ΣΙΝΕΜΑ

/

Ο "Ιερεμίας Τζόνσον" θεωρείται από τους φαν, η καλύτερη ταινία με ήρωα έναν ορεσίβιο

Μαρτάτος Tάκης
Κοινοποίηση
Tweet

Πρόκειται για ένα γουέστερν φιλμ του 1972 που είχε γυριστεί στη Γιούτα με τον Ρόμπερτ Ρέντφορντ σ' έναν από τους καλύτερους ρόλους της καριέρας του

Όποιος γνωρίζει τα βασικά γύρω από το κορυφαίο κινηματογραφικό είδος του Western, θεωρεί πως οι βασικοί σταρ του είδους είναι ο «γερόλυκος» Clint Eastwood (Όσκαρ σκηνοθεσίας το 1993 για τους «Ασυγχώρητους») και ο αξέχαστος John Wayne, οι ταινίες των οποίων κλασικές πλέον στο συγκεκριμένο είδος άνοιξαν το δρόμο για επόμενες ταινίες και ήρωες όπως το «The Revenant - Η Επιστροφή» του Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιαρίτου που το 2016 χάρισε το Όσκαρ α’ ανδρικού ρόλου στον Λεονάρντο Ντι Κάπριο.

Ωστόσο όπως είδαμε σε μία ενδιαφέρουσα ανάρτηση της Ava Raxa στο startefacts.com, υπάρχουν κι άλλοι εξαιρετικοί ηθοποιοί και φιλμ που αξίζουν περίοπτη θέση στο είδος του γουέστερν.

Ένας απ’ αυτούς δικαιωματικά είναι και ο 87χρονος σήμερα Robert Redford. Ο αγαπητός βετεράνος σταρ έχει πρωταγωνιστήσει με τον Πολ Νιούμαν στο βραβευμένο με 4 Όσκαρ, «Butch Cassidy and the Sundance Kid - Οι Δύο Ληστές» (1969) του Τζορτζ Ρόι Χιλ, στον "Δραπέτη - Tell them Willie Boy is here" του Άμπραχαμ Πολόνσκι το 1969 αλλά και στον «The Electric Horseman – Ο Ηλεκτρικός Καβαλάρης» (1979) του Σίντνει Πόλακ, ταινίες που εκτιμώνται από τους σινεφίλ ειδικά οι "Δύο Ληστές".

Ωστόσο υπάρχει ένα γουέστερν φιλμ, προσωπικό αγαπημένο φιλμ του Redford που είχε γυριστεί στην Γιούτα όπου και ο ίδιος ζει από τις αρχές του ’60, που είχε προβληθεί και στο Φεστιβάλ των Καννών το 1972, που ναι μεν πάντα υπάρχει στα αφιερώματα για τα σημαντικότερα φιλμ των 70ς και των νεότερων γουέστερν, αλλά που γενικά θεωρείται από τα λιγότερο δημοφιλή έργα του Ρέντφορντ.

Κι όμως η συγκεκριμένη ταινία που δεν είναι άλλη από το «Jeremiah Johnson» σε σκηνοθεσία του Σίντνει Πόλακ με 91% rating στο Rotten Tomatoes & 7.6/10 στο IMDb, από τους φαν θεωρείται ως η καλύτερη ταινία με ήρωα έναν ορεσίβιο - Greatest Mountain Man Movie.

Ο Ρέντφορντ αγνώριστος εδώ με πλούσιο μούσι, στα 35 του μόλις χρόνια, υποδύεται έναν βετεράνο πολεμιστή του πολέμου Αμερικής - Μεξικό που αποφασίζει να πάρει τα βουνά και να ζήσει απομονωμένος από τον τότε πολιτισμό στα μέσα του 19ου αιώνα (1850). Θα συνάψει σχέση και οικογένεια με μία Ινδιάνα, ωστόσο σύντομα η ζωή του θα περιπλακεί.

Εξαιρετικό φιλμ με μία από τις καλύτερες και «σιωπηλές» ερμηνείες του Robert Redford με πολλά μηνύματα. Ένα φιλμ που γυρίστηκε με μικρό προϋπολογισμό και σε αντίξοες καιρικές συνθήκες, συχνά με πολύ χιόνι.

Αυτό το ασυνήθιστο Western, βασισμένο σε αληθινά γεγονότα παρουσιάζει τη θρυλική ζωή ενός γενναίου άνδρα που αποφασίζει να ζήσει στα βουνά, στην άγρια φύση.

To σενάριο είχαν υπογράψει οι Edward Anhalt και John Milius.

Το φιλμ όπως έχει γραφτεί, ισορροπεί επιδέξια ανάμεσα στο δράμα και στην ρεαλιστική περιπέτεια με υπαρξιακό υπόβαθρο & μηνύματα για τον σεβασμό των γηγενών, αυτόχθονων Αμερικανών (των Ινδιάνων).

Κι αυτοί ίσως είναι οι λόγοι που η ταινία που έχει χρόνια να παιχθεί στην ελληνική τηλεόραση, κερδίζει τον τίτλο της σημαντικότερης ταινίας που έγινε ποτέ με ήρωα έναν άνθρωπο των βουνών.

Ο «Ιερεμίας Τζόνσον, ο αλύγιστος» μπορεί να συγκριθεί μόνο με το φιλμ με πρωταγωνιστή τον Richard Harris «Man in the Wilderness» (1971) σε σκηνοθεσία Richard C. Sarafian και το φιλμ με τον Leonardo DiCaprio, «The Revenant» με την αξιομνημόνευτη σκηνή της πάλης του Ντι Κάπριο με μία πελώρια αρκούδα.

Μπορείτε να αναζητήσετε να δείτε το «Jeremiah Johnson» σε streaming στο Prime και στην πλατφόρμα Apple TV+

Credit φωτογραφίας: Legion-Media.

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Culture