ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

«Phantom Phriday» στην Ανδραβίδα για τους λάτρεις των θρυλικών F-4

Κοινοποίηση
Tweet

Ο θρύλος της ΠΑ

Μπορεί η μεγάλη εκδήλωση για την επέτειο των 50 χρόνων υπηρεσίας των Phantom F-4 να αναβλήθηκε, ωστόσο στις 5 Ιουλίου στήνεται μία μεγάλη γιορτή για το εμβληματικό αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας στην 117 Πτέρυγα Μάχης.

Όπως έκανε γνωστό το ΓΕΑ με ανακοίνωσή του, το πλαίσιο ενίσχυσης της αλληλεπίδρασης με το κοινό και τους φίλους της Πολεμικής Αεροπορίας, προγραμματίζεται την Παρασκευή 05 Ιουλίου, η εκδήλωση «Phantom Phriday», στις εγκαταστάσεις της 338 Μοίρας Δίωξης Βομβαρδισμού «ΑΡΗΣ», της 117 Πτέρυγας Μάχης, στην Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας.

 Στο πλαίσιο ενίσχυσης της αλληλεπίδρασης με το κοινό και τους φίλους της ΠΑ, προγραμματίζεται την ίδια ημέρα, την Παρασκευή 05 Ιουλίου 2024, η εκδήλωση «Phantom Phriday», στις εγκαταστάσεις της 338 Μοίρας Δίωξης Βομβαρδισμού, της 117 Πτέρυγας Μάχης, στην Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας.

 Ο θρύλος της ΠΑ
Ήταν το μακρινό 1996 όταν η Αμερικανική Πολεμική Αεροπορία (USAF) αποφάσιζε να αποσύρει το μαχητικό Phantom F-4 από τους κόλπους της και να δώσει μεγαλύτερο χώρο στα F-16, τα F-15 και τα F-18.


Χαρακτηριστικό τους είναι οι θορυβώδεις κινητήρες και η κάπνα που αφήνουν (εξού και το παρατσούκλι καρβουνιάρης) ενώ καταπίνουν τα γαλόνια του αεροπορικού καυσίμου αχόρταγα.

 Το πρώτο Phantom F-4 προσγειώθηκε στην Ελλάδα το 1974 κι επί δεκαετίες παρέμεινε το σταθερό όπλο επιβουλής της εθνικής μας κυριαρχίας. Παρά το γεγονός ότι είναι αεροσκάφος δεύτερης γενιάς, 36 Ελληνικά Phantom έχουν εκσυγχρονιστεί με σύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα (πρόγραμμα Peace Icarus 2000) με αποτέλεσμα να έχει παραταθεί το όριο της επιχειρησιακής τους ζωής, με 33 από αυτά να παραμένουν έως σήμερα εν υπηρεσία.

Τα πρώτα έξι F-4E Phantom προσγειώθηκαν στην 117 ΠΜ την Παρασκευή 5 Απριλίου 1974. Το πρώτο που προσγειώθηκε ήταν αυτό με αύξοντα αριθμό της USAF 72-01500. Το 1977 η ΠΑ παράγγειλε επιπλέον 18 αεροσκάφη F-4E και 6 αναγνωριστικά αεροσκάφη RF-4E αναβαθμίζοντας την ποιότητα καθώς και τον στόλο των φωτοαναγνωριστικών αεροσκαφών που διέθετε μέχρι τότε.

Το 1990 στο πλαίσιο μείωσης των αμυντικών δαπανών, η USAF προχώρησε σε μείωση του στόλου των αεροσκαφών της και έτσι παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα, 28 αεροσκάφη F-4E της εθνοφρουράς της Ιντιάνα με την ονομασία Southeastern Regional Agreement (SRA). Tα αεροσκάφη αυτά είχαν αναβαθμιστεί πρόσφατα και διέθεταν το προηγμένο σύστημα βομβαρδισμού και ναυτιλίας Navigation & Weapons Delivery System (NWDS) καθιστώντας τα σχεδόν εφάμιλλα, σε δυνατότητες προσβολής επίγειων στόχων, με αεροσκάφη τρίτης γενιάς. Τα αεροσκάφη αυτά εντάχθηκαν στην 338 Μοίρα.

Τα F-4E Phantom επιχειρούν από την 117 Πτέρυγα Μάχης/Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας και εξοπλίζουν την 338 Μοίρα «ΑΡΗΣ».

Όποιος να επισκεφθεί την 117 Πτέρυγα Μάχης, θα πρέπει να έχει συμπληρώσει την αίτηση εγγραφής.

ΠΗΓΗ enikos.gr

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις