφαιρα από τα τέλη της δεκαετίας του 1950

Σε ένα ομοσπονδιακό ερευνητικό εργαστήριο, που βρίσκεται σε υψόμετρο 3.400 μέτρων, Αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν πως η Γη έσπασε ένα ακόμα αρνητικό Ρεκόρ.

Το Παρατηρητήριο Ατμόσφαιρας, Μάουνα Λόα, της Εθνική Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας, που βρίσκεται στην Χαβάη, είναι υπεύθυνο για την λήψη καθημερινών μετρήσεων της ατμόσφαιρας. Στις 6 Ιουνίου, η NOAA αποκάλυψε στοιχεία πως το διοξείδιο του άνθρακα (CO2), που είναι υπεύθυνο για την άνοδο της θερμοκρασίας, «συσσωρεύεται στην ατμόσφαιρα πιο γρήγορα από ποτέ — επιταχύνοντας την απότομη άνοδο σε επίπεδα πολύ πάνω από κάθε άλλη φορά κατά τη διάρκεια της ανθρώπινης ύπαρξης».

Αυτόν τον Μάιο, τα επίπεδα ατμοσφαιρικού CO2 έφτασαν τα 427 μέρη ανά εκατομμύριο ή ppm, αύξηση σχεδόν 3 ppm από τον περασμένο Μάιο (ετησίως τα επίπεδα CO2 κορυφώνονται τον Μάιο, λόγω των φυσικών παγκόσμιων διακυμάνσεων ). Επιπλέον, ο συνδυασμός των αυξήσεων από το 2022 έχει ως αποτέλεσμα το μεγαλύτερο διετές άλμα CO2 που έχει καταγραφεί.

Το εργαστήριο κρατάει αρχείο, ώστε να έχει μια σαφή εικόνα για το πως έχει αλλάξει η ατμόσφαιρα από τα τέλη της δεκαετίας του 1950. Όμως, στο αρχείο του έχει και παλαιότερα δείγματα, που ελήφθησαν από θύλακες αέρα, στους πυρήνες πάγου στης Ανταρκτικής και τις Γροιλανδίας. Αυτά μας δίνουν δεδομένα για την ατμόσφαιρα και τις αλλαγές, τα τελευταία 150 χρόνια. Τα δεδομένα είναι πολύ σημαντικά και δείχνουν πως το διοξείδιο του άνθρακα της ατμόσφαιρας έχει πλέον εκτοξευτεί.

«Όχι μόνο το CO2 βρίσκεται τώρα στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και εκατομμύρια χρόνια, αλλά αυξάνεται επίσης πιο γρήγορα από ποτέ», δήλωσε ο Ralph Keeling, διευθυντής του προγράμματος Scripps CO2 που διαχειρίζεται το πρόγραμμα παρατήρησης της ατμόσφαιρας, σε μια δήλωση. «Κάθε χρόνο επιτυγχάνει ένα υψηλότερο μέγιστο λόγω της καύσης ορυκτών καυσίμων, η οποία απελευθερώνει ρύπανση με τη μορφή διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Η ρύπανση από ορυκτά καύσιμα απλώς συσσωρεύεται, όπως τα σκουπίδια σε μια χωματερή».

«Την περασμένη χρονιά, βιώσαμε την πιο καυτή χρονιά που έχει καταγραφεί, τις πιο καυτές θερμοκρασίες των ωκεανών που έχουν καταγραφεί και μια φαινομενικά ατελείωτη σειρά από κύματα καύσωνα , ξηρασίες, πλημμύρες, πυρκαγιές και καταιγίδες», δήλωσε ο διαχειριστής της NOAA Rick Spinrad στην ανακοίνωση. Αυτό είναι μέρος μιας έκδηλης τάσης για την Κλιματική Αλλαγή. «Το 2023 ήταν η θερμότερη χρονιά της Γης από τότε που ξεκίνησε η σύγχρονη τήρηση αρχείων γύρω στο 1880 και τα τελευταία 10 συνεχόμενα χρόνια ήταν τα θερμότερα 10 που έχουν καταγραφεί», σημείωσε η NASA.

Οι Επιστήμονες όμως παραμένουν αισιόδοξοι, υποστηρίζοντας πως έχουμε τις ενεργειακές επιλογές, για να περιορίσουμε την κλιματική αλλαγή. Για να γίνει όμως αυτό, θα πρέπει να περιορίσουμε σημαντικά τις εκπομπές CO2 στην ατμόσφαιρα.

 

ΠΗΓΗ

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις