Είναι γνωστή η εξαιρετικά χρονοβόρος διαδικασία προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ, γεγονός βέβαια που οδήγησε σε σημαντικό βαθμό το κυβερνητικό επιτελείο να αποφασίσει να αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας του
Αλλαγές του ΑΣΕΠ προωθεί άμεσα η κυβέρνηση προκειμένου να επισπεύδονται οι προσλήψεις στο Δημόσιο και ειδικά στο ΕΣΥ.
Οι αλλαγές πάντως σχεδιάζονται αμέσως μετά τη μετακίνηση της Νίκης Κεραμέως από το υπουργείο Εσωτερικών στο υπουργείο Εργασίας, αλλά κυρίως επειδή έχει «μπλοκάρει το ΕΣΥ από τον δυσκίνητο γραφειοκρατικό μηχανισμό και τις καθυστερήσεις στις προσλήψεις.
Στον πάγο οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις στο ΕΣΥ
Ταυτόχρονα προς την κατεύθυνση αυτή συνέβαλε και το γεγονός ότι με τραγικές καθυστερήσεις θα διοριστούν και οι νέοι Διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) αλλά και των Νοσοκομείων, με συνέπεια να έχουν «παγώσει» όλες οι σχεδιαζόμενες αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις στο σύστημα υγείας.
Είναι άλλωστε γνωστή η εξαιρετικά χρονοβόρος διαδικασία προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ, γεγονός βέβαια που οδήγησε σε σημαντικό βαθμό το κυβερνητικό επιτελείο να αποφασίσει να αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας του.
Χαρακτηριστικό είναι ότι υπάρχουν προκηρύξεις για την πρόσληψη νοσηλευτών στα δημόσια νοσοκομεία που είναι σε εξέλιξη πάνω από τρία χρόνια, την ώρα όμως που τα νοσηλευτικά ιδρύματα αναστενάζουν από έλλειψη προσωπικού.
Να υπενθυμιστεί ότι το ιατρικό προσωπικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας δεν προσλαμβάνεται μέσω ΑΣΕΠ, αλλά μέσα από μία διαφορετική διαδικασία από τα γνωστά συμβούλια κρίσεων.
Ενδεικτικό είναι επίσης ότι την ώρα που για να καλυφθούν τα κενά- σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) - απαιτείται η πρόσληψη τουλάχιστον 20.000 εργαζομένων στο ΕΣΥ, οι υγειονομικοί προσλαμβάνονται από το ΑΣΕΠ με το σταγονόμετρο και με καθυστέρηση χρόνων.
Καθυστερήσεις και στους Διοικητές του ΕΣΥ
Πάντως ακόμα και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμως έχει στηλιτεύσει την γραφειοκρατική διαδικασία που ακολουθείται στο ΑΣΕΠ για τις προσλήψεις στο Δημόσιο. Γι’ αυτό άλλωστε και ο νέος υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος παρουσίασε το σχέδιο του για το τις αλλαγές πρέπει να γίνουν ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο δυσκίνητός μηχανισμός του ΑΣΕΠ αποδεικνύεται περίτρανα και στην επιλογή των νέων Διοικητών των Υγειονομικών Περιφερειών αλλά και των νέων διοικητών στα νοσοκομεία. Με τον νόμο Κεραμέως όλα τα στελέχη του ΕΣΥ πρέπει να περνούν μέσα από το ΑΣΕΠ και με γραπτές εξετάσεις, πριν αξιολογηθούν και αναλάβουν θέση. Τα όσα προβλέπονται φέρουν σοβαρές καθυστερήσεις, αφού οι εργαζόμενοι στο ΑΣΕΠ πρέπει να ελέγχουν την κάθε λεπτομέρεια που προκύπτει για τα τυπικά προσόντα των υποψηφίων.
Ενδεικτικό είναι πως μόλις πριν λίγες ημέρες ανακοινώθηκαν οι 15άδες όσων προκρίθηκαν στον γραπτό διαγωνισμό για μία θέση σε Υγειονομική Περιφέρεια, την ώρα όμως που οι γραπτές εξετάσεις είχαν δοθεί στο τέλος Μαρτίου.
Χρειάστηκαν δηλαδή 2,5 μήνες για να δημοσιοποιηθούν οι πρώτοι 15 που πέρασαν τα γραπτά τεστ και διέθεταν τα τυπικά προσόντα, ώστε στη συνέχεια να ακολουθήσουν οι ενστάσεις και να προκύψουν οι επτά επικρατέστεροι.
Για να ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες, θα απαιτηθούν αρκετές εβδομάδες, αφού με βάση τις εκτιμήσεις υψηλόβαθμων στελεχών οι νέοι Διοικητές των ΥΠΕ δεν αναμένεται να διοριστούν πριν το τέλος Ιουλίου.
Όσο για τους Διοικητές των Νοσοκομείων, υπολογίζεται πως για να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός και να λάβουν θέσεις, θα έχει φθάσει Δεκέμβριος…
πηγή ethnos.gr
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr