ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

H κοινή εμφάνιση Καραμανλή- Σαμαρά αναστατώνει τη ΝΔ

Κοινοποίηση
Tweet

Τι θα πουν- Πόσοι και ποιοι θα παραστούν

Η σημερινή εκδήλωση για το βιβλίο του Μανώλη Κοττάκη “Οι απόρρητοι φάκελοι Καραμανλή” αναδεικνύεται σε μείζον εσωκομματικό γεγονός για τη Νέα Δημοκρατία, καθώς θα μιλήσουν σε αυτή οι Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς.

Η κοινή εμφάνιση και πολιτική παρέμβαση των δύο πρώην πρωθυπουργών πραγματοποιείται λιγότερο από ένα μήνα μετά τις ευρωεκλογές, στις οποίες η ΝΔ ήρθε μεν πρώτη, έλαβε όμως 28%. Και ενώ εν τω μεταξύ στη γαλάζια ΚΟ βγήκαν τα “δεξιά μαχαίρια”, με βουλευτές να ζητούν “επιστροφή στις ρίζες” της ΝΔ και να ασκούν σφοδρή κριτική σε κυβερνητικές συμπεριφορές και πολιτικές επιλογές.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν αναμένεται να παραστεί στην εκδήλωση, σύμφωνα τουλάχιστον με το μέχρι στιγμής πρόγραμμα. Η αμηχανία δε του Μαξίμου είναι εμφανής, παρότι δημοσίως η γραμμή είναι πως οι δύο πρώην πρωθυπουργοί και πρώην πρόεδροι της ΝΔ έχουν τις δικές τους απόψεις οι οποίες είναι σεβαστές.

Είναι ενδεικτικό πάντως ότι ορίστηκε για σήμερα το απόγευμα Ολομέλεια της Βουλής, γεγονός ασυνήθιστο το οποίο ερμηνεύθηκε ως μία προσπάθεια να ανακοπεί η συμμετοχή βουλευτών της ΝΔ στην εκδήλωση. Η ομιλία του πρωθυπουργού στον Economist πάντως προγραμματίζεται για αύριο Τρίτη, γεγονός που “απελευθερώνει” υπουργούς που θα ήθελαν να πάνε στο Πολεμικό Μουσείο απόψε.
Αναμένεται παρέλαση γαλάζιων στελεχών
Πρώτος και καλύτερος έχει δηλώσει ότι θα πάει ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, σχολιάζοντας μάλιστα ότι θα… πλήρωνε και εισιτήριο για να ακούσει Καραμανλή- Σαμαρά. Έχει επίσης δηλώσει ότι θα παραστεί στην εκδήλωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ο οποίος προφανώς θα εκπροσωπήσει το Μαξίμου.

Συνολικά φέρονται να έχουν εκδηλώσει πρόθεση να παραστούν στην εκδήλωση 50 βουλευτές της ΝΔ. Μεταξύ αυτών η Ντόρα Μπακογιάννη. Αλλά και ο Νικήτας Κακλαμάνης που έσυρε το χορό της εσωκομματικής κριτικής μετά τις ευρωεκλογές, καθώς και πολλοί ακόμη εκ των βουλευτών που πήραν το λόγο στη “θερμή” ΚΟ της περασμένης Τετάρτης.

Αναμένεται επίσης να δώσουν το παρόν στο Πολεμικό Μουσείο ο ευρωβουλευτής Βαγγέλης Μεϊμαράκης, οι σχέσεις του οποίου με το Μαξίμου φέρονται να έχουν διαρραγεί με αφορμή τη μη εκλογή του στην αντιπροεδρία του ΕΛΚ, ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ Γιάννης Πλακιωτάκης, ο πρώην Επίτροπος Σταύρος Δήμας. Ιδίως δε από τη σαμαρική πλευρά φέρεται να έχει γίνει κινητοποίηση ώστε να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή παρουσία και στελεχών, αλλά και απλών ψηφοφόρων.
Τι θα πουν Καραμανλής- Σαμαράς
Πολιτικό γεγονός όμως δεν θα αποτελέσει μόνο το πόσοι και ποιοι θα πάνε στην εκδήλωση, αλλά κυρίως τι θα πουν Καραμανλής- Σαμαράς.

Ο κ. Καραμανλής αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να εστιάσει κυρίως στα εθνικά και ευρωπαϊκά θέματα. Επομένως οι όποιες αναφορές του θα είναι έμμεσες. Ο πρώην πρωθυπουργός αναμένεται ειδικότερα να επαναλάβει την άποψη ότι η ατζέντα της Τουρκίας δεν αλλάζει παρά τις καιροσκοπικές αλλαγές στη συμπεριφορά της.

Αλλά και να απευθύνει προειδοποίηση ότι στη Χάγη δεν μπορεί να τεθούν θέματα κυριαρχίας, όπως πχ εάν τα νησιά έχουν ή όχι υφαλοκρηπίδα και θέμα στρατιωτικοποίησης τους. Αναμένεται επίσης να διαμηνύσει σε Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία ότι ο δρόμος προς την ΕΕ περνά από την Ελλάδα.

Ο κ. Καραμανλής αναμένεται επίσης να αναφερθεί στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και την άνοδο της Ακροδεξιάς στην ΕΕ συνολικά και ειδικά στη Γαλλία και τη Γερμανία, καθώς και στο αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών χθες στη Γαλλία όπου το κόμμα της Μαρί Λεπέν ήρθε πρώτο.

Η άποψη του πρώην πρωθυπουργού είναι ότι δεν έγιναν ξαφνικά ακροδεξιοί οι Ευρωπαίοι ψηφοφόροι, αλλά ότι οι ίδιοι άνθρωποι που ψήφιζαν κεντροδεξιά και σοσιαλδημοκρατικά κόμματα έχουν απογοητευτεί από τα εθνικά και ευρωπαϊκά πολιτικά “συστήματα”. Και εκεί αναμένεται να χτυπήσει καμπανάκι και για τη ΝΔ.
Πιο “επιθετική” αναμένεται να είναι σύμφωνα με πληροφορίες η παρέμβαση Σαμαρά. Ο Μεσσήνιος πολιτικός θα μιλήσει πρώτος και φέρεται να έχει ετοιμάσει μία σκληρή ομιλία εφ όλης της ύλης και με σαφείς αιχμές και προσωπικά κατά του πρωθυπουργού.

Ο κ. Σαμαράς έχει στο παρελθόν πολλάκις εκφράσει την έντονη διαφωνία του με τον ελληνοτουρκικό διάλογο (“Με πειρατές δε συνομιλεί κανείς”, έχει δηλώσει) και ανησυχία για “Πρέσπες του Αιγαίου”. Έχει επίσης καταγγείλει διολίσθηση της ΝΔ στο “δικαιωματισμό” και τη “woke culture”, καθώς εξάλλου δεν ψήφισε το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και αναμενόμενα θα υποστηρίξει ότι το θέμα αυτό κόστισε εκλογικά στη ΝΔ.

Η άποψη του κ.Σαμαρά είναι άλλωστε πως όταν όλη η Ευρώπη (και όπως φαίνεται και οι ΗΠΑ) πάνε δεξιά, δεν μπορεί η ΝΔ να επιμένει στη διεύρυνση μόνο προς το κέντρο. Αυτή τη φορά φαίνεται όμως ότι η κριτική του θα επεκταθεί και στο πεδίο της οικονομικής πολιτικής.

Ο κ. Σαμαράς φαίνεται μάλιστα να επιδιώκει αντίδραση του Μαξίμου, το οποίο πάντως μέχρι στιγμής τον αντιμετωπίζει όπως αντιμετώπιζε κάποτε ως πρόεδρος της ΝΔ ο Κώστας Καραμανλής τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη: Ως ένα πρώην πρωθυπουργό που μπορεί να κινείται πέρα από τις κομματικές γραμμές.
Και στο βάθος η Προεδρία της Δημοκρατίας
Σημειωτέον ότι μετά το 28% στις ευρωεκλογές ακούγονται όλο και πιο δυνατά όλο και περισσότερες φωνές εντός της ΝΔ που λένε “όχι” σε δεύτερη θητεία της Κατερίνας Σακελλαρόπουλου και ζητούν έναν Πρόεδρο της Δημοκρατίας πολιτικό πρόσωπο από τα “σπλάχνα” της ΝΔ. Οι βουλευτές που εκφράζουν αντίστοιχες απόψεις αναφέρονται φυσικά εμμέσως ή και ευθέως στον κ.Καραμανλή και τον κ. Σαμαρά.

Το χορό των σχετικών δηλώσεων άνοιξε ο (σαμαρικός) βουλευτής Χίου, Νότης Μηταράκης, ο οποίος επανέλαβε τα περί εκλογής δεξιού Προέδρου Δημοκρατίας στην ΚΟ της ΝΔ. Στη συνεδρίαση της ΚΟ έσπευσε να υπερθεματίσει σχετικά ο (καραμανλικός) Γιώργος Βλάχος, προειδοποιώντας μάλιστα ότι δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη η ψήφος του στην προεδρική εκλογή.

Στη συνέχεια και ο βουλευτής Β Θεσσαλονίκης, Θόδωρος Καράογλου, δήλωσε και δημοσίως ευθέως αρνητικός σε μία δεύτερη θητεία Σακελλαρόπουλου. Επικαλέστηκε μάλιστα την την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, μαζί με τον υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο, σε πάρτι μετά την ψήφιση του γάμου ομόφυλων ζευγαριών.

Ενώ ο (σαμαρικός) βουλευτής Μεσσηνίας Μίλτος Χρυσομάλλης αναφέρθηκε ονομαστικά σε Καραμανλή- Σαμαρά και υποστήριξε ότι: “ Οσοι Πρόεδροι της Δημοκρατίας προέρχονταν από την πολιτική, πρόσφεραν κάτι πολύ παραπάνω στο θεσμό από αυτούς που δεν προέρχονταν από την πολιτική.” Και ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Κωνσταντίνος Κυρανάκης, δήλωσε ότι: “Η παράταξη διαθέτει πρόσωπα που έχουν κατά καιρούς, και όποτε έχουν κυβερνήσει, αποδείξει στην πράξη ότι μπόρεσαν να υπηρετήσουν εθνικούς σκοπούς πολύ καλύτερα από κομματικούς”.

news247

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις