ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Μία προβληματική ενημέρωση ασφαλείας προκάλεσε το διεθνές «βραχυκύκλωμα» σε τράπεζες, αεροδρόμια και επιχειρήσεις

φωτο αρχείου pixabay.com

Κοινοποίηση
Tweet

Το update της CrowdStrike «έριξε» χιλιάδες συστήματα Windows

Χιλιάδες υπολογιστές με λειτουργικό σύστημα Windows αντιμετώπισαν σήμερα πρόβλημα, εμφανίζοντας τη λεγόμενη «μπλε οθόνη θανάτου» (BSOD) κατά την εκκίνηση, επηρεάζοντας τράπεζες, αεροπορικές εταιρείες, τηλεοπτικούς σταθμούς, σούπερ μάρκετ και πολλές άλλες επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο.

Το πρόβλημα προκλήθηκε από μία ελαττωματική ενημέρωση ασφαλείας από τον πάροχο κυβερνοασφάλειας CrowdStrike, η οποία έβγαζε εκτός λειτουργίας τους επηρεαζόμενους υπολογιστές και διακομιστές (server), αναγκάζοντάς τους σε συνεχείς επανεκκινήσεις.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Crowdstrike, George Kurtz, ανέφερε σε δήλωσή του:

«Η Crowdstrike εργάζεται ενεργά με τους πελάτες που επηρεάζονται από ένα πρόβλημα που εντοπίστηκε σε μια ενιαία ενημερωμένη έκδοση περιεχομένου για Windows hosts. Οι υπολογιστές Mac και Linux δεν επηρεάζονται.

Δεν πρόκειται για περιστατικό ασφαλείας ή κυβερνοεπίθεση. Το πρόβλημα έχει εντοπιστεί, απομονωθεί και έχει αναπτυχθεί διόρθωση.

Παραπέμπουμε τους πελάτες στην πύλη υποστήριξης για τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις και θα συνεχίσουμε να παρέχουμε πλήρεις και συνεχείς ενημερώσεις στον ιστότοπό μας. Συνιστούμε επιπλέον στους οργανισμούς να διασφαλίσουν ότι επικοινωνούν με τους εκπροσώπους της Crowdstrike μέσω επίσημων καναλιών.

Η ομάδα μας είναι πλήρως κινητοποιημένη για να διασφαλίσει την ασφάλεια και τη σταθερότητα των πελατών της Crowdstrike».

Το λογισμικό της CrowdStrike χρησιμοποιείται ευρέως από πολλές επιχειρήσεις παγκοσμίως για τη διαχείριση της ασφάλειας των υπολογιστών και των διακομιστών Windows.

Η CrowdStrike ανέφερε στο NBC ότι βρίσκεται τώρα στη διαδικασία ανάκλησης (rolling back) της ενημέρωσης που προκάλεσε το πρόβλημα.

Εκπρόσωπος της Microsoft ανακοίνωσε ότι εργάζεται για την αποκατάσταση του προβλήματος, το οποίο επηρεάζει συστήματα Windows, λόγω μίας ενημέρωσης από μια πλατφόρμα λογισμικού τρίτου μέρους». «Αναμένουμε ότι θα υπάρξει σύντομα λύση» προσθέτει.

Η Μicrosoft ανακοίνωσε νωρίτερα ότι οι υπηρεσίες cloud της είχουν αποκατασταθεί ως επί το πλείστον, μετά από μια διακοπή.

«Οι υπηρεσίες μας βελτιώνονται καθώς συνεχίζουμε να λαμβάνουμε μέτρα άμβλυνσης», αναφέρει η επιχείρηση σε μήνυμά της στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X.

H Microsoft προσθέτει ότι παραμένει «κινητοποιημένη για να διαχειριστεί αυτό το συμβάν, δίδοντας την μεγαλύτερη και επείγουσα προτεραιότητα, ενώ συνεχίζει να αντιμετωπίζει τον συνεχιζόμενο αντίκτυπο για τις υπόλοιπες εφαρμογές Microsoft 365 που βρίσκονται σε υποβαθμισμένη κατάσταση».

Σύμφωνα με την εταιρεία αεροπορικών αναλύσεων Cirium, λόγω του προβλήματος στα ψηφιακά συστήματα εταιρειών ακυρώθηκαν μέχρι στιγμής 1.078 πτήσεις παγκοσμίως και ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί όσο αυξάνονται οι επιπτώσεις.


Αρχικά, χρήστες στην Αυστραλία ξεκίνησαν να αναφέρουν προβλήματα, δηλώνοντας ότι είχαν αποκλειστεί από τους σταθμούς εργασίας τους. Οι αυστραλιανές τραπεζικές εφαρμογές και τα συστήματα των σούπερ μάρκετ επηρεάστηκαν επίσης. Οι αυστραλιανοί ραδιοτηλεοπτικοί οργανισμοί Australian Broadcasting Corporation και Sky News επιβεβαίωσαν ότι αντιμετώπιζαν δυσκολίες μετάδοσης ως αποτέλεσμα.

 

πηγή protothema.gr

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις