DECO

/

Από τα έπιπλα μέχρι το φωτισμό: Όσα καθιστούν μία κουζίνα λειτουργική

Κοινοποίηση
Tweet

Διαβάστε και ενημερωθείτε σχετικά

Η κουζίνα είναι αδιαμφισβήτητα ένας από τους πιο αγαπημένους και πολυσύχναστους χώρους του σπιτιού. Πρόκειται για ένα μέρος που συγκεντρώνει όλη την οικογένεια, που εμπνέει τις καλύτερες συζητήσεις και φυσικά δημιουργεί τα πιο γευστικά πιάτα. Παρόλα αυτά, τίποτα απ’ όλα αυτά δε θα είναι εφικτά, αν δε δοθεί βαρύτητα στη λειτουργική πλευρά αυτού του δωματίου.

Μία καθαρά πρακτική κουζίνα, που εξυπηρετεί κάθε ανάγκη που προκύπτει, είναι το αποτέλεσμα ενός σωστά σχεδιασμένου χώρου, που θα συνδυάζει την εργονομία με την αισθητική. Από τα έπιπλα, μέχρι και το φωτισμό, είναι αρκετές οι παράμετροι που πρέπει να αναλογιστείτε, έτσι ώστε να δημιουργήσετε έναν ευέλικτο, ασφαλή και λειτουργικό χώρο! Ας τις εξετάσουμε όλες μαζί!

1.   Οι επιφάνειες εργασίας  

Κάθε άνθρωπος που χρησιμοποιεί σε τακτική βάση την κουζίνα του, γνωρίζει ότι η ύπαρξη μιας μεγάλης και καθαρής επιφάνειας εργασίας, κρίνεται επιτακτική κι επηρεάζει την εμπειρία μας μέσα σε αυτή. Άλλωστε, αφού η πρακτικότητα κι η άνεση τοποθετούνται στις προτεραιότητες, δε νοείται να μην υπάρχει επαρκής χώρος για την προετοιμασία και την εκτέλεση των μαγειρικών εργασιών.

Οι μεγάλοι πάγκοι κουζίνας ή οι εκτεταμένες νησίδες είναι μερικά πολυλειτουργικά έπιπλα, που μπορούν να εξυπηρετήσουν πολλαπλές ανάγκες. Η μαγειρική καθίσταται περισσότερο απολαυστική όταν μπορεί κανείς να απλώσει τα υλικά του ή να τοποθετήσει τις συσκευές που θα χρειαστεί κατά μήκος αυτής της επιφάνειας. Οι ιταλικές κουζίνες της Gruppo Cucine, αποτελούν λαμπρό παράδειγμα ενός πρακτικού σχεδιασμού, που θα σας βγάζει καθημερινά ασπροπρόσωπους! Αφού ολοκληρώσετε αυτό το βήμα, μπορείτε να αφήσετε τη φαντασία σας ελεύθερη και να τοποθετήσετε μερικά γλαστράκια με φυτά, σαν αυτά που θα βρείτε στο Green Organic, τα οποία θα υπηρετήσουν τέλεια τις επιταγές του φενγκ σούι!

2.   Οι αποθηκευτικοί χώροι

Καθώς θα διερευνάτε όλους εκείνους τους παράγοντες που θα κάνουν την κουζίνα σας πιο λειτουργική, κάθε φορά θα ξεκλειδώνετε και μια καινούργια ανάγκη. Έτσι, η προσθήκη ενός πάγκου ή μιας νησίδας, θα “γεννήσει” με τη σειρά της την επιθυμία για τη δημιουργία νέων αποθηκευτικών χώρων. Κανένας δεν καταφέρνει να λειτουργήσει αποδοτικά μέσα σε ένα ακατάστατο και χαοτικό περιβάλλον, οπότε η οργάνωση κι η τακτοποίηση των αντικειμένων σε συγκεκριμένους χώρους θα αποβεί ζωτικής σημασίας.

Αν τα μαγειρικά σκεύη, οι ηλεκτρικές συσκευές, αλλά και τα τρόφιμα, αποθηκεύονται με οργάνωση, τότε κι εσείς θα διευκολύνεστε κατά την εύρεσή τους. Ίσως ήρθε η στιγμή λοιπόν, να επενδύσετε σε ντουλάπια και συρτάρια, τα οποία θα κρατούν όλα τα αντικείμενά σας σε τάξη. Αν πάλι, επιθυμείτε να τα έχετε σε κοινή θέα, τότε μπορείτε να τοποθετήσετε μερικά ράφια στους ελεύθερους τοίχους της κουζίνας σας, ώστε να έχετε μια ακόμα πιο γρήγορη πρόσβαση σε αυτά!

3.   Ο τεχνητός φωτισμός

Σίγουρα, η σωστή επιλογή των επίπλων και των συσκευών της κουζίνας, είναι από τις πρώτες έρευνες που πραγματοποιεί κανείς, όμως ο φωτισμός αποτελεί ένα εξίσου σημαντικό ζήτημα που δεν πρέπει να παραμεληθεί. Μιλάμε φυσικά για θέματα ευελιξίας και λειτουργικότητας, αφού κάθε δραστηριότητα που πραγματοποιείται σε αυτό το μέρος, απαιτεί ακρίβεια και προσοχή. Ο επαρκής φωτισμός είναι αυτός που θα σας επιτρέψει να κινηθείτε με ασφάλεια κατά την κοπή των λαχανικών σας ή κατά το μέτρημα μιας συγκεκριμένης ποσότητας.

Για αυτό το λόγο, προτιμήστε φωτιστικά οροφής με έντονο φως, που θα καλύπτουν ομοιόμορφα όλο το χώρο και θα φωτίζουν επαρκώς τους πάγκους και τις υπόλοιπες επιφάνειες εργασίας. Ένα επιπλέον πλεονέκτημα που αξίζει να αναφερθεί, είναι η διευκόλυνση κατά τον καθαρισμό της κουζίνας. Όσο μαγειρεύετε, είναι πιθανό να συσσωρευτούν υπολείμματα φαγητού ή σκόνες σε μέρη και γωνίες, που μπορεί να μη γίνονται εμφανή με μια πρώτη ματιά. Από την άλλη, αν προτιμάτε ένα πιο ήρεμο κι ατμοσφαιρικό κλίμα, μπορείτε να κρατήσετε τον έντονο φωτισμό στις πιο λειτουργικές ζώνες του χώρου και να επιλέξετε έναν πιο απαλό φωτισμό για το τραπέζι της κουζίνας, μιας κι εκεί θα απολαμβάνετε τις δημιουργίες σας!

4.   Ο φυσικός φωτισμός

Όσο απαραίτητος κι αν είναι ο τεχνητός φωτισμός μέσα στην κουζίνα, άλλο τόσο σημαντικός είναι κι ο φυσικός. Εξετάζοντας το θέμα από τη σκοπιά της εξοικονόμησης ενέργειας, το μόνο σίγουρο είναι, ότι αυτή η επιλογή εξυπηρετεί σαφώς μια πιο βιώσιμη διαβίωση. Την ίδια στιγμή όμως, ειδικά αν η πηγή του φωτός προέρχεται από κάποιο παράθυρο στο κοντινό περιβάλλον, τότε η παρουσία του θα επιτρέπει όχι μόνο την ελεύθερη διέλευσή του, αλλά θα εξασφαλίζει και τον αερισμό του χώρου.

Παράλληλα, το φυσικό φως, είναι σε θέση να μεταμορφώσει εντελώς τη συνολική εικόνα της κουζίνας σας. Μπορεί να λούσει το χώρο με μια ζεστή, φωτεινή λάμψη που θα αναδεικνύει κάθε γωνιά του δωματίου και να δώσει την ψευδαίσθηση ότι ο χώρος είναι μεγαλύτερος. Όλα αυτά τα στοιχεία, θα προσδώσουν μια αξεπέραστη αίσθηση ευεξίας, ζωντάνιας και θετικής ενέργειας, που θα απογειώσουν τη μαγειρική σας εμπειρία!

Με την προσεκτική επιλογή των επίπλων και τον κατάλληλο φωτισμό, η κουζίνα σας αποκτά έναν απίστευτα λειτουργικό κι αισθητικό χαρακτήρα. Δουλέψτε με γνώμονα αυτούς τους άξονες και δείτε το χώρο σας να μεταμορφώνεται σε μια παραγωγική και φιλόξενη όαση!

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Best View