ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Η ευθεία επίθεση Σαμαρά, οι αιχμές Καραμανλή και η απάντηση του Μαξίμου

Κοινοποίηση
Tweet

Το σκηνικό μιας προδιαγεγραμμένης ρήξης

Το σκηνικό των προσελεύσεων και του κλίματος χθες το απόγευμα στο Πολεμικό Μουσείο προσομοίαζε σε σκηνικό προδιαγεγραμμένης ρήξης δύο πρώην πρωθυπουργών με την κυβέρνηση.

Μπροστά ένα ετερόκλητο κοινό, από ανθρώπους που είναι σήμερα στη ΝΔ, κάποιους που παραμένουν με το ένα πόδι, άλλους που έφυγαν στην πορεία των ετών, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, της Ελληνικής Λύσης, της ΝΙΚΗΣ, την Αφροδίτη Λατινοπούλου και αρκετούς ιερωμένους, ο Αντώνης Σαμαράς και ο Κώστας Καραμανλής εξαπέλυσαν μύδρους, πολιτικούς και προσωπικούς, κατά της κυβέρνησης, αλλά και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Την ίδια ώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να βρίσκεται στο Λαϊκό Νοσοκομείο, σε μια επίσκεψη εντελώς απροειδοποίητη, που ώθησε τον παρόντα υπουργό στο Πολεμικό Μουσείο Άδωνι Γεωργιάδη να φύγει…κακήν κακώς από την εκδήλωση.

Μετά τα όσα ειπώθηκαν, λοιπόν, τα πράγματα εντός ΝΔ δεν είναι ίδια. Το Μέγαρο Μαξίμου, όμως, θέλει να αποφύγει βιαστικές και εν θερμώ κινήσεις, για τις οποίες δεν φημίζεται κιόλας ο κ. Μητσοτάκης. Περισσότερο, ο πρωθυπουργός και οι συν αυτώ μοιάζουν να μην θέλουν να παίξουν το παιχνίδι με τους όρους που προτάσσουν οι «πρώην», ακόμα και αν ορισμένες επισημάνσεις τους «περνούν» αυτή την περίοδο σε ένα προβληματισμένο εσωκομματικό ακροατήριο-μια τάση που εκφράστηκε και στην πρόσφατη Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ.

Η πλατφόρμα Σαμαρά

Η περίπτωση του κ. Σαμαρά, πάντως, είναι μοναδική για το Μέγαρο Μαξίμου και αποσυνδέεται τρόπο τινά από αυτή του κ. Καραμανλή, αν και στελέχη της πλευράς Σαμαρά υποστηρίζουν ότι λίγο έως πολύ οι δύο πρώην πρωθυπουργοί είπαν τα ίδια. Μπορεί επισήμως κυβερνητικοί κύκλοι να μην σχολίαζαν το περιεχόμενο της ομιλίας του κ. Σαμαρά, παροικούντες το Μαξίμου, πάντως, έλεγαν εκ των υστέρων ότι ο πρώην πρωθυπουργός έφτασε να υιοθετεί ακόμα και fake news για «αποστρατιωτικοποίηση νησιών» και «εκκένωση βραχονησίδων για…οικολογικούς λόγους». Μένει να φανεί κατά πόσο οι απαντήσεις θα δοθούν και επισήμως, αν και αυτό δεν λύνει το πρόβλημα ότι όσα ειπώθηκαν, ειπώθηκαν.

Σε κάθε περίπτωση, ο πρώην πρωθυπουργός «κατέβασε» μια πολιτική πλατφόρμα στην εκδήλωση της παρουσίασης του βιβλίου «Οι απόρρητοι φάκελοι του Καραμανλή». Επιτέθηκε ευθέως στον πρωθυπουργό για την υπόθεση του γάμου των ομοφύλων, λέγοντας ότι «δεν ξέρω ποιους ακούει αλλά ας καταλάβει ότι κάνει λάθος να επιμένει στο λάθος», ενώ έδειξε ότι δεν ξέχασε τα άδεια έδρανα στην ομιλία του επί του νομοσχεδίου, κατηγορώντας την κυβέρνηση για προβοκάτσια. «Αφού λοιπόν η κυβέρνηση αντιμετωπίζει έτσι ακόμη και τον πρώην πρωθυπουργό και πρόεδρό της, γιατί να μην σας θεωρήσει ο κόσμος αλαζόνες κύριοι;», διερωτήθηκε ο κ. Σαμαράς. Επιτέθηκε στο μοντέλο του επιτελικού κράτους, ζήτησε επιστροφή στις ρίζες της ΝΔ, υποστήριξε τη μείωση του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά, ενώ ως προς τα εθνικά θέματα περιέγραψε μια ηττημένη Ελλάδα που δέχεται «τη μια ταπείνωση μετά την άλλη». Προειδοποίησε, δε, ότι είναι παρών, ασχέτως «μεγάλων θέσεων»-μια έμμεση αναφορά στα σενάρια για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ξεκαθαρίζοντας ότι υπηρετεί την πατρίδα και την παράταξη. Με άλλα λόγια, περιέγραψε εαυτόν ως τη φωνή της Δεξιάς εντός της ΝΔ.

Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς έθεσε και ένα ακόμα ζήτημα με το βλέμμα στο μέλλον: «ποιες πολιτικές συμμαχίες θα συνάψει, αν χρειαστεί, η παράταξη, με ποιους, και σε ποια ιδεολογική κατεύθυνση;», διερωτήθηκε. Η απάντηση για τον ίδιον είναι προφανής, με το βλέμμα στα δεξιά της ΝΔ.

Παγετώνες διαρκείας

Το ερώτημα είναι τι μπορεί να κάνει το Μέγαρο Μαξίμου με την ολομέτωπη επίθεση του κ. Σαμαρά. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης δεν θέλησε χθες να σχολιάσει εξερχόμενος, αν και λογικά θα το κάνει σήμερα σε προγραμματισμένη ραδιοφωνική του συνέντευξη το μεσημέρι. Ο κ. Μητσοτάκης θα σταθμίσει αν θα θελήσει να απαντήσει απόψε το βράδυ, από το δείπνο του Economist, στο οποίο συνομιλεί με τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας Ενρίκο Λέττα. Κατά διαβολική σύμπτωση, το δείπνο γίνεται σε έναν χώρο συνδεδεμένο βαθιά με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, το Golf της Γλυφάδας.

Σε κάθε περίπτωση, η ρήξη Μαξίμου-Σαμαρά μοιάζει οριστική, ακόμα και αν δεν λέγεται ευθέως. Το μεν Μαξίμου επιδιώκει να υποβαθμίζει τα όσα λέει και πράττει ο πρώην πρωθυπουργός, ο δε πρώην πρωθυπουργός, όσο δεν παίρνει απάντηση, αναβαθμίζει τη ρητορική του την επόμενη φορά που του δίνεται η ευκαιρία. Η σχέση των δύο πλευρών μοιάζει με ελατήριο που συμπιέζεται, χωρίς κανείς να μπορεί να εκτιμήσει πότε μπορεί να «σπάσει». Ειδικά οι αναφορές του κ. Σαμαρά σε πτυχές των εθνικών θεμάτων, πάντως, έκαναν ανθρώπους με επαφή με τον πυρήνα του Μεγάρου Μαξίμου να μιλούν για αναφορές που παραπέμπουν σε…Βελόπουλο ή Λε Πέν.
Τα «ευρωπαϊκά» καρφιά Καραμανλή

Ο κ. Καραμανλής δεν ήταν όσο ντιρέκτ ήταν ο κ. Σαμαράς, αν και η δική του ομιλία είχε επίσης «χειρουργικές» αναφορές. Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι ο πρώην πρωθυπουργός έκανε μια πολιτική κριτική, χωρίς προσωπικές επιθέσεις, η οποία εντάσσεται σε ένα πλαίσιο εσωκομματικής συζήτησης. Η κριτική, πάντως, ήταν ιδιαίτερα αιχμηρή και όχι μόνο για τα εθνικά θέματα, τα οποία ο κ. Καραμανλής παγίως «σηκώνει».

Ο πρώην πρωθυπουργός επέλεξε μια συγκεκριμένη στρατηγική: μιλώντας για τα ευρωπαϊκά, κανείς μπορούσε εύκολα να κάνει την αναλογία και με τα εθνικά. «Η αυταρέσκεια και η αλαζονεία, ο δύσκολα συγκαλυπτόμενος ελιτισμός δεν φανερώνουν μόνο ρηχότητα και επιπολαιότητα. Φανερώνουν στην ουσία υπεροψία για την άλλη άποψη, δογματικές αγκυλώσεις, περιφρόνηση για τους πολλούς, τις αγωνίες, τα προβλήματα, τις προσδοκίες τους», είπε ο κ. Καραμανλής και προσέθεσε: «όταν δαιμονοποιείται η άλλη άποψη, όταν αντιμετωπίζονται ως εχθροί οι ανησυχούντες, τότε η οριστική ρήξη μαζί τους είναι αναπόφευκτη».

Ο ίδιος, πάντως, έχει πολιτικά αποστασιοποιηθεί από την κυβέρνηση εδώ καιρό, επιλέγοντας να αποχωρήσει και από τα ψηφοδέλτια της ΝΔ.

Οι παρουσίες και η αμηχανία

Ενδιαφέρον είναι ότι ελάχιστοι υπουργοί επέλεξαν να παρακολουθήσουν τις δύο ομιλίες, αν και δεν υπήρχε «απαγορευτικό» από το Μέγαρο Μαξίμου. Πέραν του Παύλου Μαρινάκη και του Άδωνι Γεωργιάδη, εμφανίστηκε και η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη. Παρόντες και τρεις υφυπουργοί, άνθρωποι του κύκλου του κ. Σαμαρά, ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος, ο Κώστας Καραγκούνης και ο Διονύσης Σταμενίτης.

Από τους βουλευτές, πάντως, πάνω από 30 εμφανίστηκαν στο Πολεμικό Μουσείο, ενώ πιο ενδιαφέρουσα ήταν ίσως η παρουσία της Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία, βεβαίως, απέφυγε να χαιρετίσει τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος με τη σειρά του της επεφύλαξε και το αναμενόμενο καρφί στην ομιλία του για το πρόσφατο ψήφισμα του Συμβουλίου της Ευρώπης για το Κόσοβο.

Ήταν, πάντως, φανερή η αμηχανία αρκετών βουλευτών στην έξοδο από την εκδήλωση, μετά τα εξόφθαλμα καρφιά Σαμαρά, όταν βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις τηλεοπτικές κάμερες. Ανδρέας Κατσανιώτης, Χρήστος Μπουκώρος, Στράτος Σιμόπουλος, Σταύρος Κελέτσης, Χαράλαμπος Αθανασίου, Γιάννης Οικονόμου, Ευριπίδης Στυλιανίδης, και Ελίζα Βόζενμπεργκ υποστήριξαν ότι δεν υπάρχει εσωκομματικό θέμα στη ΝΔ. «Ήταν ενδιαφέροντα όσα ακούσαμε, δεν υπάρχει ζήτημα για την κυβέρνηση», εκτίμησε η κ. Μπακογιάννη. Τη σιωπή, παρά τις ερωτήσεις, επέλεξαν δύο πρώην πρόεδροι της ΝΔ, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης και ο Γιάννης Πλακιωτάκης. Αντιθέτως, η νεοεκλεγείσα ευρωβουλευτής, πρόεδρος της Φωνής Λογικής Αφροδίτη Λατινοπούλου αποθέωσε στις κάμερες τους δύο πρώην πρωθυπουργούς, θέλοντας να μπει στο «κάδρο» της όλης ΝΔ, από την οποία και ίδια προέρχεται.

Δεδομένα, πάντως, το εσωκομματικό σκηνικό εντός της ΝΔ μοιάζει να ανακατεύεται έτι περαιτέρω και ιδίως στην περίπτωση του κ. Σαμαρά, θα εξελιχθεί μια κατάσταση «εποχής των παγετώνων». Εκτός αν κάποια από τις δύο πλευρές επιλέξει να «σπάσει» τον πάγο. Με βάση τις πρώτες ενδείξεις, αυτό δεν θα είναι το Μέγαρο Μαξίμου.

protothema

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις