ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Φωτιές: Ολονύκτια μάχη σε Κω, Χίο και Ηράκλειο – Τραυματίστηκαν έξι πυροσβέστες

Κοινοποίηση
Tweet

Δύσκολη αναμένεται η μάχη με τις φλόγες

Πολύ δύσκολο αναμένεται και απόψε το έργο των πυροσβεστών στα πύρινα μέτωπα που βρίσκονται σε εξέλιξη σε αρκετά σημεία της χώρας.

Δυσκολότερη, ωστόσο, φαίνεται να είναι η φωτιά που μαίνεται στην Κω.

Η κατάσταση στην Κω χαρακτηρίζεται πλέον δραματική και γίνονται τιτάνιες προσπάθειες από τις δυνάμεις που επιχειρούν στα σημεία. Το πύρινο μέτωπο έχει πάρει πορεία προς την ακτή και γίνεται μεγάλη προσπάθεια να μην φτάσει στον οικισμό στα Καρδάμαινα για τα οποία εκδόθηκε και νέο μήνυμα εκκένωσης από το «112» και απομακρύνονται κάτοικοι και τουρίστες από τα ξενοδοχεία προς Αντιμάχεια.

Τις προσπάθειες κατάσβεσης συνδράμει και ο Στρατός ενώ για παν ενδεχόμενο έχει ενημερωθεί και το λιμενικό να βρίσκεται σε ετοιμότητα με τα σκάφη του.

Συγκεκριμένα, στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή Πόρτες Αντιμάχειας στην Κω, υπάρχουν πολλές και εντελώς ανεξέλεγκτες εστίες. Επιχειρούν 68 πυροσβέστες με 6 ομάδες δασοκομάντος, συμπεριλαμβανομένων 32 πυροσβεστών που μετέβησαν αεροπορικώς από Αθήνα, 9 οχήματα, 6 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα μέχρι το τελευταίο φως. Οι δυνάμεις στο νησί ενισχύονται περαιτέρω με 15 πυροσβέστες και 2 οχήματα που μεταβαίνουν ακτοπλοϊκώς από Ρόδο.

Η φωτιά στη Χίο είναι ελαφρά καλύτερη πλέον, ωστόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας τραυματίστηκαν συνολικά έξι άτομα, πέντε πυροσβέστες και ένας εθελοντής και συνταξιούχος πυροσβέστης, ευτυχώς όλοι τους ελαφρά.

Οι Αρχές προχώρησαν στη σύλληψη ενός ατόμου, ως υπαίτιο πρόκλησης πυρκαγιάς στη θέση Λάμπη και του επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο 8.859,375€. Κρατείται και θα οδηγηθεί την Τρίτη ενώπιον της κ. Εισαγγελέως Πλημμελειοδικών Χίου.

Στην πυρκαγιά της Χίου επιχειρούν 142 πυροσβέστες με 8 ομάδες δασοκομάντος, συμπεριλαμβανομένων 30 πυροσβεστών που μετέβησαν αεροπορικώς από Αθήνα, 21 οχήματα, 7 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα μέχρι το τελευταίο φως, εκ των οποίων το ένα για το συντονισμό τους.

Οι δυνάμεις θα ενισχυθούν τις επόμενες ώρες με 66 πυροσβέστες και 12 οχήματα που θα μεταβούν ακτοπλοϊκώς από Λέσβο και Αθήνα.

Τέλος, για τη νέα φωτιά που έχει ξεσπάσει στο Ηράκλειο, στην περιοχή Καταφύγι έχει εκδοθεί «112» που καλεί τους κατοίκους των περιοχών Κατωφύγι και Ξενιάκος να απομακρυνθούν προς Πλατεία Εμπάρου.

Η κατάσταση στα υπόλοιπα μέτωπα
Υπό έλεγχο τέθηκε η φωτιά στη Ζάκυνθο, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να παραμένουν σε εγρήγορση. Η φωτιά έκαψε δασική έκταση σε δύσβατη περιοχή. Συνεχίζουν να επιχειρούν τρία αεροσκάδη Air Tracktor και ένα ελικόπτερο, ενώ έγινε νέα διάνοιξη αντιπυρικής ζώνης με ερπιστρριοφόρο, μετά την παρέμβαση της χθεσινής νύχτας.

Χωρίς ενεργό μέτωπο και η φωτιά που ξέσπασε νωρίτερα στη Μεσαρά. Όχι μόνο οριοθετήθηκε αλλά 60 λεπτά μετά την έναρξη της θεωρήθηκε χωρίς ενεργό μέτωπο. Για ακόμη μια φορά η διασπορά των δυνάμεων πυρόσβεσης σε κρίσιμα σημεία της Κρήτη έπαιξε ρόλο, καθώς τα οχήματα συγκλίνουν σε ελάχιστο χρόνο στο σημείο που εντοπίζεται η πρώτη εστία.

Επίσης χωρίς ενεργό μέτωπο είναι και η φωτιά που ξέσπασε στο Δίστομο Βοιωτίας αλλά και πυρκαγιά που ξέσπασε σε δασική έκταση στην περιοχή Άγιος Ελισσαίος του Δήμου Μονεμβασίας Λακωνίας.

Ύστερα από τιτάνια μάχη με τις φλόγες, οι φωτιές στη Σταμάτα Διονύσου και την Κερατέα είναι χωρίς ενεργό μέτωπο. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις ωστόσο, βρίσκονται σε επιφυλακή για τυχόν αναζωπυρώσεις.

Η φωτιά που εξαπλώθηκε γρήγορα λόγω των ισχυρών ανέμων, έκαψε σπίτια και πυκνή βλάστηση.

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις