ΘΕΑΤΡΟ

/

ΔΗΠΕΘΕ-Γ. Καλατζόπουλος: "Είμαι ενθουσιασμένος αλλά και αγχωμένος"

Μαρτάτος Tάκης
Κοινοποίηση
Tweet

Ο Γιάννης Καλατζόπουλος μας είπε πως αγαπά πολύ την Πάτρα, μία πόλη με πλούσια πολιτιστική παράδοση και πως σκοπεύει να είναι στην πόλη νύχτα μέρα με στόχο να φέρει το θέατρο κοντά στον απλό, καθημερινό άνθρωπο

“H επιλογή ανάμεσα σε άλλους 16 αξιολογότατους καλλιτέχνες με τιμά και με χαροποιεί. Είμαι ενθουσιασμένος αλλά δεν σας κρύβω ότι είμαι και αγχωμένος ξέροντας πως το Δημοτικό θέατρο “Απόλλων” είναι κλειστό αυτή τη στιγμή λόγω εργασιών”, τόνισε μιλώντας στο thebest.gr ο γνωστός ηθοποιός και σκηνοθέτης Γιάννης Καλατζόπουλος.

O κ. Καλατζόπουλος αναλαμβάνει νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημοτικού Περιφερειακού θεάτρου της Πάτρας για τα επόμενα δύο χρόνια με τη δυνατότητα επέκτασης της θητείας του και για ένα ακόμη χρόνο.

Ο κ. Καλατζόπουλος μας είπε πως ξέρει και αγαπά την Πάτρα από παιδί. Έχει καταγωγή από την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας και του Ιονίου αφού ο πατέρας του είχε καταγωγή από το νησί της Κεφαλονιάς και η μητέρα του από τον γειτονικό Πύργο Ηλείας.

«Όλα αυτά τα χρόνια μόνο με τα ΔΗΠΕΘΕ της Πάτρας και της Ρόδου δεν είχε τύχει να συνεργαστώ», μας είπε προσθέτοντας πως επί καλλιτεχνικής διεύθυνσης του εδώ θεάτρου από τον αείμνηστο Γιάννη Βόγλη, ήταν να δουλέψει στο ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας αλλά δεν έγινε τελικά.

«Η Πάτρα είναι μία πόλη με πλούσια πολιτιστική παράδοση. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια βιώνουμε μία αντιπνευματική ζωή με τους ανθρώπους να ενδιαφέρονται λιγότερο για το πνεύμα. Ελπίζω και θα επιδιώξω τη βοήθεια και στήριξη όλων των πνευματικών και καλλιτεχνικών δυνάμεων της περιοχής. Σκοπός μου είναι το θέατρο να έρθει κοντά στον καθημερινό άνθρωπο και πολίτη. Έχοντας κάνει παιδικό θέατρο (ο κ. Καλατζόπουλος έχει διατελέσει & διευθυντής στο Παιδικό Στέκι του Εθνικού Θεάτρου στο παρελθόν και είχε παρουσιάσει στο Αρχαίο Ωδείο στο Φεστιβάλ Πάτρας του ΟΚΠΕ την παράσταση «Όρνιθες, η Χώρα των Πουλιών»), πρόνοια και ενδιαφέρον μου θα είναι οι αυριανοί θεατρόφιλοι, τα παιδιά και η παιδική σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ. Γενικότερα στόχος μου είναι το θέατρο να μην αποτελεί ένα θέαμα για λίγους, αλλά για το πλατύ κοινό όπως προανέφερα. Θέλω το θέατρο να απευθυνθεί και στον απλό, καθημερινό άνθρωπο και θεατή δίνοντας προτεραιότητα στα παιδιά», υπογράμμισε στο thebest.gr ο κ. Καλατζόπουλος που μας μίλησε με ιδιαίτερη ευγένεια και μία σεμνότητα και χαρά συνάμα.

Ο Γιάννης Καλατζόπουλος έχει υπάρξει «παιδί θαύμα» του ελληνικού κινηματογράφου και θεάτρου. Αδελφή του είναι η επίσης γνωστή και αγαπητή ηθοποιός Μίρκα Καλατζοπούλου που τη θυμόμαστε σε πολύ νεαρή ηλικία στο ξεκίνημα της στην θρυλική ταινία του Γιάννη Δαλιανίδη «Ο Κατήφορος» πλάι στη Ζωή Λάσκαρη το 1961.

Ο Γιάννης Καλατζόπουλος είναι και συγγραφέας & έχει εκδώσει: ‘’Τα ρούχα του βασιλιά’’, ‘’Γιαννάκης, το παιδί-θαύμα’’, ‘’Αριστοφάνη ΟΡΝΙΘΕΣ-ΕΙΡΗΝΗ-ΒΑΤΡΑΧΟΙ’’, ‘’Οδός Θεάτρου’’, ‘’Τι να  σου πω Σουλτάνα μου’’, ‘’Αντ-Αντιγόνη’’, ‘’Candelaio’’ του Τζορντάνο Μπρούνο και ‘’Θέατρο για παιδιά και …έξυπνους μεγάλους’’.

Ο κ. Καλατζόπουλος δεν κρύβει πως το άγχος του θα είναι και τα οικονομικά. Για το θεσμό των ΔΗΠΕΘΕ που ήταν όραμα και απόφαση της Μελίνας Μερκούρη, ο κ. Καλατζόπουλος μας είπε πως διαφορετικά ξεκίνησαν και στη συνέχεια πολλά μαράζωσαν. «Όπου οι Δήμοι παίρνουν το θέμα του πολιτισμού και το ιεραρχούν ψηλά όπως γίνεται στην Πάτρα, το θέατρο πάει καλά ενώ αν δεν το βλέπουν με καλό μάτι συμβαίνει το αντίθετο», ανέφερε ο κ. Καλατζόπουλος υπογραμμίζοντας πως «στην Πάτρα έχετε καλό Δήμαρχο και δεν το λέω με πολιτική απόχρωση και χροιά».

Τέλος σε αυτή την πρώτη επαφή με τον κ. Καλατζόπουλο, ο ίδιος μας είπε πως από την προσεχή Δευτέρα 22 Ιουλίου 2024 σκοπεύει να είναι στην Πάτρα, να ενημερωθεί για τα του θεάτρου του ΔΗΠΕΘΕ και σιγά σιγά να βρει τους ρυθμούς και τα βήματα του.

«Είναι αλήθεια πως ήδη έχουμε αργήσει όσον αφορά σε θέματα προγραμματισμού, κ.α. Σκοπεύω να είμαι νύχτα μέρα στην Πάτρα και αν γίνεται, θα βάλω και ένα ντιβάνι στο γραφείο μου», είπε με χιούμορ ο κ. Καλατζόπουλος.

Τέλος να προσθέσουμε στην πολύχρονη καλλιτεχνική του πορεία ο Γιάννης Καλατζόπουλος έχει παίξει σημαντικούς ρόλους παιδιών και όχι μόνο (τον θυμόμαστε πλάι στην Αλίκη Βουγιουκλάκη στο συγκινητικό φιλμ του Ανδρέα Λαμπρινού «Το Κορίτσι με τα παραμύθια» το 1957), με δασκάλους και σκηνοθέτες τον Αλέξη Μινωτή, τον Κάρολο Κουν, τον Βασίλη Διαμαντόπουλο κ.α. Τελείωσε την Δραματική Σχολή παράλληλα με το Γυμνάσιο και ως επαγγελματίας εργάστηκε στους θιάσους Μυράτ-Ζουμπουλάκη, Μάνου Κατράκη, Έλλης Λαμπέτη, Εθνικό Θέατρο, ΚΘΒΕ, κ.α.

Αξίζει να τονιστεί πως ο κ. Καλατζόπουλος τελειώσει & την Πάντειο και τη Νομική Αθηνών & έχει παρακολουθήσει μαθήματα σκηνοθεσίας στην Accademia Nazionale d’ Arte Drammatica της Ρώμης. Έχει σκηνοθετήσει πάνω από 80 παραστάσεις στο Εθνικό Θέατρο, το Κρατικό Θέατρο Βόρειου Ελλάδας και σε επτά (7) ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. όλης της χώρας.

Ο Γιάννης Καλατζόπουλος μικρούλης με την Αλίκη Βουγιουκλάκη στην ταινία του 1957 "Το Κορίτσι με τα παραμύθια" όπου είχε παίξει & ο Αλέκος Αλεξανδράκης.

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Culture