Η θητεία του Ρούτε ξεκινά στις αρχές του Οκτωβρίου αλλά περίοδος χάριτος δεν υπάρχει
Ένα νέο κεφάλαιο θα ανοίξει για το ΝΑΤΟ με τον Μάρκ Ρούτε στο «τιμόνι» της Ατλαντικής Συμμαχίας.
Ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε εξασφάλισε την υποστήριξη και των 32 συμμάχων του ΝΑΤΟ και θα αναλάβει την ηγεσία της Συμμαχίας σε μια κομβική στιγμή.
Περίοδος χάριτος δεν υπάρχει καθώς ο Μαρκ Ρούτε θα κληθεί να αντιμετωπίσει τις συνέπειες μιας πιθανής επιστροφής του Τραμπ στο τιμόνι των ΗΠΑ, τον Πούτιν στην Ουκρανία και την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη. Με το «καλημέρα» πέντε κορυφαίες προκλήσεις πρόκειται να δοκιμάσουν την ηγεσία του, αναφέρει το Politico.
1.Η πιθανή επιστροφή του Τραμπ στον Λευκό Οίκο
«Πονοκέφαλο» φέρνει στο ΝΑΤΟ το ενδεχόμενο εκλογής του Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ. Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων έχει απειλήσει να μειώσει τη βοήθεια των ΗΠΑ προς την Ουκρανία εάν επανεκλεγεί. Μάλιστα και τέτοια κίνηση θα μπορούσε να εκτροχιάσει και κάθε προοπτική ένταξης της Ουκρανίας στη Συμμαχία.
2.Το σενάριο χειμερινής επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία
Η Ρωσία εντείνει τις επιθέσεις της κατά θερμοηλεκτρικών σταθμών και φραγμάτων στην Ουκρανία, βάζοντας στο στόχαστρο υποδομές που χρειάζονται μήνες, αν όχι χρόνια, για να επισκευαστούν πλήρως. Για να αντιμετωπίσει αυτές τις επιθέσεις, η Ουκρανία θα χρειαστεί περισσότερα συστήματα αεράμυνας. Ωστόσο οι αμερικανικές πολιτικές δυνάμεις «συγκρούονται» στο Κογκρέσο εν όψει των αμερικανικών προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου.
3.Πώς θα πειστούν οι σύμμαχοι να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες
Για πρώτη φορά 23 χώρες ανέβασαν τις αμυντικές τους δαπάνες πάνω από το 2% του ΑΕΠ. Ωστόσο, ότι υπάρχουν ακόμη σχεδόν δέκα χώρες (περίπου το 1/3 της Συμμαχίας δηλαδή) που δεν έχουν πιάσει αυτόν τον στόχο.
4.Πώς θα κερδίσει τους αμφισβητίες του
Οι Ανατολικοευρωπαίοι δεν ήθελαν να δουν τον Ρούτε στη θέση του Στόλτενμπεργκ. Για αυτό και οι χώρες της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ θα επιδιώξουν τώρα να εξασφαλίσουν μεγαλύτερη εκπροσώπηση χαμηλότερα στη νατοϊκή ιεραρχία, στο επίπεδο δηλαδή του αναπληρωτή γενικού γραμματέα (deputy secretary-general DSG) και των βοηθών (assistant secretary-generals ASGs).
5.Τρόποι αντιμετώπισης των «φίλων» του Πούτιν
Ο Μαρκ Ρούτε θα βρεθεί αντιμέτωπος με κόμματα και κυβερνήσεις που δεν βλέπουν θετικά το ΝΑΤΟ ή βλέπουν θετικά τη Ρωσία. Αυτή η κατάσταση διαμορφώνει ένα ιδιαίτερο «κλίμα» εντός της Ε.Ε. σε μια περίοδο που θεωρείται δύσκολη για το μέλλον του πολέμου στην Ουκρανία.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr