ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Κωνσταντίνος Πανταζής: Ο πατρινός που κάνει σπίτια σαν... καρτ ποστάλ μιλάει στο thebest! Το δίδυμο που έφτιαξε την αρχιτεκτονική σχολή της Μασσαλίας

Photo by Pinelopi Massouri

Τσίχλα Κωνσταντίνα
tsichlakonstantina@gmail.com , Facebook Page
Κοινοποίηση
Tweet

Μία έκθεση με τίτλο “Postcards” που λαμβάνει χώρα στην καρδιά του Παρισιού

Την σύνδεση που υπάρχει μεταξύ των έργων τους σε εσωτερικούς χώρους με τοπία αναδεικνύουν δύο Έλληνες αρχιτέκτονες μέσα από μία έκθεση με τίτλο “Postcards” που λαμβάνει χώρα στην καρδιά του Παρισιού.

Ο πατρινός Κωνσταντίνος Πανταζής που μαζί με την Μαριάννα Ρέντζου ίδρυσε τους Point Superman, μιλάει στο thebest.gr για το πώς προέκυψε η έκθεση αλλά και για την εμπειρία που είχε το «δίδυμο» στην Μασσαλία, εκεί όπου πριν από 6-7 χρόνια ανέλαβε μετά από διαγωνισμό να φτιάξει το κτίριο της Αρχιτεκτονικής Σχολής της πόλης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάμεσα στις πολλές διακρίσεις που έχουν κατακτήσει οι δύο αρχιτέκτονες υπάρχει κι εκείνη από το περιοδικό «Monocle», πριν από λίγο καιρό, που κατατάσσει το αρχιτεκτονικό τους γραφείο στα καλύτερα του κόσμου για έργα κατοικίας. Πλέον θέλουν το βιβλίο Postcards που έφτιαξαν για το Παρίσι, να εκδοθεί και στην Ελλάδα.

Αυτό το διάστημα φιλοξενείται στο Παρίσι μία έκθεσή σας. Πώς είναι αυτή η εμπειρία;

Είναι μία όμορφη εμπειρία, σουρεαλιστική θα έλεγα καθώς το κτίριο όπου φιλοξενείται η έκθεση βρίσκεται μπροστά από τον Πύργο του Άιφελ. Η έκθεση θα φιλοξενηθεί εκεί μέχρι το Νοέμβριο και είναι πολύ τιμητικό που αποφασίστηκε να υπάρχει κατά την περίοδο των ολυμπιακών αγώνων όπου το Παρίσι θα υποδεχθεί έναν πολύ μεγάλο αριθμό επισκεπτών που θα έχουν την δυνατότητα να την παρακολουθήσουν.  

Όταν μας προτάθηκε η έκθεση, δύο Γάλλοι ήρθαν στην Ελλάδα και τους ξεναγήσαμε σε όλα μας τα έργα ενώ στη συνέχεια στο Παρίσι έγινε μία παρουσίαση και πραγματικά ήταν ιδιαίτερα συναρπαστικό.

Πώς προέκυψε αυτή η έκθεση;

Αυτή η έκθεση προέκυψε καθώς υπάρχει μία σχέση, μία σύνδεση ανάμεσα στα έργα μας και διάφορα μέρη του κόσμου. Τα έργα μας πολλές φορές τα χαρακτηρίζουμε ως «μικρόκοσμο» καθώς μοιάζουν με εξωτερικούς χώρους. Το εσωτερικό ενός σπιτιού για παράδειγμα συνδέεται με τοπία.

Μπορεί στον ίδιο χώρο, στην ίδια κατοικία να υπάρχει ένα κομμάτι της Ιαπωνίας, ένα άλλο που θυμίζει Κυκλάδες και ένα άλλο που θυμίζει Λος Άντζελες. Φέρνουμε λοιπόν στα έργα μας διαφορετικές ατμόσφαιρες. Στην έκθεση βλέπουμε από την μία έργα μας σε εσωτερικούς χώρους και από την άλλη καρτ ποστάλ από μέρη που έχουμε ή δεν έχουμε επισκεφθεί.

Με την Γαλλία έχετε κι άλλους δεσμούς καθώς φτιάξατε το κτίριο της Αρχιτεκτονικής σχολής στην Μασσαλία.

Πράγματι. Ξεκινήσαμε μετά από διαγωνισμό, πριν από 7 χρόνια. Τώρα η σχολή συμπληρώνει ένα χρόνο λειτουργίας. Είναι όνειρο για κάθε αρχιτέκτονα να φτιάξει ένα τέτοιο κτίριο. Είναι “dream project”. Πριν λίγες μέρες βρεθήκαμε εκεί καθώς συμμετείχαμε στην αξιολόγηση των διπλωματικών εργασιών των φοιτητών. Ήταν συναρπαστικό.

Ποιοι είναι οι Point Supreme

Oι Point Superman ιδρύθηκαν από τη Μαριάννα Ρέντζου και τον Κωνσταντίνο Πανταζή στο Ρότερνταμ το 2008 αφού έζησαν και εργάστηκαν στο Τόκυο, την Αθήνα, το Λονδίνο και το Ρότερνταμ. Έχουν κερδίσει πολλά 1α βραβεία σε διεθνείς αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς όπως για ένα κτίριο Κοινωνικής Κατοικίας στο Τρόντχαϊμ, Την προβλήτα στο Φάληρο, ένα στεγασμένο δημόσιο χώρο στο Τελ Αβίβ, ένα πυροσβεστικό σταθμό στο Βέλγιο, ένα Κέντρο Καλλιτεχνών στο Βέλγιο και τη νέα σχολή Αρχιτεκτονικής στο Μασσαλία.  

Δημοσιεύουν τακτικά προτάσεις για τη βελτίωση της ζωής στην Αθήνα. Η δουλειά τους έχει εκτεθεί μεταξύ άλλων στη Μπιενάλε της Βενετίας και του Σικάγο και στην Τριενάλε της Λισαβόνας και έχει δημοσιευθεί σε τρία βιβλία: «Athens Projects», (Graham Foundation, 2015), «Radical Reality» (Divisare, 2017) και πρόσφατα ένα ολόκληρο τεύχος αφιέρωμα του Ιαπωνικού περιοδικού a+u (2023). Διδάσκουν σε γνωστές σχολές αρχιτεκτονικής όπως το Πανεπιστήμιο Columbia στη Νέα Υόρκη και το EPFL στη Λωζάνη.

 

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις