ΣΙΝΕΜΑ

/

Αντίο στον Νεοϋορκέζο ηθοποιό Τόνι Λο Μπιάνκο που "έφυγε" στα 87 του χρόνια

Κοινοποίηση
Tweet

Είχε παίξει στο βραβευμένο με Όσκαρ καλύτερης ταινίας, φιλμ "Ο Άνθρωπος από τη Γαλλία" το 1971

Βέρος Νεοϋορκέζος, γεννημένος στο Μπρούκλιν στις 19 Οκτωβρίου 1936, ο γνωστός ηθοποιός Τόνι Λο Μπιάνκο - Tony Lo Bianco άφησε πριν λίγο καιρό, στις 11 Ιουνίου 2024 την τελευταία πνοή του στο Πούλσβιλ του Μέριλαντ όπου ζούσε τα τελευταία χρόνια ζούσε.

Ο Λο Μπιάνκο όπως ανέφερε η εφημερίδα Τα Νέα και η εφημερίδα Το Βήμα, είχε μία μεγάλη καριέρα στο σινεμά, την τηλεόραση αλλά και το θέατρο, με πιο γνωστή κινηματογραφική ερμηνεία του τον ρόλο του κακοποιού Σαλ Μπόκα που καταδίωκαν με αποφασιστικότητα οι αστυνομικοί του Τμήματος Ναρκωτικών της Νέας Υόρκης, Ντόιλ και Ρούσο (Τζιν Χάκμαν, Ρόι Σάιντερ) στον βραβευμένο με Όσκαρ καλύτερης ταινίας, «Ανθρωπο από τη Γαλλία – The French Connection» (1971) του Γουίλιαμ Φρίντκιν.

Σικελικής καταγωγής ο ηθοποιός Άντονι Λο Μπιάνκο ήταν γιός ταξιτζή και υπήρξε αθλητικός τύπος που στα χρόνια της μεταεφηβείας του είχε ασχοληθεί μάλιστα με την πυγμαχία και το κατεξοχήν αμερικάνικο άθλημα, το μπέιζμπολ. Αφού πέρασε από το φημισμένο The Actors Studio της Νέας Υόρκης, το 1963, ο Λο Μπιάνκο έκανε το ντεμπούτο του στο θέατρο («Η όπερα της πεντάρας») και λίγο αργότερα υπήρξε συνιδρυτής του Triangle Theatre το οποίο υπηρέτησε ως καλλιτεχνικός διευθυντής για έξι χρόνια.

Στη διάρκεια της θητείας του από το Triangle Theatre πέρασαν ο διάσημος σχεδιαστής φωτισμών Τζουλς Φίσερ, ο θεατρικός συγγραφέας και ηθοποιός Τζέισον Μίλερ και ο Ρόι Σάιντερ. Ο ίδιος ο Λο Μπιάνκο σκηνοθέτησε οκτώ παραγωγές και παρήγαγε άλλες είκοσι πέντε.

Η χρυσή εποχή του

Η δεκαετία του 1970 ήταν η χρυσή εποχή του Τόνι Λο Μπιάνκο. Μαζί με την Σίρλεϊ Στόλερ ο Λο Μπιάνκο πρωταγωνίστησε στην καλτ ταινία «The Honeymoon Killers» (1970) σε σκηνοθεσία Λέοναρντ Καστλ, πάνω στην δράση ενός ζευγαριού δολοφόνων κατά συρροή. Εμφανίστηκε επίσης στην αστυνομική περιπέτεια στο «Α-7: Απόσπασμα ειδικής δράσεως» το 1973, (γυρισμένη από τον συγγραφέα Γουίλιαμ Πίτερ Μπλάτι) και στο δράμα του Ρόμπερτ Μάλιγκαν «Ένας δρόμος που λέγεται Αύριον» (1978) δίπλα στον Ρίτσαρντ Γκιρ και τον Πολ Σορβίνο.

Ωστόσο, δεν έγινε ποτέ βέρος πρωταγωνιστής.

Αργότερα οι εμφανίσεις του περιορίστηκαν σε χαρακτηριστικούς δευτεραγωνιστικούς ρόλους σε γνωστές ταινίες όπως τα φιλμ «Δύο καθάρματα στην ίδια πόλη (1984) (με τον Κλιντ Ίστγουντ και τον Μπαρτ Ρέινολντς, στο «Nixon» (1995) του Όλιβερ Στόουν πλάι στον Άντονι Χόπκινς, «Η ένορκος» (1996) πλάι στους Άλεκ Μπάλντουιν, ΝτέμίιΜουρ και δεκάδες άλλα.

Υπολογίζεται πως ο Λο Μπιάνκο είχε εμφανιστεί σε περισσότερες από 100 ταινίες και τηλεταινίες μέχρι τον θάνατό του.

Είχε επίσης σκηνοθετήσει επεισόδια τηλεοπτικών σειρών αστυνομικού περιεχομένου (The duke) καθώς και μια κινηματογραφική ταινία τρόμου, την «Στον ίλιγγο του τρόμου» το 1984.

Ο Τόνι Λο Μπιάνκο στην προσωπική του ζωή, είχε κάνει τρεις γάμους, είχε αποκτήσει τρεις κόρες και ήταν μέλος του Ιταλοαμερικανικού Εθνικού Hall of Fame. Υπήρξε επίσης Εθνικός Εκπρόσωπος του Τάγματος Υιών της Ιταλίας.

Επιμέλεια ανάρτησης: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Με την Σίρλεϊ Στόλερ στην ταινία «The Honeymoon Killers» το 1970.

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Culture