ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Κακοκαιρία: Ξεκίνησε την επέλασή της στην Αττική με βροχές και καταιγίδες

Κοινοποίηση
Tweet

Μήνυμα και από το 112 - Σε ισχύ βρίσκεται το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η κακοκαιρία η οποία πλήττει την Αττική με έντονα καιρικά φαινόμενα. Ήδη στα βόρεια προάστια καταγράφονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Ειδικότερα οι ουρανοί έχουν ανοίξει σε Άνοιξη, Άγιο Στέφανο και Δροσιά.

Σημειώνεται ότι σε ισχύ βρίσκεται το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων από την ΕΜΥ, ενώ οι πολίτες έλαβαν και προειδοποιητικό μήνυμα από το 112.

Το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ
 

Οι καταιγίδες σε τοπικό επίπεδο θα έχουν υψηλή ραγδαιότητα, μεγάλη συχνότητα κεραυνών και χαλαζοπτώσεις χωρίς απαραίτητα να συνοδεύονται από μεγάλα ύψη υετού.

Πιο αναλυτικά, ισχυρές βροχές και καταιγίδες σήμερα Πέμπτη 04/07/24 θα επηρεάσουν:

 

α. Την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας (κυρίως νομοί Θεσσαλονίκης - Χαλκιδικής) καθώς και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου έως νωρίς το απόγευμα.

 

β. Τη Θεσσαλία και τις Σποράδες έως το απόγευμα.

γ. Την κεντρική και ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την ανατολική Πελοπόννησο και την Εύβοια έως αργά το απόγευμα. Επισημαίνεται ότι σε τοπικό επίπεδο στην Αττική η ραγδαιότητα των φαινομένων θα είναι υψηλή, με μεγάλη συχνότητα κεραυνών.

Το μήνυμα του 112

Καταστροφές από χαλάζι στην Χαλκιδική
 

«Ήχησε» το 112 στις περιοχές της Θεσσαλονίκης, της Πιερίας, της Χαλκιδικής και της Καβάλας για έντονα καιρικά φαινόμενα. Το προειδοποιητικό μήνυμα για χαλαζοπτώσεις, κεραυνούς και καταιγίδες που έλαβαν κάτοικοι των τεσσάρων περιοχών της Μακεδονίας αφορά την χρονική περίοδο από τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης (4/7) μέχρι το μεσημέρι της ίδιας μέρας.

Χαλαζόπτωση σημειώθηκε το πρωί σε αγροτικές περιοχές της Νέας Φώκαιας, της Νέας Ποτίδαιας και των Βραστάμων της Χαλκιδικής, στη διάρκεια της κακοκαιρίας που έπληξε τον Νομό. Από το χαλάζι προκλήθηκαν ζημιές σε ελαιοκαλλιέργειες. Η βροχόπτωση ξεκίνησε γύρω στις 3 τα ξημερώματα της Πέμπτης, ωστόσο το ύψος της βροχής που έπεσε στον Νομό δεν ήταν τελικά τόσο μεγάλο, όσο προέβλεπαν τα μετεωρολογικά μοντέλα. Το φαινόμενο εξελίχθηκε ομαλά, δίχως να δημιουργήσει περαιτέρω προβλήματα, ωστόσο οι υπηρεσίες εξακολουθούν και παραμένουν σε επιφυλακή.

Οι ουρανοί άνοιξαν, οι δρόμοι έγιναν ποτάμια, καθώς σύμφωνα με το μετεωρολογικό σταθμό του meteo.gr η βροχή έπεφτε με ραγδαιότητα που έφτασε τα 180 χιλιοστά ανά ώρα.

Σφοδρή βροχόπτωση στη Λαμία
 

Από τη μία στιγμή στην άλλη, άλλαξε άρδην το σκηνικό του καιρού στην πόλη της Λαμίας. Από τη ζέστη των 30 βαθμών στις 12:00’ το μεσημέρι, πέσαμε σχεδόν στους 20 λίγο μετά τις 12:45’ που ξεκίνησε η ισχυρή καταιγίδα!

Πού χρειάζεται μεγάλη προσοχή
 

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του OPEN, Κλέαρχο Μαρουσάκη, τις απογευματινές ώρες, τα συγκροτήματα των καταιγίδων θα κινηθούν δυτικά νοτιοδυτικά και θα επηρεάσουν μεγάλο τμήμα της ηπειρωτικής χώρας

Στο επίκεντρο είναι η Θεσσαλία, η Βοιωτία, η κεντρική και βόρεια Εύβοια και η Αττική ενώ προσοχή χρειάζεται και η Πελοπόννησος, προς την Κορινθία, την Αργολίδα, την Αρκαδία, την Λακωνία, όπου θα πέσει μεγάλος όγκος νερού, χαλαζοπτώσεις και πολλοί κεραυνοί.

 

Ποιες περιοχές δεν θα επηρεαστούν από την κακοκαιρία
 

Όσον αφορά τις περιοχές που θα δεν επηρεαστούν από την σαρωτική καταιγίδα είναι το κεντρικό, ανατολικό και νότιο Αιγαίο όπου θα κυριαρχήσει η ηλιοφάνεια.

Οι άνεμοι θα πνέουν έως 5 -6 μποφόρ ενώ ο υδράργυρος δεν θα ξεπεράσει τους 30-32 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός σε Αττική και Θεσσαλονίκη
Στην Αττική, η ημέρα μπορεί να ξεκινάει με συννεφιές, ωστόσο το μεσημέρι κοντά στις 15:00 - 16:00 θα πυκνώσουν και θα συναντήσουμε μπόρες και καταιγίδες ιδιαίτερα στα βόρεια και δυτικά τμήματα. Έντονα φαινόμενα αναμένονται μέχρι και τις βραδινές ώρες. Στα ανατολικά θα είναι πιο περιορισμένα τα φαινόμενα. Η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 29 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη η κακοκαιρία είναι σε εξέλιξη και τα φαινόμενα θα εξαπλωθούν τις επόμενες ώρες. Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 27 βαθμούς.

Περιορίζεται από αύριο η αστάθεια 
 

Μετά το σαρωτικό πέρασμα της κακοκαιρίας, την Παρασκευή περιορίζεται η αστάθεια και κάποιες μπόρες αναμένονται στα ανατολικά και νότια, ενώ από το Σάββατο και στη συνέχεια επανερχόμαστε σε ένα καιρικό μοτίβο βοριάδες – μελτέμια – άνοδος της θερμοκρασίας και αυξημένος κίνδυνος πυρκαγιάς.

 

πηγή ethnos.gr

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις