ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ανατροπή στη Γαλλία: Πρώτος ο Μελανσόν, δεύτερος ο Μακρόν και τρίτη η Λε Πεν

Κοινοποίηση
Tweet

Από το 1981 είχε να καταγραφεί τέτοια μαζική προσέλευση στις κάλπες,

Με κομμένη την ανάσα όλη η Ευρώπη παρακολουθεί τις εξελίξεις γύρω από τον δεύτερο γύρο των εκλογών στη Γαλλία.

Στις 9 το βράδυ (ώρα Ελλάδος) της Κυριακής (07.07.24), έκλεισαν οι κάλπες και τώρα τα βλέμματα στρέφονται στα επίσημα αποτελέσματα.

Η συμμετοχή στις εκλογές στη Γαλλία «σάρωσε». Έσπασε ρεκόρ 43 ετών, που σημαίνει πως η αποχή αναμένεται να είναι η μικρότερη των τελευταίων δεκαετιών. Από το 1981 είχε να καταγραφεί τέτοια μαζική προσέλευση στις κάλπες, με τους Γάλλους να ψηφίζουν με φόντο ένα κλίμα έντονης πολιτικής πόλωσης.

Σύμφωνα με τα exit polls της βελγικής La Libre, πρώτο και στον β’ γύρο έρχεται το κόμμα της Μαρίν Λε Πεν Εθνικός Συναγερμός, που εκτιμάται ότι θα μπορούσε να συγκεντρώσει 200 έδρες

Την ίδια ώρα, η συμμαχία των αριστερών του Νέου Λαϊκού Μετώπου έρχεται δεύτερη, με 170 έδρες, ενώ ακολουθεί η συμμαχία του Μακρόν Ensemble, η οποία φαίνεται να συγκεντρώνει 140 έδρες. Στην τέταρτη θέση βρίσκονται οι Ρεπουμπλικανοί του Ερίκ Σιοτί με 60 έδρες.

«Ο λαός μας ψήφισε κατά συνείδηση, χαιρετίζω την κινητοποίηση χιλιάδων ανδρών και γυναικών για να φτάσουμε στο σημερινό αποτέλεσμα. Ο λαός μας απέτρεψε την χειρότερη λύση. Είναι μια τεράστια ανακούφιση για την μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας που αγαπούν την δημοκρατία» δήλωσε ο Μελανσόν μετά το πρώτο exit poll για τις εκλογές στη Γαλλία. 

 

Πηγή:newsit 

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις