ART

/

Στο Ertflix το ιστορικό ντοκιμαντέρ για το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία, αφηγητής ο Παύλος Τσίμας

Κοινοποίηση
Tweet

Με μαρτυρίες και επιστημονικές εισηγήσεις σε συνάρτηση με την εξέλιξη της πόλης της Αθήνας

Πολύ πρόσφατα, το εμβληματικό ξενοδοχείο και «κόσμημα» της πρωτεύουσας Μεγάλη Βρετανία γιόρτασε τα 150 χρόνια του με εντυπωσιακή διαδραστική έκθεση.

Τώρα, προβάλλεται στο Ertflix,  σε σκηνοθεσία Θοδωρή Παπαδουλάκη και παραγωγή Indigo View, το νέο ελληνικό ντοκιμαντέρ για την πορεία του, από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα. Η ιστορία του διερευνάται σε συνάρτηση με την συνεχώς εξελισσόμενη Αθήνα.

 Ο Παύλος Τσίμας έχει αναλάβει την αφήγηση και την αρχισυνταξία του ντοκιμαντέρ, ενώ το σενάριο υπογράφει η Νατάσα Σέγκου και τη μουσική ο Μίνως Μάτσας.

Παράλληλα, το φιλμ «150 Χρόνια Μεγάλη Βρετανία» καταγράφει τις μαρτυρίες ανθρώπων που συνδέονται με το ξενοδοχείο, όπως ο ιστορικός Άγγελος Φ. Βλάχος, συγγραφέας του «Μεγάλη Βρετανία: Ένα ξενοδοχείο-σύμβολο», ο δημοσιογράφος Νίκος Βατόπουλος, ο καθηγητής Οικονομικής και Κοινωνικής Ιστορίας του ΕΚΠΑ Κώστας Κωστής και η Πρόεδρος του Δ.Σ. της Εταιρείας Ελληνικών Ξενοδοχείων ΛΑΜΨΑ Α.Ε. Χλόη Λασκαρίδη.

Η παραμυθένια διαδρομή ξεκινάει με πρωταγωνιστή τον Ευστάθιο Λάμψα, ο οποίος το 1878 επιστρέφει στην Αθήνα από το Παρίσι, όπου είχε μεταβεί με την βοήθεια των ανακτόρων για να τελειοποιηθεί στην τέχνη της μαγειρικής. Εργάστηκε στο παρισινό «Maison Doree» και ως «maitre d' hotel» στο σπίτι του μεγαλοτραπεζίτη Οπενχάιμ. Στην Αθήνα θα φέρει και τη Γαλλίδα σύζυγο του Παλμύρα Παλφρουά.

O Οπενχάιμ αλλά και ο βαθύπλουτος Έλληνας του Λονδίνου Παύλος Σκυλίτσης, θείος της Έλενας Βενιζέλου, εκτιμώντας τις ικανότητες του Λάμψα θα τον ενισχύσουν λίγα χρόνια αργότερα με ένα υπέρογκο δάνειο ύψους 800.000 δραχμών. Το 1879 ο 29χρονος Λάμψας γνωρίζεται με τον Σάββα Κέντρο, ιδιοκτήτη ενός μικρού ξενοδοχείου στην περιοχή της Πλατείας Συντάγματος, της «Μεγάλης Βρετανίας». Ο Κέντρος ενθουσιάζεται από την προσωπικότητα του Λάμψα και τις πρωτοποριακές του παριζιάνικες ιδέες. Συνεταιρίζονται, αποκτούν την κυριότητα του κτιρίου, έναντι 600.000 δραχμών ώστε οι χώροι του ξενοδοχείου ανακαινίζονται, με νέες επιβλητικές σάλες υποδοχής και με πλήρη ανακατασκευή των δωματίων, καθώς και ανακαίνιση του εξοπλισμού. Λόγω του ότι η σύζυγος του Λάμψα είναι Γαλλίδα επιλέγεται το όνομα Grande Bretagne.

Η μεγάλη πελατεία της εποχής είναι Άγγλοι που επισκέπτονται την Αίγυπτο, το Σουέζ και την Ινδία και κάνουν μια στάση στην Αθήνα για να γνωρίσουν τον Αρχαίο Ελληνικό Πολιτισμό. Το 1888 ο Κέντρος πεθαίνει και ο Λάμψας αποκτά από τη χήρα του, έναντι 300.000 δραχμών το μερίδιο της στο ξενοδοχείο. Την ίδια χρονιά το ξενοδοχείο ήταν από τα πρώτα κτίρια της Αθήνας που ηλεκτροδοτήθηκαν. Με την οργάνωση πολυτελους εστιατορίου καθιερώνονται τα περίφημα χορευτικά δείπνα -diners dansants-με ζωντανή ορχήστρα. Στους Πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896 θα καταλύσουν στη Μεγάλη Βρεταννία όλες οι ξένες αντιπροσωπείες και ο Πιέρ ντε Κουμπερτέν.

Τη διεύθυνση του ξενοδοχείου αναλαμβάνει το 1910 ο γαμπρός του Λάμψα, ο κοσμοπολίτης δημοσιογράφος Θεόδωρος Πετρακόπουλος. Το 1919 συστήνεται η «Α.Ε. Ελληνικών Ξενοδοχείων» και αργότερα προστίθεται και το επίθετο «Λάμψα». Παρά τις κατά καιρούς αντιξοότητες,το ξενοδοχείο αναπτύσσεται συνεχώς. Το 1927 γίνεται η πρώτη επέκταση με πρόσοψη στη Βουκουρεστίου και το 1930 το επεκτείνεται στην οδό Πανεπιστημίου. Τον Οκτώβριο του 1940 γίνεται η έδρα της κυβέρνησης, του βασιλέως, του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας και των Συμμαχικών (Βρετανικών) Δυνάμεων. Οι Γερμανοί τον Απρίλιο του 1941 επιτάσσουν το ξενοδοχείο, όπου εγκαθίσταται το αρχηγείο της Βέρμαχτ. Από την περίοδο 1940-1945 οι ζημιές στο ξενοδοχείο ήταν πολύ σοβαρές αλλά όχι ανεπανόρθωτες. Η «Μεγάλη Βρετανία» αμέσως μετά αποκτάει τη μορφή που έχει σήμερα με 446 δωμάτια, μεγάλες αίθουσες και γίνεται ένα από τα σημαντικότερα ξενοδοχεία της Ευρώπης.

Ειδήσεις Τώρα

Zimmermann: Το αυστραλέζικο label- πειρασμός εμπνέει για ονειρεμένες εμφανίσεις σε καλοκαιρινούς γάμους

5-6/7 «ανοίγει» η Επίδαυρος, ο Ρώσος Τιμοφέι Κουλιάμπιν σκηνοθετεί μια Ιφιγένεια ποιητικής καινοτομίας

Το ιστορικό "τετράγωνο" των κτηρίων της Αγίου Νικολάου στην Πάτρα

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Best View