ΣΙΝΕΜΑ

/

Η βραβευμένη στο 64ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, ταινία "Ο Τελευταίος Ταξιτζής" από 27-6 στα θερινά

Μαρτάτος Tάκης
Κοινοποίηση
Tweet

Η σκηνοθεσία είναι του Στέργιου Πάσχου - Πρωταγωνιστούν ο Κώστας Κορωναίος, η Κλέλια Ανδριολάτου και η Μαρίσσα Tριανταφυλλίδου

Την Πέμπτη 27 Ιουνίου, από την εταιρεία διανομής Weirdwave βγαίνει στα θερινά σινεμά, το φιλμ «Ο Τελευταίος Ταξιτζής» του Στέργιου Πάσχου. Επτά (7) χρόνια μετά την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του, το «Άφτερλωβ» (στην Πάτρα το είχε προβάλλει στο Πάνθεον ο Νίκος Καββαδίας), ο σκηνοθέτης Στέργιος Πάσχος επιστρέφει με ένα ψυχολογικό θρίλερ και ήρωα έναν άνδρα σε κρίση μέσης ηλικίας που βυθίζεται στην ερωτική εμμονή.

Πρωταγωνιστούν o Κώστας Κορωναίος, η γοητευτική Κλέλια Ανδριολάτου που γνώρισε και αγάπησε το κοινό μέσα από τη σειρά του Χριστόφορου Παπακαλιάτη «Μαέστρο», η Μαρίσσα Tριανταφυλλίδου και ο Έκτορας Λιάτσος.

Το φιλμ «Ο Τελευταίος Ταξιτζής» αξίζει να αναφέρουμε πως απέσπασε το Βραβείο Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας στο Διεθνές Διαγωνιστικό του 64ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας από την Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου.

Η ταινία κέρδισε 5 υποψηφιότητες στα Βραβεία ΙΡΙΣ 2024 της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (καλύτερου σεναρίου, α' ανδρικού ρόλου, α' γυναικείου ρόλου, β' γυναικείου και καλύτερης μουσικής).

Η ταινία "Ο Τελευταίος Ταξιτζής" έρχεται λοιπόν στα θερινά σε διανομή της Weirdwave και είναι πολύ πιθανό μέσα στον Ιούλιο το φιλμ να έρθει για προβολή και στην Πάτρα.

Την αφίσα της  ταινίας σχεδίασε ο κομίστας και graphic designer Γιώργος Γούσης (Μαγνητικά Πεδία), που φιλοτέχνησε και ένα ειδικά αφιερωμένο artwork σε κόκκινο και άσπρο.

Την μουσική υπογράφει ο Αλέξανδρος Βούλγαρης (The Boy).

Η ταινία ήταν προγραμματισμένο να κάνει την αθηναϊκή πρεμιέρα της στον θερινό κινηματογράφο «Κάρμεν» την Τρίτη 25/6/2024 (8.30 μ.μ.), παρουσία των συντελεστών οι οποίοι θα συνομιλήσουν με το κοινό.

Η πρεμιέρα πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Midnight Express. Το q&a συντονίζει ο κριτικός κινηματογράφου Άκης Καπράνος.

ΥΠΟΘΕΣΗ

Ο Θωμάς, ένας πενηντάρης κατ’ ανάγκη ταξιτζής, ζει μαζί με τη γυναίκα του, Μαρία, και τον έφηβο γιο του, Τάσο. Έχει σπουδάσει φιλολογία και αγαπάει πολύ τη λογοτεχνία, αλλά ποτέ δεν κατάφερε να ζήσει σύμφωνα με τις προσδοκίες που είχε από τον εαυτό του. Η αυτοκτονία ενός πελάτη φέρνει στην επιφάνεια τα απωθημένα του και τον βυθίζει στην ερωτική εμμονή.

Ο ταξιτζής  ήρωας του Στέργιου Πάσχου (Κώστας Κορωναίος), υποστηρίζει πως δουλεύει νύχτα για να συλλέγει ιστορίες. Δεν θεωρεί εαυτόν «απλώς μεταφορέα», αλλά έναν «διαμορφωτή συνείδησης» που αφουγκράζεται τις ανάγκες του πελάτη. Όταν όμως γνωρίζει μια όμορφη κοπέλα (Κλέλια Ανδριολάτου) που σχετίζεται με τον αυτόχειρα πελάτη του, όλες οι βεβαιότητές του καταρρέουν, και η κατάσταση ξεφεύγει από τον έλεγχό του.

Ο Στέργιος Πάσχος κινείται στην κόψη του ξυραφιού: στις γκρίζες ζώνες που διέπουν τις σχέσεις των ανθρώπων, στις ανεπαίσθητες αποχρώσεις της ανθρώπινης ιδιοσυγκρασίας και ψυχολογίας, στις αντιφάσεις των προθέσεων και της συμπεριφοράς.

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ

«Ξεκινώντας να γράφω τον «Τελευταίο Ταξιτζή», η πρόθεση μου ήταν να φτιάξω μια ταινία με την δομή του αστυνομικού θρίλερ αλλά  με κεντρικό θέμα την υπαρξιακή αναζήτηση του πρωταγωνιστή. Το σκέφτομαι τώρα και γελάω. Αλίμονο αν μια ταινία πήγαινε ακριβώς όπως την σχεδίαζε κάποιος στο μυαλό του· μάλλον θα ήταν μια πολύ βαρετή ταινία. Κοιτάζοντας την ταινία τελειωμένη νιώθω πως τελικά φτιάξαμε μια πικρή μαύρη κωμωδία με στοιχεία θρίλερ για έναν άνθρωπο που παλεύει άτσαλα με το εσωτερικό του κενό και προκαλεί έτσι τον χαμό γύρω του. Ξέρω πως ο ήρωας αυτός μπορεί να ενοχλήσει αρκετά γιατί είναι κομμάτι μιας εποχής που τελειώνει αλλά και γιατί ζούμε σε μια εποχή που κρίνει χωρίς καμία διάθεση να καταλάβει.  

Πιστεύοντας όμως σε ένα σινεμά που εξερευνά και αποφεύγει να κουνήσει το δάχτυλο ή να  βγάλει εύκολα συμπεράσματα, προσπάθησα να δω  τον Θωμά και  τους υπόλοιπους χαρακτήρες της ταινίας, ως αυτό που είναι και να μην τους τοποθετήσω βολικά κάτω από κάποια ταμπέλα. Τα συμπεράσματα δικά σας».

Στην ταινία «Ο τελευταίος ταξιτζής» (Ελλάδα,  2023,  διάρκεια 114 λεπτά) ο Στέργιος Πάσχος υπογράφει & το σενάριο.

Παίζουν και οι Γιώργος Ζιάκας, Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης.

Συμμετέχουν και οι:

Λένα Μποζάκη, Μαρία Κυρώζη, Δανάη Νίλσεν, Φραγκίσκος Ξυδιανός και ο Τάκης Βαμβακίδης.

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Culture