ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Κακοκαιρία: Τουλάχιστον 12.000 κεραυνοί «χτύπησαν» την χώρα

Κοινοποίηση
Tweet

Στο Στεφάνη Βοιωτίας, το ύψος της βροχής έφτασε ακόμα και τα 57 χιλιοστά

Τουλάχιστον 12.000 κεραυνοί έχουν πέσει στη χώρα μας από τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, με τους 1.200 να καταγράφονται μόνο στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα μετέφερε  ο διευθυντής Ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών και υπεύθυνος της ιστοσελίδας meteo.gr, Δρ. Κώστας Λαγουβάρδος, «από τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, υπάρχει έντονη κεραυνική δραστηριότητα, όπως και είχαμε προβλέψει. Σε ολόκληρη την χώρα έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 12.000 κεραυνοί, με 1.200 από αυτούς να σημειώνονται στην Αττική. Η δραστηριότητα ήταν αρκετά έντονη καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας και ειδικά κατά τις μεσημεριανές ώρες».

 Μάλιστα, λόγω των κεραυνών, σημειώθηκαν και πολλές πυρκαγιές ανά την χώρα με τον κ. Λαγουβάρδο να επισημαίνει ότι, «πράγματι σημειώθηκαν πυρκαγιές λόγω των κεραυνών ειδικά στην Αττική. Αφού είχε να βρέξει σχεδόν  δύο μήνες, με το περιβάλλον να γίνεται ολοένα και πιο ξηρό. Μάλιστα, ο συνδυασμός των υψηλών θερμοκρασιών και της ανομβρίας του Ιουνίου συνετέλεσαν ώστε να γίνουν όλα πιο… ”εύφλεκτα”».

Μέχρι και τα 57 χιλιοστά το ύψος της βροχής στην Βοιωτία
Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικό του καιρού σήμερα σε όλη την χώρα ήταν και η έντονη βροχόπτωση που μετέτρεψε δρόμους σε… «ποτάμια», ενώ προκάλεσε και πολλά προβλήματα στην κίνηση των πολιτών. Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Λαγουβάρδο, στο Στεφάνη Βοιωτίας, το ύψος της βροχής έφτασε ακόμα και τα 57 χιλιοστά.

«Η σημερινή βροχόπτωση έδωσε μεγάλα ύψη σε πολλές περιοχές της χώρα. Στην Αττική, τα μεγαλύτερα καταγράφηκαν κυρίως στα βόρεια του λεκανοπεδίου, εκεί δηλαδή που είχαμε και τα περισσότερα προβλήματα, στον Άγιο Στέφανο, την Σταμάτα, την Δροσιά, την Βαρυπόμπη, το Τατόι κτλ. Συγκεκριμένα, κατά τη 1 το μεσημέρι της Πέμπτης το μεγαλύτερο ύψος βροχής έφτασε στον Άγιο Στέφανο τα 53 χιλιοστά. Πρόκειται για μεγάλο όγκο βροχής, αν υπολογίσουμε ότι έπεσε μέσα σε μία ώρα», πρόσθεσε ο κ. Λαγουβάρδος.

Συγκεκριμένα, τα μεγαλύτερα «κύματα» βροχής σημειώθηκαν:

Στεφάνη Βοιωτίας 57
Κασσάνδρεια 55
Άγιος Στέφανος Αττικής 53
Πέραμα Αττικής 38
Ξυλοκέριζα Κορίνθου 38
Αράχωβα 38
Μακρυκάπα Εύβοιας 34
Νεμέα Κορινθίας 32

Σε ύφεση τα φαινόμενα έως το βράδυ, βελτιωμένος από αύριο ο καιρός
Τις επόμενες ώρες, μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Λαγουβάρδο, τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα σταματήσουν, ενώ ήδη από τις απογευματινές ώρες βρέχει με λιγότερη ένταση στην Αττική, τον Σαρωνικό, την Κορινθία και την Εύβοια. «Το βράδυ θα έχουμε ”καθαρό” ουρανό, χωρίς έντονα φαινόμενα», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Αύριο, Παρασκευή (05/07), ο καιρός θα είναι βελτιωμένος, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα όπως τα σημερινά. «Δεν θα έχουμε τέτοια φαινόμενα αύριο. Θα είναι βελτιωμένος ο καιρός».

«Καλώς ήχησε το 112 στην Αττική»
Το πρωί της Πέμπτης, ήχησε και το 112 στην Αττική, όπου οι πολίτες μέσω μηνύματος ενημερώθηκαν για τις καταιγίδες και κλήθηκαν να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους. Αναμφισβήτητα, δεν γίνεται συχνά και σε πολλούς προκάλεσε εντύπωση.

Επ’ αυτού, ο κ. Λαγουβάρδος είπε ότι, «καλώς ήχησε το 112 για να προστατέψει τους πολίτες. Η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου έκρινε πως η έκδοση 112 στην Αττική ήταν απαραίτητη, λόγω της έντονης κεραυνικής δραστηριότητας. Έπρεπε όλοι να στρέψουν την προσοχή τους σε αυτά τα φαινόμενα και να ακολουθήσουν τις αντίστοιχες οδηγίες για την ασφάλεια τους».

62 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο λόγω έντονης κεραυνικής δραστηριότητας
Σε 62 ανήλθαν οι αγροτοδασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο, οι περισσότερες εξ’ αυτών κυρίως λόγω της έντονης κεραυνικής δραστηριότητας σε διάφορες περιοχές της χώρας, σύμφωνα με ανακοίνωση της Πυροσβεστικής.

Από αυτές οι 52 αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν ακόμη 10.

Σύμφωνα με πηγές της Πολιτικής Προστασίας, μόνο μέσα σε 3 ώρες ξέσπασαν οι φωτιές σε Σούνιο (Λεγραινά), Βίλια, Λαύριο, Διόνυσο, Μαραθώνα, Επίδαυρο, Δελφούς και Λέσβο.

Επιπλέον , σύμφωνα με την ανακοίνωση της Πυροσβεστικής εναέρια μέσα του Πυροσβεστικού Σώματος επιχείρησαν σε εστίες πυρκαγιών, κυρίως εντός δασικών εκτάσεων στις περιοχές: Βίλια, Σούνιο, Λαύριο, Διόνυσο, Μαραθώνα, Δελφούς, Επίδαυρο και Λέσβο.

Τέλος η Πυροσβεστική καλεί όλους τους πολίτες, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση έντονων καιρικών φαινομένων, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

enikos.gr

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις