ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Φοιτητική στέγη στην Πάτρα: Η αύξηση άγγιξε το 55% στις τιμές ενοικίασης μικρών σπιτιών

Κοινοποίηση
Tweet

Στην Πάτρα με το τρίτο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας, το κόστος μίσθωσης στο σύνολο των φοιτητικών περιοχών καταγράφει αυξητικές τάσεις.

Η αναζήτηση φοιτητικής κατοικίας κάθε χρόνο αποτελεί γολγοθά για το σύνολο των νέων φοιτητών και των οικογενειών τους.
Η φετινή χρονιά αποτελεί τη δυσκολότερη χρονιά από το σύνολο των προηγούμενων 4-5 ετών ιδιαίτερα στις περιοχές όπου καταγράφεται έντονη τουριστική δυναμική και αύξηση των εγγραφών ακινήτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Ο προϋπολογισμός των 300€/μήνα ως έξοδο για το μίσθωμα φοιτητικής κατοικίας, αφορά κυρίως κατοικίες έως 25 τ.μ. ανακαινισμένες ή/και μη ανακαινισμένες κατοικίες έως 30-35 τ.μ.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η αύξηση των ενοικίων στην Πάτρα άγγιξε το 55% για το χρονικό διάστημα 2017-2023.

Ενώ τη φετινή χρονιά καταγράφεται μια επιπλέον μεσοσταθμική αύξηση που αγγίζει το 6%-12% σε σχέση με πέρυσι. Αυξητικές τάσεις καταγράφονται σχεδόν στο σύνολο των φοιτητικών πόλεων της χώρας.

Το κόστος στέγασης για κατοικία κατάλληλη για νέους στην Ελλάδα έχει εκτιναχθεί σε τέτοια επίπεδα που αγγίζει το 60%-70% του μέσου μηνιαίου μισθού, τη στιγμή που το 71,9% των νέων μας, ηλικιακής ομάδας 18-34 ετών, διαμένουν στο παιδικό τους δωμάτιο.

Πολλοί νέοι φοιτητές, γεγονός που καταγράφεται κυρίως τα τελευταία 5-6 χρόνια, τη φετινή χρονιά θα επιλέξουν τη σχολή με κριτήριο το πού βρίσκεται η κύρια-οικογενειακή κατοικία, με στόχο να μην επιβαρύνουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Οι γονείς που θα αναγκαστούν να βάλουν βαθιά το χέρι στη τσέπη, είναι όσοι διαμένουν στην περιφέρεια και δεν υπάρχει η επιλογή σχολής και εκ των πραγμάτων θα πρέπει να προβούν σε μίσθωση φοιτητικής κατοικίας.

Στην αχαϊκή πρωτεύουσα, με το τρίτο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας, το κόστος μίσθωσης στο σύνολο των φοιτητικών περιοχών καταγράφονται αυξητικές τάσεις.

Συγκεκριμένα στην περιοχή της Αγίας Σοφίας, το κόστος μίσθωσης κατοικίας έως 25 τ.μ. κυμαίνεται από 220€/μήνα, ενώ για κατοικία 30 τ.μ.-45 τ.μ. αγγίζει ακόμη και τα 570€/μήνα για κατοικία πλήρως ανακαινισμένη ή/και νεόδμητη, επιπλωμένη με το σύνολο της οικοσκευής.

Οικονομικότερη λύση αποτελούν οι περιοχές Ταραμπούρα, Ζαρουχλέικα, Ψαροφάι και Πλατεία Παπανδρέου, όπου το κόστος μίσθωσης κατοικίας από 30 τ.μ.-45 τ.μ., κυμαίνεται από 270€/μήνα έως 350€/μήνα, ενώ καταγράφεται μικρή διαθεσιμότητα κατοικιών επιφάνειας 50-60 τ.μ. έως και 25 τ.μ.

Στα Ψηλά Αλώνια καταγράφονται οι υψηλότερες τιμές μίσθωσης. Συγκεκριμένα, το κόστος μίσθωσης κατοικίας έως 25 τ.μ. κυμαίνεται από 270€/μήνα, για κατοικία από 30 τ.μ. έως 45 τ.μ. αγγίζει ακόμη και τα 600€/μήνα και για κατοικία 50-60 τ.μ. ακόμη και τα 650€/μήνα. Οι άνωθεν τιμές αφορούν διαμερίσματα επιπλωμένα πλήρως ανακαινισμένα ή/και νεόδμητα και με το σύνολο της οικοσκευής.

*Εφημερίδα "Γνώμη"

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις