ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Πώς εξηγούνται οι υψηλές θερμοκρασίες- Η μέση θερμοκρασία του Ιουνίου σε κάθε περιοχή και οι αποκλίσεις

Τσίχλα Κωνσταντίνα
tsichlakonstantina@gmail.com , Facebook Page
Κοινοποίηση
Tweet

«Καλοκαίρι με έντονο άρωμα κλιματικής αλλαγής»

Θερμοκρασίες  πιο υψηλές από την μέση τιμή καταγράφηκαν για τον μήνα Ιούνιο, στην Πάτρα.

Ο πρώτος μήνας του καλοκαιριού θύμιζε καμίνι ενώ τα Προσφυγικά είχαν την μεγαλύτερη αύξηση της θερμοκρασίας.

Όπως εξηγεί μιλώντας στο thebest.gr o Νικόλας Σερέτης, M.Sc. γεωλόγος-προγνώστης καιρού, «βιώνουμε ήδη μια χρονιά με την μέση θερμοκρασία να βρίσκεται μονίμως κάθε μήνα σε τιμές ανώτερες των κλιματικών επιπέδων στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Και η Πάτρα φυσικά, δεν έχει ξεφύγει από τον γενικό κανόνα, με το πυκνό δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών που έχει εγκατασταθεί από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και το οποίο είναι αναγνωρισμένο σε διεθνές επίπεδο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετεωρολογίας να αποτυπώνει την παραπάνω κατάσταση.

 

Στον πίνακα αποτυπώνεται η απόκλιση που υπάρχει από την μέση θερμοκρασία του Ιουνίου στην ευρύτερη περιοχή της Πάτρας (κέντρο και προάστια).

‘Όπως εξηγεί ο κ. Σερέτης, «οι συγκεκριμένες μέσες τιμές παραπέμπουν σε Αύγουστο, καθιστώντας τον φετινό Ιούνιο, έναν ιστορικά θερμό μήνα για την περιοχή και θερμότερο εδώ και αρκετές δεκαετίες».

Οι αιτίες για τις υψηλές θερμοκρασίες

Σύμφωνα με τον κ. Σερέτη, «αίτιο για την συγκεκριμένη εξέλιξη, ένα παγιωμένο τις τελευταίες εβδομάδες, μοτίβο στην ατμοσφαιρική κυκλοφορία άνωθεν της Ευρώπης, το οποίο ευνοεί την συνεχή ροή θερμών αερίων μαζών στο ανατολικό τμήμα της και την επικράτηση ιδιαίτερα ψυχρών για την εποχή συνθηκών στα δυτικά και βόρεια αυτής.

Αυτή η κατάσταση εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο μίας νέας πραγματικότητας που υπάρχει ολοένα και μεγαλύτερη τάση να εδραιώνεται με την πάροδο των ετών, με το κλίμα να γίνεται ολοένα και θερμότερο και με τις περιόδους που παρουσιάζονται θετικές αποκλίσεις της θερμοκρασίας από την μέση κλιματική τιμή τους να γίνονται και πιο συχνές και πιο διαρκείς. Βασικό αίτιο η κλιματική αλλαγή, η οποία μας κάνει να ξεχνάμε πλέον τα συνηθισμένα στο πεδίο των καιρικών συνθηκών, οδηγώντας μας σε αχαρτογράφητα νερά.

Τώρα, όσον αφορά τις υψηλές θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών στην πόλη, τις υψηλότερες για το φετινό καλοκαίρι έως τώρα, σημαντικό ρόλο διαδραμάτισαν σε αυτές οι τοπικές μικροκλιματικές συνθήκες της περιοχής, οι οποίες οφείλονται στο ιδιαίτερο έντονο ανάγλυφο που αυτή παρουσιάζει. Το γεγονός ότι σημειώθηκαν σε περιοχές που βρίσκονται νότια και ανατολικά του κέντρου οφείλεται στην επικράτηση βορειοανατολικών ανέμων, οι οποίοι κατέρχονται ως θερμοί και ξηροί από το Παναχαϊκό όρος, θερμαίνοντας παραπάνω τις περιοχές που παρουσιάζουν τον εν λόγω προσανατολισμό. Αντίθετα σε περιοχές στις οποίες οι εν λόγω άνεμοι παρουσιάζουν θαλάσσια προέλευση (π.χ. Ρίο, Παραλία και γενικά στο μεγαλύτερο τμήμα της παραλιακής ζώνης) οι μέγιστες διαμορφώθηκαν σε σχετικά χαμηλότερα επίπεδα.

Επομένως, ναι η κλιματική αλλαγή βάζει για τα καλά πλέον την σφραγίδα της σε οτιδήποτε ζούμε στο κομμάτι του καιρού (εμμονικές συμπεριφορές, εκτός εποχής καιρικά φαινόμενα κ.α.) και από εκεί και έπειτα ο προσανατολισμός και το ανάγλυφο που διαθέτει κάθε περιοχή σε σχέση με τον εκάστοτε επικρατών άνεμο διαμορφώνει τα λεγόμενα μικροκλίματα, τα οποία πολλές φορές φέρνουν μεγάλες διαφοροποιήσεις όσον αφορά την διαμόρφωση των κατά τόπους μετεωρολογικών παραμέτρων».

Ο καιρός τις επόμενες μέρες

Πέμπτη & Παρασκευή: Μέγιστες 33-34°C

Σάββατο 29/6 - Δευτέρα 1/7: Άνοδος εκ νέου στους 37-39°C

Τρίτη 2/7 έως τέλη εβδομάδας: 32-35°C

Ενδείξεις για εκ νέου άνοδο την δεύτερη εβδομάδα του Ιουλίου

Φαίνεται να διατηρούνται αυτά τα μικρά σκαμπανεβάσματα στον υδράργυρο με τις τιμές να βρίσκονται εκ νέου σε μόνιμη βάση πάνω από τις κλιματικές τουλάχιστον και για το 1ο μισό του Ιουλίου.

 

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις